Gebelikte 6. hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte 6. hafta bebeğin gelişimi ve ultrason görüntüleri
Gebeliğin 6. haftasında bebeğinizin boyu baş bölgesinden poposuna kadar 2-4 mm arasındadır.Bebeğin boyunun baş popo mesafesi olarak adlandırılmasının nedeni bebeğin bacaklarını çoğunlukla kıvrık halde olmasıdır.

Bebeğin kalp atışı gebeliğin 6. haftasında renkli Doppler ultrason ile dinlenebilir.Veya gebeliğin bu haftalarında normal ultrason ile bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi görülmediği taktirde vajinal ultrason tercih edilir. Gebe kaldıktan itibaren 10. haftaya kadar geçen süre embriyo dönemidir.Bu dönemde embriyo gelişimini engelleyecek faktörlere en açık olduğu zamandır.Sakatlıkların çoğu bu kritik zamanda oluşmaya başlar.Sevgili anne adayları HAFTA HAFTA GEBELİK kategorimizi , 5 HAFTALIK GEBELİK belirtileri ve ultrason görüntüleri adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz





gebelikte 6. hafta.jpg








Gebeliğin 6. haftasında anne karnında bulunan bebek baş ve kuyruk bölgesinden oluşan bir vücut şeklindedir.Bebeğinizin akciğer, çene , burun ve damak oluşumları başladı.El ve ayak kısımları oluşmaya başlamıştır.Bu hafta bebeğin baş kısmında nöral oluklar kapanır ve ilk beyin odacıkları oluşur.

SİZDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 6. haftasında bir kaç kilo almış olabilir veya bu dönemde hiç kilo almamışta olabilirsiniz.Bu hafta göğüslerinizde hassasiyet ve şişme , meme uçlarınızda koyulaşma şeklinde değişiklikler fark edebilirsiniz.Bu durum tamamıyla gebeliğin belirtileridir.

Mide Yanması

Gebeliğin bu haftası mide yanması ( ekşimesi ) şikayeti yaşayabilirsiniz.Mide yanması gebeliğin en yaygın şikayetlerinden biridir.Hamileliğin ilerleyen zamanlarında daha şiddetli olmasına rağmen , erken başlayabilir.Mide yanması genellikle mideden yemek borusuna asit kaçmasından dolayı olur.Gebelik döneminde büyüyen rahim mide ve bağırsak üzerine baskı uygular buda mideden yemek borusuna asit kaçmasına neden olur.

Mide yanması ile başa çıkmak için aşağıdaki tavsiyelere uyun

►Üç büyük öğün yerine 5-6 öğün yiyin

►Yemek yedikten hemen yatmayın en az 1 saat bekleyin

►Yağlı ve baharatlı ( acı ) yiyeceklerden uzak durun

►Yoğurt yemek ve bir bardak süt içmek ve ballı ılık süt içmek şikayetlerin azalmasında faydalı olur

Mide yanması şikayetleriniz şiddetli ise doktorunuz bu konuda size ilaç verebilir.

KABIZLIK

Gebelik döneminde hamile bayanların çoğunda kabızlık görülür.Gebelikte kabızlık şikayetlerini gidermek için yapabilecekleriniz.

►Sıvı alımınız arttırınız

►Egzersiz yapın

►Lifli gıdalarla beslenin

Eğer şikayetleriniz geçmez ise doktora başvurun.Doktorunuzun onayı olmadan herhangi ilaç veya müshil kullanmayın.Kabız olduysanız , dışkı çıkarma sırasında kendinizi zorlamayın.Zorlama basura neden olabilir.

BESLENME DÜZENİNİZ

Gebelik döneminde ihtiyacınız olan gıdaları almanız için , aldığınız gıdalarda seçici olmalısınız.Her istediğinizi yemek yerine Vitamin ve mineral ( demir , kalsiyum ,magnezyum , folik asit ,çinko ) açısından zengin gıdalar yiyin.Bebeğinizin büyümesine ve beslenmesine yardımcı olan gıdalar :

►Ekmek , tahıllar , makarna ve pirinç 6 porsiyon

►Meyveler günde 3-4 porsiyon

►Sebzeler -günde 4 porsiyon

►Et ve diğer protein kaynakları günde 2 ile 3 porsiyon

►Süt ürünleri günde 3 ila 4 porsiyon

►Yağ , tatlılar ve diğer boş kalorili gıdalar günde 2 ila 3 porsiyon

DOKTOR İLE İLK MUAYENE

Gebelikte ilk muayenede doktorunuz sağlık geçmişinizle ilgili sorular soracaktır.Bu sorular genel sağlık problemleri ve jinekolojik ve doğumla ilgili herhangi problem hakkındadır.İlk muayenede daha önceki düşük ve benzeri tüm bilgilerinizi doktorunuzla paylaşın.Hamilelikten önce kullandığınız herhangi bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışın.

İlk muayenede jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile kadın genital organları değerlendirilir. Son 1 yıl içerisinde yapılmadıysa smear testi yapılmalıdır. Genel sistemik muayene de yapılabilir ve gerekirse anormallik varlığında ilgili branş uzmanına konsültasyon yapılabilir.

İLK MUAYENEDE YAPILAN TAHLİLLER

►Tam kan sayımı (Hemogram): Annede kansızlık (anemi) var mı araştırmak için.

►Anne ve baba kan grupları: Kan uyuşmazlığı saptanırsa önlem alınması için.

►Kan uyuşmazlığı varsa IDC (İndirekt Coombs testi)

►Tam idrar tetkiki (Gerekirse idrar kültürü)

►TSH : Annede guatr ve troid hormon bozukluğu varsa bebeği etkileyebilir, bozukluk saptanırsa dahiliye
uzmanı tarafından tedavi gerektirir.

►Toxoplazma IGM ve IGG: Detaylı bilgi için tıklayın.

►Rubella IGM – IGG (Kızamıkçık testleri):


►Hepatit B için HBsAg ve AntiHBs testleri yapılır: Annede Hepatit B saptanırsa bebeğe bulaşmayı engellemek için doğumdan sonra bebeğe antikor iğnesi yapılır.

►HCV testi

►HIV (AIDS) testi

►Sfiliz (frengi) için VDRL testi rutin olarak şart değildir ama yapılabilir.

►Diabet açısından riskli hastalarda açlık kan şekeri

►Biyokimya (kolesterol, böbrek ve karaciğer testleri v.b) gebelikte rutin önerilen bir test değildir. Anne yaşı ileri ise veya sistemik bazı hastalıkları varsa yapılmalıdır.
 
Geri
Üst