Gebelik kararı aldığımızda neler yapmalıyız?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik kararı aldığımızda neler yapmalıyız?
Gebeliklerin çok büyük bir kısmı kendiliğinden ve herhangi bir planlama yapmadan kendiliğinden gerçekleşir. Genellikle de doktor takibi gebelik başladıktan sonra akla gelir.

Gebelik planlı bir şekilde oluşturulmak isteniyorsa ki ideal olanı budur, yapmamız gereken bazı şeyler vardır.
Öncelikle sağlık durumunuzun gebeliğe elverişli olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekir. Kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi gebeliği direkt olarak etkileyen unsurların var olup olmadığı belirlenmelidir.

Tam bir jinekolojik muayene yapılmalı ve ultrasonografi yapılarak rahim ve yumurtaların durumu hakkında bilgi alınmalıdır. Rahim ağzı smear testi mutlaka yapılmalıdır. Yine rutin kan testleri ihmal edilmemelidir.
Kadın ve erkeğin ailelerinde kalıtımsal geçtiği düşünülen bir hastalık varsa bununla ilgilenen genetik uzmanlarından yardım istenmeli ve planlanan gebelikte bu riskin ne olabileceği sorulmalıdır.
Kullanmakta olduğunuz ve gebelikte devam etmeniz zorunlu olan ilaçların gebeliğe etkisi hakkında mutlaka bilgi edinmelisiniz.

Gebelik planladığınızda gıdalarınıza daha fazla özen göstermelisiniz. Hormonlu ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalısınız.Besinleri tabii hallerine en yakın şekliyle tüketmeli ve yeşil yapraklı salata ve sebzelere ağırlık vermelisiniz.

1.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/







Sigara ve alkol gebelik üzerine çok olumsuz etkiler yapar. Bunlar genel sağlığımıza ve gebelikte bebek üzerine çok zararlı etkiler yapabilir. Bu nedenle bu toksik alışkanlıkları bırakmalı veya en aza indirmeliyiz.

Gebelik istemi olan çiftlerin 3 ay sonunda ancak %57'sinde gebelik oluşur. 6 ay sonunda %72'sinde gebelik oluşur. 1 yıl sonunda %85'inde gebelik oluşur. 2 yıl sonunda %93'ünde gebelik oluşur.

Yukarıda verdiğim oranlar düzenli ililkiye giren ve hiç korunmayan çiftler için geçerlidir. Bazı çiftler evlendikten 1 ay sonra hamilelik elde edebilirken bazı çiftlerde bu 1 yıl veya daha uzun sürebilir. Bu biraz tesadüfi bir olaydır biraz da kadının yaşı yumurtalık kapasitesi ve diğer faktörlerle ilgilidir. Yine de hamile kalmayı hızlandırmak için bazı uygulamalar yapılabilir:


Hamile kalmayı kolaylaştırmak yani hızlandırmak için öncelikle yumurtlama dönemine dikkat etmek ve bu dönemde ilişkide bulunmak gerekir

Haftada 2 veya 3 kere düzenli cinsel ilişki hamilelik şansını arttırmak için yeterlidir. Her gün ilişki olması şansı daha fazla arttırmaz çünkü sperm 3 gün yaşayabilmektedir. Hatta her gün ilişki olması özellikle sperm sayısı az olan erkeklerde spermlerin yeterince birikmeden erkeğin boşalmasını sağlar, bunun yerine 2-3 gün spermlerin birikerek çok sayıda ve hareketli spermlerle ilişkiye girilmesi daha faydalıdır.


  • İlişkide erkeğin hemen dışarı çıkmadan tamamen vajinanın içerisine boşalması gerekir. Kadının da ilişki sonrasında hiç ayağa kalkmadan sırt üstü 15 dakika yatması gerekir. Hemen ayağa kalkmak veya tuvalete gitmek spermlerin dışarı akmasına neden olabilir, bu da gebelik şansını azaltır. Kadın sırt üstü yataken de dışarıya bir miktar sperm akabilir, bu normaldir ve hiçbir önemi yoktur, bu sırada içeride kalan spermler gebelik için fazlasıyla yeterlidir.
  • İlşkiye girilen pozisyon önemli değildir, önemli olan erkeğin içeriye boşalması ve kadının ilişki sonrası 15 dakika sırt üstü yatmasıdır. Gebelik şansını arttıran seks pozisyonları yoktur.
  • Vajinanın içerisinin hiçbir zaman yıkanmaması gerekir.


- İlişkide kayganlaştırıcı mümkünse kullanılmamalıdır, kullanılacaksa da özellikle bu amaçla üretilmiş olan su bazlı kayganlaştırıcıları kullanmak gerekir. Bu amaç için üretilmemiş krem, yağ v.b kullanılmamalıdır.
 
Geri
Üst