Gebelikte Bebeğin Yan Durması (Transvers Duruş )

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte Bebeğin Yan Durması (Transvers Duruş )
Bu konu; Gebelikte Bebeğin Yan Durması (Transvers Duruş ) hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, normalde anne karnında baş aşağı (vertex prezentasyon) durması gereken bebek bazen makat geliş şeklinde bazen de yan olarak durur. Bebeğin anne karnında yan durmasına transvers duruş ta denir.



transvers-c5.jpg




Bebeğin kafasının hafif yukarıda veya aşağıda olacak şekilde gövdesinin çapraz durması (yani tam yan durmaması) şekline oblik duruş denir. Bebeğin yan duruşu iki şekilde olabilir, yan duran bebeğin sırtı aşağıda olabilir veya sırtı yukarıda olabilir. Yan duran bebek doğum kanalına omuzu önde olacak şekilde veya kolu önde gelecek şekilde girebilir. Yan duruş doğum sırasında yaklaşık 300 gebelikte bir oranda görülür. Daha erken gebelik aylarında yapılan ultrasonografide daha sık rastlanır ancak bu bebekler hamilelik ayları ilerledikçe sıklıkla dönerler ve düz pozisyona gelirler.

Transvers situs karnın elle muayenesi sırasında anlaşılabilir ancak en kesin tanı ultrasonografi ile koyulur. Tedavisi için veya bebeğin düz pozisyona döndürülmesi için herhangi bir işlem uygulanamaz. Eski yıllarda bebeğin dışarıdan elle çevirilmesi denense de riskli olduğu için bu işlem günümüzde terk edilmiştir. Yapılacak şey beklemektir. Doğum yaklaştığında veya doğum başladığında yapılan kontrolde bebek dönmüşse normal doğum gerçekleşebilir. ancak doğum başladığında bebek hala yan (veya oblik) duruyorsa normal doğum gerçekleşemez, sezaryen gerekir.
 
Geri
Üst