Fındık ve fındığın faydaları

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Fındık ve fındığın faydaları
Fındığın yararları fındığın besin değerleri.Melekler severek yediğimiz fındığın bakın ne gibi faydaları varmış demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, Protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. Ayrıca, B grubu vitaminler bakımından da zengindir.


O8GCA27ZTVXCA7Y4FUHCAT0PPEKCANYAJCJCAMBU3H7CATUEPQ2CA8AHRPBCALTN117CANTN7BPCA0UJC7WCA1WHIISCA7NG7JOCAPZ9F8NCA41KZ5CCAXUN5WCCAG55VVJCAKR3Z9YCAHLFY80CAAYATYK-d8.jpg




Ülkemizde bolca yetiştirilen, hatta ticari açıdan büyük önemi bulunan besin maddelerinden biridir Fındık. Içerisinde Vücudumuz için gerekli olan bir çok önemli vitamini barınmaktadır. Hatta reklamlarımızı safra süsleyen, bir ara herkesin diline dolanan, fındığı betimlemek için kullanılan kelimesi bile vardır. Bu kadar faydası bulunan fındığı günlük olarak belli ölçülerde tüketmemiz sağlığımız açısından oldukça faydalıdır.
Latincesi:Haselnuss, Corylus avellana
Familyası: Huşgiller familyasındandır.
Botanik Bilgi: Fındık, kışın yapraklarını döken, çalı, ağaççık ve bazen ağaç şeklinde görülen bir bitkidir. Basit, yuvarlak yaprakların kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce İlkbaharda açar. Meyvesi, 1-2-3 cm uzunluğunda 1-2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.
Yetiştirildiği Yerler: Ticari açıdan Ülkemiz için büyük değeri bulunan fındık, yurdumuzun daha çok Doğu Karadeniz bölümünde yetiştirilmektedir.
Hangi vitaminler bulunur? :
Fındığın besin değeri: (100 gr)
Protein 15,98
Yağ 60,51
Doymuş 4,76
Tekli doymamış 50,32
Çoklu doymamış 5,43
Su 4,45
Kül 2,23
Karbonhidrat 16,83
Şeker 3,58
Enerji () kcal 672


Fındığın içinde bulunan vitaminler:
Vitaminler () Mg/100g
E vitamini 33,9
Tiamin (B1) 0,3
Riboflavin (B2) 0,1
Piridoksin (B6) 0,3
Niasin 1,8

Faydaları:
Vücudunuzun ihtiyacı olan proteini rahatlıkla fındıktan karşılayabilirsiniz. Fındık vücutta artık madde bırakmadan protein verir ve vücudun normal çalışmasına, zayıf düşmemesine yardımcı olur.
Gelişme çağındaki çocuklara da hem enerji verip hem de besleyici olmasından dolayı gelişmelerini daha iyi sağlamak için önemli bir besin kaynağıdır.
Enerji vericidir. Bu yüzden besleyici özelliğinin yanında ****** gücü artırıcı etkisi de vardır.
Böbrekteki kum ve taşları döker.
Güç ve dikkat gerektiren durumlarda yararlıdır. Çünkü, vücuda kuvvet vererek beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
Hastal ardından Nekahet Dönemleri için ve ayrıca bütün gün bedeni ve zihni yıpranmalarla Karşı Karşıya olanlar için fındık gerekli bir besin kaynağıdır.
Fındık, kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.
Içerdiği yüksek kalsiyumdan ötürü kemikleri ve dişleri güçlendirir.
Fındıkta diyet lifi% 1-3 oranında bulunur, barsakta kimyasal bileşiklerin Toksik etkilerini, kalın barsak hastalıklarını, Kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür.
Sodyum düşük, magnezyum ve potasyum yüksek olduðundan vücutta kan basıncını Düzenlemede önemli rol oynar.
Kansızlık, sindirim ve Dolaşım sistemi bozukluklarını önlemede gerekli olan demiri içerir.
Bilinmesi gerekenler:
Süt ve süt ürünleri demir yönünden yetersiz olduðundan dolayý Fındık bunlarla birlikte tüketilirse, Açığı kapatır.
Yüksek tansiyonu olanlar daha dikkatli tüketmelidirler.
 
Geri
Üst