gebelik ve sonrasında beslenme

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
gebelik ve sonrasında beslenme
Nişantaşı Sculpture Therapy Center’ın Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Tolaz; hamilelik ve hamilelik sonrasında düzenli ve dengeli bir beslenme ile sağlıklı bir kilo kontrolünü nasıl sağlayacağımızı anlatıyor.

Emzirme Dönemi ve Kilo Kontrolü
Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak her anne adayının hayalidir. Fakat gebelik döneminde alınan kiloların gerek fiziksel gerekse psikolojik etkisiyle oluşan tedirginlik, bu dönemde tamamen olumsuz düşünceleri de beraberinde getirmektedir.

Oysaki düzenli bir gebelik takibiyle birlikte, yeterli ve dengeli beslenme programlarıyla yürütülen bir gebelik süreci, doğum anından emzirme sürecinin sonuna kadar tüm bu aşamaları sorunsuzca atlatabilmenizi sağlayan en önemli unsurlardır.

Gebelikte alınan kilolar bireysel özelliklere göre önemli değişiklikler gösterebilir. Bireyin metabolizmasındaki farklılıklar (örneğin tiroid, anemi, tansiyon vb) gebelik öncesindeki kilosu, bebeğin ağırlığı ve gelişimi, ırksal özellikler ve beslenme düzeni tamamen bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Sağlıklı bir anne adayının gebelik süresince 12-15 kg. alması yeterlidir. Bu kriterlerin altında ya da üzerinde bir kilo alımı söz konusu ise nedeni araştırılarak ona göre çözüm yoluna gidilmelidir. Genellikle beslenme kaynaklı sorunlar nedeniyle kilo alımında dengesizlikler gözlenmektedir. Bununla birlikte yapılan en büyük hata doğum sonrasındaki emzirme sürecinde, annenin tamamen süt oluşumuna yardımcı olması düşüncesiyle, çevrenin de(aile büyükleri, arkadaşları, medya vb.) etkisiyle birlikte bilinçsizce yemesidir.

Peki bu dönemde sütünüzün miktarı ve kalitesi azalmadan, sağlıklı bir şekilde kilo kontrolünüzü nasıl sağlayabilirsiniz?
Emzirme bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayacak yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder.

Dolayısıyla sık emzirme ile vücudunuzun harcayacağı enerji sayesinde doğal olarak, kilo vermeye başlamanız kolay olacaktır.

Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli enerji iki kaynaktan sağlanır.

  • Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji
  • Besin gruplarından gelen enerji

Süt veren anne salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için YETERLİ ve DENGELİ beslenmelidir.

Sağlıklı bir anne, günde ortalama 700-800 mililitre süt salgılar. Emziren annenin yeterli süt salgılayabilmesi için günde, normal gereksinimine ek olarak yaklaşık 700 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 200’ü ise hamilelikte kazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum, hamilelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir.

Dolayısıyla besinlerle alınan gereksiz fazla kalori direk kilo almaya başlamanıza sebep olur!

Süt oluşumuna, sık emzirmenin yanı sıra bol miktarda alınan sıvı da olumlu katkı sağlar.

Günlük su tüketimi ortalama günde 3lt kadar olmalıdır. Bunun dışında şekersiz kaynatılan komposto suları, süt, ayran, meyve suları, bitki çayları ve çorbalarla da sıvı alımınız desteklenmelidir.

Ayrıca, emzirme döneminde regl görülmediğinden dolayı vücudunuz hormonal değişimlerin etkisiyle birlikte ödeme yatkın olacaktır. Ödem metabolizmanızın yavaşlamasına neden olan etkenlerden biridir. Bol sıvı alarak gerek toksinlerden arınmayı gerekse metabolizmanızın ödemi çözmesine yardımcı olarak vücudunuzun rahat nefes almasını sağlamış olursunuz.

Yine günlük tüketilen bol posalı besinler (yeşil yapraklı sebzeler, sebze çorbaları, kepekli ürünler vb) hem dengeli beslenmenizi sağlayacak hem de vücuttaki ödemin ve toksinlerin atımında yardımcı olacaktır.

Mutlaka ara öğünlerle birlikte en az 6 öğünden oluşan beslenme programına uyulmalıdır. Böylece kan şekeriniz dengelenmiş olacak ve metabolizmanızın düzenli çalışmasını sağlayarak alınan besinlerin daha rahat enerjiye dönüşümünü kolaylaştırmış olacaksınız.

Bunların dışında, aşağıda sıraladıklarımızdan münkün olduğunca uzak durulmalıdır.

• Öğün aralarında gereksiz atıştırmalardan,

• Katkı maddesi içeren hazır gıdalardan, (salam, sosis, sucuk vb.)

• Kalori içeriği yüksek kızartma türü besinlerden,

• Gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden.
 
Geri
Üst