Gebelik Şekeri Ne Zaman Ölçülür Diyenler...

T

TİTAN

Forum Okuru
Gebelik Şekeri Ne Zaman Ölçülür Diyenler...
gebelik şekeri gebelik şekeri ne zaman ölçülür gebelik şekeri nasıl ölçülür hamilelik şekeri hamilelik şekeri ne zaman ölçülür ile ilgili bilgiler burada melekler. Gebe kalan meleklerimizin sıkça sorduğu sorulardan biri olan gebelik şekeri ne zaman ölçülür sorusu bugün kü makalemizin konusu melekler :) Öncelikle açıklayalım ki gebelikte meydana gelen şeker hastalığına gebelik diyabeti denir. Gebelik şekeri tedavi edilmediğinde birçok sorunla karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden gebelik şekeri ölçümü çok önemlidir. Şimdi makalemize geçiyor ve hamilelik şekeri ne zaman ölçülür diye soran gebe meleklerimiz için anlatıyoruz..


gebelik_sekeri-83.jpg



24.gebelik haftasında doktorunuz size "şeker yükleme" ya da "şeker tarama testi" şeklinde bir test yapılmasını önerebilir. Hiçbir belirti vermeden de gelişebilen gestasyonel diyabet (gebelikte görülen şeker hastalığı, "gebelik şekeri") 24-28. gebelik haftaları arasında yapılan iki farklı testle araştırılır. Diyabet açısından daha yüksek risk altında olanlara 100 gram glikoz yüklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test, riski düşük olan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG adı verilen tarama testi uygulanır. OGTT'de birer saat aralıklarla toplam dört kez kan şekeri ölçümü yapılırken PPG'de yalnızca 1. saat tokluk kan şekeri ölçülür.
PPG bir şeker hastalığı tarama testidir ve bu testte kan şekeri değeri yüksek çıkanlarda diyabet şüphesi doğduğundan esas tanı koydurucu OGTT testi uygulanır. PPG yapılması için tok veya aç olmanız önemli değildir. Şekerli suyu içtikten kanın alınacağı bir saat sonraya kadar hiçbir şey yiyip içmemelisiniz.

Gebelik dönemi idrar yolu enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Bunun en önemli nedeni idrar yollarındaki düz kasların tüm düz kaslarda olduğu gibi gevşeme eğiliminde olmasıdır. Bu gevşemeye bağlı olarak akım az da olsa yavaşlar. Bununla beraber anne adayının az sıvı alması da bu tür enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır.

İdrar yolu enfeksiyonları genellikle idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şeklinde belirti verirler. Gebelik döneminde ise hiç bir belirti vermeyen "sinsi" idrar yolu enfeksiyonlarına sık rastlanır. Bu tür gizli enfeksiyonlar genellikle idrar kültürü incelemesiyle ortaya çıkarılırlar. Doktorunuz sizden böyle bir inceleme istemiş ve gelen sonuca göre antibiyotik kullanmanızı önermişse bunu kabul etmelisiniz. Gizli idrar yolu enfeksiyonları erken doğum riskinin artmasına katkıda bulunabilirler. Dahası tedavi edilmeyen gizli idrar yolu enfeksiyonları böbreklerde dahi enfeksiyon oluşmasına neden olarak daha ciddi sorunları beraberinde getirebilirler.
 
Geri
Üst