Fasulye turşusu nasıl yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Fasulye turşusu nasıl yapılır ?
Bazı besinler vardırki faydasını bilmeden tüketeriz.Yediğimiz her besinin faydasını bilmeli, düzenli tüketerek sağlıklı beslenebiliriz.Türk mutfağında , yine en çok tüketilen sevilen lezzetlerinden biri olan taze fasulyeye değinmek istiyorum.Taze fasulye gerek lezzeti gerekse pişimin kolay olması bakımın ,yaz aylarında en çok tüketilen besinlerdendir.Taze fasulyenin muhteşem lezzetinin yanın da sağlığımız açısın dan bir çok faydası vardır.Yazımızın devamın da taze fasulyenin hem faydalarını hemde turşusunun yapılışını bulabilirsiniz.Öncesi ; Taze Fasülyenin Yararlarını Biliyor musunuz ? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Taze fasulye yüksek oranda lif içeren sebzelerden biridir.A, B12,K ,kalsiyum,potasyum,manganez ve fosfor içeren fasulye kemik gelişiminden ,hazımsızlığa,sindirim sistemi hastalıklarından kabızlığa kadar bir çok hastalığı önlemede önemli rol oynar.Yazımızın devamın da taze fasulyenin sayısız faydalarına değinicez.Şimdi fasulyenin nasıl tüketildiğini anlatalım.Taze fasulye den türlü,zeytinyağlı fasulye,etli fasulye,fasulye kavurma ve fasulye turşusu yapılır.Bu saydıklarımız zevkle tüketilen lezzetlerdir.Fasulyenin en sevdiğim lezzetini turşuda buluyorum.Sizde fasulye turşusunu seviyor ama yapmasını bilmiyorsanız birazdan vereceğim tarifle sizde harika lezzetli fasulye turşusu yapabilirsiniz.Taze fasulyenin faydaları ve fasulye turşu tarifimizi sizler için paylaşıyoruz.


fasulye turşusu.jpg



Taze Fasulyenin Faydaları

Şüphesiz tüm kadınların aklından geçmiştir ”acaba bu gün yemekte ne yapsam” diye, işte hemen her kadının severek yaptığı ve yediği taze fasulyenin faydalarından bahsedeceğiz.

Türk mutfağının vazgeçilmez birkaç sebzesini saysak; kuşkusuz, fasulye bu sebzelerin içerisinde en üst sıralarda yer alır. Hem yazın taze şekilde hem kışın kurutulmuş şekilde bolca tükettiğimiz fasulyenin sağlığımız için birçok faydası vardır.

Kilo korkusu olan kadınlar için şunu söylemeliyiz: taze fasulye, kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Bu sebeple, bolca tüketiminde kesinlikle kilo alma korkusu yaşamamalısınız.

Taze fasulyenin faydaları içersinde en önemli özelliği ise sindirim sistemini düzenlemesidir. Bunun yanında kabızlık sorunu çekenler, taze fasulye tüketerek bu sorunlarından rahatça kurtulabilirler. Bu özelliklerinin yanı sıra taze fasulye, bağırsak kanserine karşı en önemli savunuculardan bir tanesidir.

Taze fasulyenin faydalarında bir diğeri ise, göz sağlığını korumasıdır. Özellikle, yaşlanmayla birlikte gözlerimizde oluşan sağlık sorunlarını engellemede çok önemli bir yere sahiptir.Taze fasulye, vücut direncini arttırıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle, ağır çalışma koşulları altında çalışanlar, taze fasulye tüketerek yorgunluklarını azaltabilirler. Taze fasulye, sadece fiziki yorgunluğu değil; bunun yanında zihinsel yorgunluğu da giderir.

Özellikle, zehirlenme vakalarında taze fasulye tüketilmelidir. Çünkü; taze fasulye, zehirlenmeleri çabuk iyileştirici özelliğe sahiptir.

Taze fasulyenin faydalarından en önemlilerinden biri de kalp ve böbreği güçlendirmesidir. Kalp rahatsızlıklarını önlemek için ve böbrekteki kum ve taşların dökülmesini sağlamak için taze fasulye tüketilmelidir.
Şeker hastalarını ilgilendiren taze fasulyenin faydası ise; taze fasulye, kandaki şeker miktarını düşürür ve şeker hastalıklarının önlenmesine yardımcı olduğu gibi stres ve sinirlerede iyi gelmektedir.

Taze fasülye turşusu

Taze fasülye turşusu malzemeleri

1 kg taze fasulye
3 diş sarmısak
3 adet sivri biber
1 çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 silme tatlı kaşığı şeker

Taze fasülye turşusu tarifi
Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Bir tencereye su koyun. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış fasulyeleri ilave edin. Sadece 2-3 dakika kadar, fasülyenin rengi hafif dönünce kevgir yardımıyla alıp, buzlu suyun içine atın ve çabuk soğumasına yardımcı olun. Sarımsakları soyun ve 1 dişi kavanozun dibine atın. Tamamen soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin. Fasulyelerin aralarına sivri biber, ayıklanmış sarımsak koyarak fasulyeleri kavanoza yarleştirin. Turşu suyunu hazırlamak için derin bir kapta 4 su bardagi suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu iyice karıştırarak eritin. Sonra 1 çay bardağı sirkeyi de ekleyin ve karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu turşu suyu karışımını taze fasulye turşunun üzerine eşit bir şekilde turşunun üzerine dökün. Kapağını kapatmadan 3-4 saat bekletin.

Hava almaması için ağzına temiz bir poşet kapatıp, kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde bekletin. 10-15 gün sonra taze fasülye turşusu hazır olacaktır. Taze fasulye haşlanarak sade turşusu yapıldığı gibi, diğer malzemelerle birlikte, haşlanmadan da turşu yapımında kullanılabilir. Afiyet olsun.
 
Geri
Üst