Gebelikte aşermenin nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte aşermenin nedeni nedir?
Erken gebeliğin normal belirtisi olan aşerme normal gıda maddelerinin dışında başka maddelere karşı da gelişebilir. Bunlar toprak, kil, kiremit tozu, limontuzu, nişasta, un, kabartma tozu gibi maddeler olabilir. Bu isteklere bulantı ve kusma eşlik edebilir. Gebelikte bir besin maddesini yeme ihtiyacı hisseden ya da besin dışında bir maddeyi yeme ihtiyacı hisseden kadınların bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir. Bu durum beslenme bozukluğunun ya da kansızlığın belirtisi olabilir.


Gebelikte aşerme belirtileri ne zaman görülür?

Belirtiler çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında görülebilir. 7-12 haftalarda görülen aşerme, bulantı ve kusma gibi klinik belirtiler verir. Bu belirtiler kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre farklılık gösterebilir.
Aşerme belirtileri genellikle 4. aydan itibaren kesilmeye başlar. Çok nadir olarak 5. aya kadar uzayabilir. Aşermek bir sorun olarak algılanmamalıdır. Bu durum bebeği koruyacak olan fizyolojik bir kalkandır. Araştırmalar normal koşullarda devam eden aşermenin, bebek için faydalı olduğunu göstermiştir. Yoğun yaşandığında, vücutta vitamin, tuz ve sıvıların eksilmesine dengelerin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.




6.jpg




Aşermeye sebep olan nedir?

Aşerme kesin olarak sebebi bilinmeyen fakat gebelik döneminde oluşan hormonal değişimlerin ya da kan şekeri seviyelerinde olan değişimlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Gebeliği başında yükselmeye başlayan ve anne aday ile bebek arasında alışveriş aracı olan plasentadan salgılanan östrojen hormonu, anne adayının koku alma hassasiyetini arttırmaktadır. Östrojeni fazla salgılayan anne adayları daha iyi koku alırlar. Progesteron ve östrojen hormonları beyin sapında bulunan kemoreseptörleri aktif eden bölgenin hassasiyetini arttırıp, kandaki az miktardaki toksinlerin belirlenmesini sağlar. Beyin bu toksinleri algıladığında, kusma ve bulantı duygusu harekete geçirilir. Araştırmalar bazı bakterilerin bu bulantılara ve kusmaya neden olduğunu belirlemiştir. Anne adayı gebeliği süresince belirli gıdalara karşı istek ya da tiksinti duyarak, aşerme dönemini geçirir. Yaşanan bu belirtiler anne adayının ve bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgiler vermektedir. Bu yüzden aşırı derecede yaşanan gebelikte aşerme mutlaka takip edilmeli, altta yatabilecek etkenler tespit edilmelidir. Gebeliğin ilk üç ayında yaşanan aşerme bir hastalık olarak düşünülmemeli ve gereken araştırmalar yapılmalıdır. Bağışıklık sisteminin baskı altında olduğu dönemde anne adayını ve bebeği dış etkenlerden koruyan, beyindeki tat ve koku alma reseptörlerini harekete geçiren aşerme dönemi, annenin hassas olduğu bir dönemdir. Bu dönem atlatıldıktan sonra, bağışıklık sistemi üzerindeki baskı kalkacak ve bebeğin organlarının gelişimi büyük oranda tamamlanacak ve aşerme etkileri yok olacaktır. Anne adayı olması gereken beslenme düzenine geri dönecektir.


Anne adayı hangi yiyeceklere içeceklere aşerebilir?
Anne adayı genellikle çikolata ve diğer bazı tatlıları, turşu, erik, çeşitli meyveleri, çeşitli içecekleri aşırı isteyebilir. Ayrıca pika sendromu denilen bir durum vardır, burada anne toprak, kireç, kum, saç, sabun, kil, tebeşir, kibrit gibi maddeleri yeme isteği duyar. Pika sendromu varlığında hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Aşermenin sebebi nedir?
Aşermenin gebelikte değişen hormon düzeyleri, mineral vitamin ihtiyaçları veya psikolojik nedenler, ilgi, duygusal destek ihtiyacı gibi bazı nedenlere bağlı olabileceği düşünülmektedir ancak kesin nedeni bilinmemektedir.

Aşermenin bebeğin kız veya erkek cinsiyette olması ile ilgisi var mıdır?
Halk arasında bazen bu şekilde yanlış bir inanış vardır. Aşermenin bebeğin kız veya erkek olması ile bir bağlantısı yokktur. Annenin tatlı, ekşi, tuzlu veya herhangi bir yiyecek, içecek maddesine aşermesi bebeğin kız veya erkek olduğunu işaret etmez.
 
Geri
Üst