Gebelikte Bebeğin Gelişimi İçin Hangi Gıdaları Tüketmek Gerekiyor?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte Bebeğin Gelişimi İçin Hangi Gıdaları Tüketmek Gerekiyor?
gebelikte bebeğin gelişimi, bebeğin gelişimi için, bebeğin anne karnında gelişimi


Artık gebesiniz, iki can taşıyorsunuz. Kendi sağlığınıza nasıl önem veriyorsanız artık bebeğinizi de düşünmeniz gerekiyor. Bunun için de ona göre bir beslenme düzeni oturtmanız lazım. Özellikle bebeğin zihinsel gelişmi için son derece önem arzeden dengeli beslenme konusunda anne adayları bakın hangi gıdaları tüketmeleri gerekiyor?



bebek.jpg



Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başladığını birçok kadın bilir.Uzmanlara göre bebeğin zeka gelişimi için hamilelikte anne adayının beslenme şekli çok önemlidir.Bunun için yapılması gereken ise zararlı yiyeceklerden uzak durup, tüm besin gruplarını yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekmektedir.

Gebelik döneminde tüketilen besinlerin, anne karnındaki bebeğin gelişiminde olduğu kadar zekası üzerinde de etkisi büyük. Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlıyor. Bebek ve çocuklarda hızlı büyümenin ve zihinsel gelişimin desteklenmesi için gerekli besinlerin sağlanması çok önemlidir.

Demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında rol oynar ve demir eksikliği anemiye yol açar. Bunun sonucunda ise konsantrasyon bozuklukları, zeka seviyesinde düşüklük ve algısal bozukluklar görülür. Demir en çok et, yumurta sarısı, irmik, pekmez, kuru üzüm, kuru fasulye, böbrek, kuzu karaciğeri, kabuklu deniz ürünleri, soya unu, ayçiçeği çekirdeği, tere ve buğday özünde bulunur.

Hamilelikte bebeğin gelişimi için ne yemeli.jpeg

İyot, beyin gelişimi ve sinir sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İyot eksikliği, zeka geriliklerinin önemli bir nedenidir. İyot eksikliğine bağlı olarak oluşan birçok hastalık, iyot eksikliği bozuklukları adı altında toplanır. İyot eksikliğinde; beyin zedelenmesi, duyma fonksiyonlarında bozukluklar, konuşma problemleri ve motor gerilikleri görülebilmektedir.

Sinir sisteminin gelişiminde etkilidir. Çinko beyinde yapısal, düzenleyici ve katalitik pek çok proteinin yapısında kritik rol üstlenir. Hamilelik döneminde çinko takviyesi erken doğum riskini azaltır ve bebeklerin daha yüksek ağırlıktadoğmasını sağlar. Çinko, bebek ve çocuklarda bedensel gelişimi artırmaya yardımcı olur.

B vitamini, bilişsel gelişim üzerinde etkilidir. B12 vitamini eksikliğinin çocuklarda algı, düşünme ve dikkat sorunlarına neden olduğu bilinir. B12 vitamini; dana eti, dana karaciğeri, böbrek, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru ve sardalya gibi hayvansal besinlerde bol miktarda bulunur.

Folik asit, DNA sentezinde ve merkezi sinir sistemiyle omurilik sıvısı üzerinde etkilidir. Folik asit eksikliği, demir eksikliğinden sonra en sık görülen anemi nedenidir.Bir çeşit B vitamini olan kolin, çocukların beyin gelişimi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir. Kolin, beyindeki hafıza hücrelerinde bulunur ve hücreler ne kadar çok kolin içerirse hafıza o denli iyi olur.
 
Geri
Üst