Gebeliğin 5. Haftası Neler Olur? Annede Ve Bebekteki Değişim Ve Gelişimler

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebeliğin 5. Haftası Neler Olur? Annede Ve Bebekteki Değişim Ve Gelişimler
Gebeliğin 5. Haftası Neler Olur?- Bir önceki yazımızda sizlere gebeliğin ilk ayı olan aslında henüz gebe olduğunuzu bilmediğiniz haftalar olan 1-4. haftaları anlatmıştım. Bu hafta bilgileri gelişmeleri için buradan yazımızı inceleyebilirsiniz. Gebeliğin ilk 4 haftası 1. ayda dediğim gibi henüz hamilelikten haberdar olduğunuzu söyleyemeyiz. Asıl olaylar bu haftalardan sonra gelişecek yani 5. haftada artık hamileliğinizi öğrenecek buna bağlı olarak gelişmeler olacak.

gebeligin 5. haftasi.jpg


Normalde test yapmak için adet başlama gününüzü beklemeniz en doğrusu olur. Bu sayede ilk hamilelik belirtisi olan adet gecikmesi en erken gebelik belirtilerindendir. 1-4. haftalarda henüz hamileliğinizi öğrenmediyseniz ve artık 5. haftaya gelindiyse adet gecikmesi olmasından şüphe duymanız sizi test yapmaya itecektir. Evde yapılabilen idrar testlerini deneyebilirsiniz ama bunlar bazen yanıltıcı olabilmektedir. Bunun sebebi de hamilelik başlangıcında embriyonun rahme yerleşmesi sonucu bu oluşan hücre sayesinde vücut bir hormon salgılar. Bu hormon beta hcg hormonu hamilelik hormonu diye de adlandırılır. Bu hormon ilk olarak kanda hızla yayılmaya başlar. İdrarda daha geç oluşma olacağı için ilk etapta idrar testlerinde çıkmayabilir.Hamile olmanıza rağmen sonucu negatif olarak görebilirsiniz.

Evde gebelik testleri dediğim gibi 5. hafta henüz adet döngünüzün ilk gecikme günleri olabileceğinden hemen bu testlerde çıkmayabilir. Eğer 1-2 gün gibi bir gecikme varsa kanda beta hcg testi yaptırmak daha doğru olacaktır. Bu şekilde hamile olduğunuz net bir şekilde çıkacaktır. Peki şimdi de 5. haftada anne adayında ve bebekte ne tür gelişmeler değişimler oluyor?

5. hafta eğer gebe olduğunuzu biliyorsanız daha çok yeni bir gebelik diyebiliriz. Tabii 1 aylık gebesiniz deniyor ama bu biliyorsunuz ki ultrason da bu şekilde takip yaptığı için son gördüğünüz adetin ilk günü gebeliğinizin başlangıcını belirliyor. Eğer kaçıncı hafta gebeyim diye merak ediyor ve bilmiyorsanız gebelik haftası hesaplama tablosunun yer aldığı konumuzu inceleyebilirsiniz. Bebeğiniz artık rahme tamamen yerleşti ve artık beta hcg artarak salgılanmaya devam ediyor. Eğer gebelik oluşmamış ve adet görmüşseniz endişeye kapılmayın doğal yoldan hamilelik için korunmasız bir ilişkide 12 aya kadar hamile kalmayı sabırla bekleyebilirsiniz normaldir yani.

Bu haftada bebeğinizin kalp ve dolaşım sistemi çalışmaya başlıyor. Tabii bu demek değildir ki kalp atışları hemen duyulur. Bunun için 10-12 haftayı beklemeniz gerekecektir. Bebeğin ilk kalp atışları dediğim gibi 10-12 haftada net duyulur. Evet hamile kaldınız siz kandan bakılan testte doğruladı hamile olduğunuzu ama bunun tamamen kesinleşmesi için ultrasonda kesenin görülmesi bebeğin o kesenin içinde görülmesi gerekir. Vücudu henüz şekillenmemiş küçük bir mercimek tanesinden daha küçük olabilir bebeğiniz. İleri ki haftalarda artık vücut yavaş yavaş şekillenecektir. 9 ay sürecek bu yolculuğa başlarken siz de yorgunluk halleri duygusal değişimler görülebilir bunlar ilk zamanlar normal kabul edilir. Ama tabii gebelik belirtileri için daha erken de diyebiliriz. Kimileri 6. haftada kimilerin ki daha erken de başlayabilir. Yine bebekte gelişen durumlar genel anlamda sistemleri oluşmaktadır. Bebeğinizin gelişimi için anne kanından gerekli olan şeyler taşınmaya tüm hızıyla devam eder. Bu konuda sizin beslenmenizi düzene sokmanız bebeğinize yararlı olacak şeylerin tüketilmesi çok önemlidir. Siz ne yerseniz bebeğinize aktarılacağını kesinlikle unutmayın ve zararlı tüm alışkanlıklardan uzak durun artık. Çünkü artık resmen gebesiniz.

gebelikte 5. hafta.jpg


Embriyo artık tüm hücre ve organları ile oluşumlarına başlamıştır. Bebeğiniz artık sizde var olacak 9 ay boyunca sizden beslenecek ihtiyacı olan her şeyi sizden sağlayacaktır. Bu ilk haftalarda cinsel yaşam durumunu mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Gebeliğinizde ilk haftalar doktor kontrolü için önemli zamanlardır. Yani bebeğinizin gelişimi bu ilk haftalarda önemli kabul edilir. Bu yüzden muayeneler önemlidir. Eğer çalışan bir anne iseniz iş yerinizin sizin için güvenli olup olmadığını mutlaka denetleyin. Buradaki yazımızı inceleyerek gebelikte çalışmak başlıklı konumuz bu konuda size yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst