Gebelikte 13. Haftada Bebeğin Gelişiminde Neler Oluyor?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 13. Haftada Bebeğin Gelişiminde Neler Oluyor?
Gebelikte 13. Hafta- Daha önce gebeliğin ilk haftasından başlayarak sizlere 12. haftaya kadar bilgiler sunduk. Yazılarımda her haftaya dair anne ve bebek açısından önemli bilgiler sunmaya çalıştım. Şimdi de geldik gebeliğinizin 13. haftasına. Bu hafta bebek neler yaşıyor annede ne gibi değişimler nelerdir bakalım. 13. hafta 12+0 ve 12+6 günlerini kapsar. Artık 4. ayına adım atmış olan bebeğiniz trimester dönemi olarak 2 döneme girmiş bulunmaktadır aynı zamanda.

13 haftalik fetus.jpg


Bebeğiniz bu hafta bir şeftali boyutuna ulaşmıştır. Hızla gelişimleri devam etmekle birlikte bu hafta önemli bir gelişme durumu da ses tellerinin oluşmasıdır. Bebeğinizin ağırlığı boyundan daha hızlı ilerleme gösteriyor. 7-9 cm 20-25 gr arasındadır. Bebeğiniz bu haftalarda iyice insana benzemeye başladı. Özellikle yanlarda olan gözleri artık ön tarafa doğru birbirine yaklaşmaya başlayacak. Aslında bu haftada bebeğin genital organı oldukça net bir biçimde gelişmiştir ama ultrasonda henüz bu görülmeyebilir. Aslında bazı doktorlar bunu bu haftalarda tahmin edebilir ama bunu emin olmadıkça anne ya da baba ile paylaşmamaktadır. En doğrusu net olmasını beklemek yani 18-20 haftalarda netlik kazandıktan sonra cinsiyet durumu paylaşılır. Bazı doktorlar 14-15. haftalarda da cinsiyet konusunda tahminde bulunmaktadırlar. Bu haftada bebeğin karaciğerleri safra üretimine, pankreas organı da insülin üretimine başlamıştır.

Artık bebeğiniz rahmin içinde taklalar atıyor dönüyor çok değişik hareketler yapabiliyor henüz yeri genişken bulunduğu ortamın tadını çıkarıyor. Bebeğinizle siz arasında iletişimi sağlayan plasenta bebeğiniz kadar büyümez ama bu hafta artık o da 30 gr ağırlığında. Doğuma kadar da 500- 900 gr arasında bir boyuta ulaşacak. Bebeğinizin kafası hala olduğundan daha büyük hatta vücudunun yarısı kadar diyebiliriz. Ama bu ilerleyen haftalarda normal boyutuna dönüşecek. 20 gr olan bebeğiniz ortalama olarak doğumda 3.5 kg kadar olacak. Şuan bu ağırlıkta olan bebeğinizde mucizevi şekilde ilerleyen haftalarda doğuma yakın daha fazla kilo artışı olacak. Bebeğinizin kas ve kemik yapısı gelişmeye devam ediyor aynı zamanda kollar bacaklar da uzamaya başlıyor. Bebeğinizin beyni hala gelişim içinde 10 hafta sonra kadar artık beyin tamamen gelişmiş olacak. Beyin geliştikçe bebeğin üzerindeki hareketleri de kontrollü sağlanacak.

Bebeğiniz artık hızla büyüdüğü gibi siz de de değişimler oluyor. Artık bu 4. ayda gebeliğiniz daha rahat bir döneme girmiş olacak. Hamileliğinizin tadını çıkarabileceğiniz en rahat dönemler. 13. hafta gebelik demek artık anne adayının da daha rahat bir gebelik geçireceği anlamına geliyor. Aslında o ilk 3 aylık tehlikeli düşük riskinin olduğu dönem de sona ermiş oldu. O ilk haftalarda düşen enerjiniz daha da artacak. Çoğu belirti artık yaşanmayacak bu da sizi daha pozitif yapacak. Ama büyüyen bebeğinizle birlikte büyüyen rahminiz ve dolayısı ile büyüyen karnınızda farkedilmeye başlanacak aynı zamanda ufak çatlaklar cilt sorunları yaşayabilirsiniz. 11-14 haftaları arasında tarama testlerini yaptırmayı unutmayın. Bu dönemde artık kafein tüketimine karşı daha dikkat. Kafein çarpıntı sinirlilik hali oluşturabilir. Anne adayları bu haftada artık doktorlarına yine danışarak egzersiz cinsel ilişki konusunda daha rahat bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Doktorunuz da size tehlike yok cinsel ilişki serbest derse şayet cinsel ilişki size de iyi gelecek mutluluk hormonu sayesinde bebeğinize de bu pozitif his geçecektir. Gebelikte cinsel ilişki konumuza bir göz atmanızı tavsiye ederim. Kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Bebek sık sık hareket etmekte ama siz bunu henüz farketmeniz olanaksız çünkü bebeğin kas ve kemikleri gelişmediği için bu hareketler anne tarafından hissedilemez.

13 hafta anne adayi.jpg


Bebeğinizin bu haftada büyümesine ve gelişmesine bağlı olarak kalsiyum vitamin gereksinimini karşılamak için ayrıca vitaminlere ihtiyaç duyabileceğiniz haftadır. Doktorunuzun önerdiği vitaminleri günü gününe kullanmalısınız. Yine bol su tüketimini ihmal etmeyin. Bu hafta artık yeni hamile kıyafeti alışverişine başlayabilirsiniz. Çünkü eski kıyafetleriniz artık üzerinize olmayacak. Gebelik döneminde beslenmeye dikkat etmelisiniz. Mutlaka sebze meyve balık et olarak beslenmelisiniz.
 
Geri
Üst