Gebelik testi ne zaman yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelik testi ne zaman yapılır ?
Gebelik testleri, döllenmeden kısa bir süre sonra plasenta tarafından salgılanan bir glikoprotein olan insan koryonik gonadotropin hormonu (HCG) varlığına dayanmaktadır. Piyasadaki çeşitli gebelik testi markaları vardır. HCG nin veya insan Chronionic Gonadotropic in varlığına veya yokluğuna bakarlar. Bu plasenta tarafından kanınızda veya idrarda görülen bir hormondur. HCG yalnızca gebelik sırasında üretilir; bu da pozitif bir testin güçlü bir göstergesi olduğu anlamına gelir. Çoğu durumda test, kaçırılan günün birinde bile gebeliği saptayacak kadar hassastır. Bazı kadınlarda HCG düzeyleri gebeliğin erken dönemlerinde saptanamaz. Test negatif ise 72 saat sonra tekrar test yapmayı deneyin..

gebelik tetsi.jpg





Bir gebelik testi , bir kadının hamile olup olmadığını belirlemeye çalışır . Gebeliği gösteren işaretler idrarda ve kanda bulunur ve hamilelik testleri bu maddelerden birinin örneklenmesini gerektirir.Döneminiz geciktiyse hemen sonra gebelik testi yapabilirsiniz. Bazı gebelik testleri gecikme olmadan bir dönemden birkaç gün önce bile doğru sonuç verebilir. Testin ne zaman geçerli olabileceğini görmek için gebelik testi kutusundaki talimatları okuyun.

Beklenen sürenin tarihine yaklaştıkça testlerin daha doğru hale geldiğini unutmayın



Test yanlışlıkla pozitif olabilir mi?


Çok nadir olmasına rağmen, bu olabilir. Belirli ilaçlar, özellikle HCG atışları da dahil olmak üzere infertilitenin tedavisinde kullanılan ilaçlar testin hatalı pozitif olmasına neden olabilir.


Test negatifse ne olur?


Testi ilk gerçekleştirdiğinizde negatif ise, 72 saat bekleyin ve testi tekrarlayın. İlk olumsuz sonuç, testin çok erken yapılması ve hormon düzeylerinin saptanamayacağı kadar yüksek olması olabilir. Öte yandan, hatalı teknik yüzünden olabilir. Testi tekrarladığınızda talimatlarını dikkatlice uygulayın.


Test pozitif çıkarsa ne yapmalıyım?


Testiniz pozitise muhtemelen gebelik vardır.Teyidi için hemen HCG testi yapın ve ardından hekime görünüp durumu teyit edin..


Gebe kalırsanız, en erken hCG salınımının gebe kaldıktan yaklaşık 6 gün sonra olduğunu unutmayın.HCG düzeyleri hamile bir kadınta günde iki katına çıktığından test, gebe kaldıktan iki hafta sonra daha güvenilirdir.



Yalancı Pozitif / Yalancı Negatif Gebelik Testleri


HCG varlığını test etmek için idrar kullanan evde yapılan gebelik testlerinde küçük bir hata payı vardır. Yanlış sonuçlar şu durumlarda mümkündür:

Gebelik Testi Önce Negatif Sonra Pozitif Çıkanlar Burada mı?



HCG üreten bir yumurtalık tümörü

İnfertilite tedavileri gibi hCG içeren belirli ilaçlar

Testi erken yapmanız

Testin arızalı olması


Döllenme Cinsel ilişki ile aynı gün gerçekleşmez; bu nedenle, gebelik testini beklenen adetinizde gecikme olunca yapınız.

Bazı evde yapılan gebelik testleri, bir kadının beklenen süresinden dört gün önce hamileliği algılayabilir. Bununla birlikte, bu testler tüm kadınlar için doğru sonuç vermez.


Evde yapılan hamilelik testleri, yalnızca hamile olan kadınlarda üretilen belli bir hormon varlığını tanımak için tasarlanmıştır. İnsan koryonik gonadotropin, veya HCG, embriyo rahim içinde implante edildikten sonra üretilen bir hormondur. Bu işlem, gebelikten altı ila 14 gün sonra gerçekleşebilir. Embriyo implantasyonu gerçekleşene ve HCG ler serbest kalana kadar en gelişmiş ev hamilelik testleri bile hamileliği teyit edemez. Menstrüasyon döngüsünün 14. günü sırasında gebelik oluşursa ve gebe kaldıktan sonra 14 güne kadar implantasyon yapılmazsa, HCGler kadının beklenen adet tarihine kadar mevcut olmayacaktır.
 
Bir ara adet düzensizliğim vardı ve doktorum ilaç vermişti. Adete 1-2 gün kala mide bulantısı baş ağrısı olmuştu bende gebe olduğumu sandım test yaptım.Testim pozitif çıktı.Sonra hastaneye gittim hcg testi yaptım oda negatif çıktı. Meğerse kullandığım ilaç test sonucunu etkilemiş. Belirtilere kanmamak lazım birde vede yapılan tstler %100 güvenilirdir. Hata vermeyen test kanda bakılan hcg testidir.
 
benim adetime 8 gün var şimdi test yapsam hamile olup olmadığım anlaşılmazmı çok aşırı midem bulanıyorda
 
Gebelik testleri beklenen döngüde ( menste ) gecikme olunca yapılır. Erken yapılan testler net sonuç vermez. Mensinizde en az 3 günlük gecikme olursa test yapın.Mide bulantınızın gebelik kaynaklı olduğunu da düşünmüyorum. Tıbbi bir neden den ötürü bulantı olabilir.
 
kızlar banada yardımcı olun 1 hafta önce ilişkiye girdim acayip midem bulanıyor karnım ağrıyor ishal oldum sizce hamilemiyim birde ne zaman test yapayım
 
Korkmayın bu kadar çabuk hamile kalıp belirti yaşamazsınız. Başka bir nedenden dolayı mideniz bulanıyor ve ishal olmuşsunuz . Gebelik testine gelince adetiniz beklediğiniz tarihte başlamazsa test yaparsınız.
 
gebelik testi.jpg




Hamile olduğunuzdan şüpheleniyor musunuz? Eğer öyleyse, hamilelik testi size bir şekilde cevap verebilir. Gebelik testleri , idrar veya kandaki insan koryonik gonadotropini veya HCG hormonunu tespit etmek için yapılır . Bu, döllenmiş yumurtanın uterus çeperine tutuduğunda, genellikle yumurtanın döllemesinden altı gün sonra başlayan bir hamilelik hormonudur . Hamile iseniz HCG seviyeleri hızla artmaya devam edecek ve her iki üç günde bir iki katına çıkacaktır.


Adet gecikmesi sonrası gebelik testi yaparsanız en doğru sonucu alırsınız.Evde yapacağınız idrar testini sabahın ilk idrarı ile yapın. Hcg bu zamanda idrarda daha yoğun olacaktır. İdrar bazlı ev gebelik testleri yaklaşık % 97 doğruluk sunar .Bu doğruluk , testin ne kadar erken alındığı, talimatların yakından takip edilmesi, implantasyonun ne zaman gerçekleştiğine, testin hassaslığına kadar çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Düzensiz döngüleriniz varsa veya döngülerinizi listelemiyorsanız, adetinizin biraz daha gecikmesini bekleyin. Örneğin, döngüleriniz 30 ila 36 gün arasındaysa, testin son dönem veya sonrasından yaklaşık 37 gün sonra yapılması uygun olacaktır.


Bilmeniz gereken bir başka şey ise, bazı doğurganlık ilaçları kullanıyorsanız, hamilelik testini adet gecikmesi olmadan yapmamanızdır. Genelde infertilite tedavisinde kullanılan ilaçlar gecikme olmadan yapılan testlerin pozitif çıkmısına neden oluyor.Bir çok kadın cinsel ilişkiden hemen sonra hamilelik testi yapıyor ki bununla ilgili sayısız soru alıyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi gebelik testi implantasyondan sonra sonuç verebilir. Yani ilşkiye girdiniz 1 hafta sonra test yaptınız sonuç negatif bu sonuç kesin değildlir. Adet gecikmesini beklmek doğru bir yaklaşım olacaktır.


Peki korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra hamilelik testi yapmak için doğru zaman ne zaman? Uzmanlara göre , bu süre içinde vücudunuzdaki hCG seviyeleri tespit edilebilecek kadar yüksek olduğundan, 10 ila 14 gün arası testi yapabilirsiniz . Aceleniz yoksa, evde hamilelik testi yapmadan önce daha uzun süre beklemeniz tavsiye edilir. Birçok uzman , daha doğru sonuçlar elde etmek için korumasız cinsel ilişkiye girdikten 21 gün sonra test yapılmasını tavsiye eder. cinsel ilişkiden 10 gün sonra bir hamilelik testi yaptırmaya karar verdiyseniz, vücudunuz testin tespit edilmesi için yeterli miktarda hCG üretmemiştir. Bu, negatif bir sonuç elde edeceğiniz anlamına gelebilir
 
Geri
Üst