Gebelikte 8. Haftada Neler Oluyor? Bebeğiniz Neler Yaşıyor?

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte 8. Haftada Neler Oluyor? Bebeğiniz Neler Yaşıyor?
Gebelikte 8. Haftada Neler Oluyor?- Gebeliğin 8. haftası 7+0- 7+6 günlerini kapsar. Bu haftada neler değişiyor bebeğiniz neler yaşıyor neleri gelişiyor bilmek istemez misiniz? Bu hafta yani 8. hafta hamileliğinizin ilk zamanları ilk 3 ay içerisine giren dönem olduğu için sıkıntıları gebelik belirtilerini oldukça sık yaşayabileceğiniz bir dönem. Bebeğin kesesini gördünüz. Bebeğin kesesi ilk ne zaman görülür konumuza göz atabilirsiniz. Kalp atışlarını da artık duyabilir ve hareketleri de bu haftada artık ultrason ile görülebilmektedir miniğinizin. Bebeğiniz bu haftada biraz daha büyümüş ve artık bir ahududu kadardır diyebiliriz. Şimdi diğer bebekte olan ve sizde olan değişmeler gelişmelere göz atalım ne dersiniz?

8 haftalik bebek ultrason.jpg


Evet 8. haftada bebeğiniz artık ahududu kadar ve 8-15 mm arasında boyutu değişiyor. Biraz daha büyüyen bebeğiniz biraz daha şekil değiştirdi artık bir embriyodan daha çok insana benzeme yolunda adımlar atıyor. Hareketleri yavaş yavaş görülmeye başlandı ama siz bunu ne yazık ki henüz hissedemiyorsunuz. Bebeğin ilk hareketleri ne zaman hissedilir konumuza göz atarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Daha bu hareketler için çok zaman var diyebilirim. Yani bebeğinizin bir tekne ekmek yemesi lazım size hareketlerini hissettirebilmesi için :) Daha ileri ki haftalarda bebeğinizin artık kas kemik dokuları iyiden iyiye gelişeceğinden artık hareketleri de hissetmek kolay olacaktır. Bebeğinizin el ve ayakları oluşmaya devam ederken perdeler oluşarak artık el ayakları daha belirgin olma yolunda.

Bebeğin gelişen el ayakları ile birlikte kollarını dirseklerden bükebildiği bir haftadır bu hafta. Daha sonraki haftalarda dizleri el ayak bölümleri de harekete geçecek. Dil ve dudak gelişimi bu hafta sonuna kadar gelişmiş olacak. Pankreas, bağırsaklar ve bronşlar artık belirgin hale gelecek. Artık bebeğinizin taslak şeklindeki kıkırdak dokusu hazır ileri ki haftalarda bu kıkırdak yapı kemik ve kasa dönüşmek için zamanını bekliyor. Bebeğinizin gelişimi için özellikle ilk 3 ay kendinize dikkat etmelisiniz. Bu ilk 3 ay bebeğin gelişimi açısından kritik bir süreçtir. Hareketlerinize yemenize içmenize dikkat göstermelisiniz.

anne karninda bebek.jpg


Bu 8. haftada bebeğinizdeki gelişmeleri söyledik peki anne adayında neler değişiyor. Anne adayı bu hafta da gebelik belirtilerini yoğun bir şekilde yaşayabilir. Örneğin sabah bulantıları hala devam ediyor olabilir yine sık idrara çıkma olayı devam ediyor. Bu durum ilerleyen haftalarda rahmin mesanenin üzerinden kalkması ile bu durumdan şikayetiniz azalacak. Yorgunluk hat safhada olabilir. Uyku hali hormonların yükselmesine bağlı olarak siz ve vücudunuz bu duruma ayak uydurmaya çalışırken zorluk yaşayabilirsiniz. Bazı anne adaylarında yine hormonların artması yağlanmanın fazlalaşması ile bu ilk 3 aylık dönemde ciltte sivilcelenmeler ortaya çıkabilir. Bu geçici bir durumdur sivilcelerle oynamamanızı öneririm.

8 haftalik anne adayi.jpg


Eğer hamileliğinizin öncesinden bir folik asite başladıysanız bu haftada artık buna gerek olmayacak. Folik asit ne için gerekli? Bebeğin nöral tüp denilen yani beyin ve omuriliğinin yerleştiği kanalın gelişimi için gereklidir. Bu kanalın kemik yapısı gelişimi zaten bu haftaya kadar gelişimini tamamladığı için folik asite gerek kalmamıştır. Bu haftada anne adayları lekelenme tarzı kanama ile karşılaşırlarsa korkmasınlar. Bu duruma plasental shift adı veriliyor. Yani bebeğin yerleşimini sağladığı rahim iç yapısı ve görevli olan hormonun üretim işlevi artık yumurtadan çıkıp plasentaya aktarılır. Yani bir nevi görev transferi gerçekleşir. Bu durumda da lekelenme tarzı kanama oluşabilir. Bu haftada yine anne adayında uyku hali karında şişkinlik görülebilir. Yine göğüslerde dolgunluk görsel olarak değişim farkedebilirsiniz. Yani göğüsleriniz artık sütyeninize sığmayabilir bu doğaldır. Hem hormonların artması hem göğüslerinizin artık süt üretiminde bulunması ile bu değişimler gayet doğal. Karnınız dışarıdan görülecek kadar büyümedi ve kilo da almamış olabilirsiniz ama karında şişlik özellikle davul gibi şişkinlik diye tabir edilen durum oluşabilir. Bu bağırsaklarda oluşan gerginlikler olabilir. Bazı ilk kez hamile kalan anne adayları bebeğinin hareketlerini sandıkları aslında olan bağırsak hareketleri ile bu durumu da karıştırabilirler.
 
Geri
Üst