Gebelikte Dikkatli Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte Dikkatli Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
gebelikte nasıl beslenmeli,hamilelikte nasıl beslenmeli,hamilelikte beslenme nasıl olmalı,gebelikte beslenme nasıl olmalı,gebelikte tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgiler
b.jpg


Normal koşullarda gebelik süresince annenin 9 – 14 kilo alması beklenir. Bunun üzerindeki kilo alımları operasyon güçlüğüne, solunum zorluğuna, sırt ve bacak ağrılarına, varislere, toksemi (zehirli maddelerin kana geçmesi) riskinin artmasına, zor doğum eylemine sebep olur.Gebelikte Önerilen Besinler Nelerdir?
Meyve, sebze bol tüketilmelidir.
Süt veya yoğurt her gün tüketilmelidir.
Haftada 1-2 gün balık tüketilesi önerilir.
Tavuk eti ve kırmızı et tüketilmesi faydalıdır.
Kahve ve çay aşırı olmayacak şekilde tüketilebilir.
Taze meyve suyu tüketilmesi faydalıdır.
Bol su içilmesi gebelik boyunca önerilir.
Aşırı olmamakla birlikte maden suyu içilebilir.
Ihlamur, nane, kuşburnu, limon, adaçayı, papatya gibi bitki çayları da içilebilir.
Kola, gazoz vb. az miktarda içilebilir.
Salata tüketilmesi faydalıdır.
Dondurma tüketilebilir, süt içerdiği için tatlılar arasında en faydalılardan birisidir.
Turşu yemek zararlı değildir (özellikle aşerme görülen hamileler isterler).
Ekmek aşırı olmayacak şekilde tüketilmelidir.
Gebelikte Dikkatli Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
Çikolata, pasta, şekerleme, şerbetli tatlılar fazla tüketilmemelidir.
Hamur işi, fastfood türü hamburger, pizza vb. hazır gıdalar fazla tüketilmemelidir.
Kuruyemişler aşırı kalorili oldukları için fazla tüketilmemelidir.
Tatlandırıcı ve light, diet türü yiyecekler tüketilmemelidir.
Sigara asla (günde 1-2 tane bile) içilmemelidir.
Alkol az miktarda dahi olsa alınmamalıdır.
Çiğ köfte, çiğ et ve iyi pişmemiş sucuk vb. şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
İyi pişmemiş yumurta ve mayonezli yiyecekler yenilmemelidir.
Pastörize edilmemiş süt içilmemelidir.
Cips, bisküvi gibi aşırı kalorili yiyecekler çok nadir alınabilir.
Gebeliğin İlk Haftalarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Birinci trimester (ilk üç aylık dönem) çoğu anne adayının bulantı, tiksinme, bazı kokulara aşırı duyarlılık, iştahsızlık gibi belirtiler yaşadığı bir dönemdir ve anne adayları bebeklerini yeterince besleyemedikleri endişesini taşırlar. Bu dönemde kendinizi her şeyi yemek için zorlamayın. Dikkatlice değerlendirdiğinizde bazı gıdaların size çekici geldiğini ve bunları rahatlıkla yiyebildiğinizi görebilirsiniz. Beslenme bozukluğu sizi çok etkilerse doktorunuza mutlaka danışın.

Beslenme konusunda bilmeniz gereken ilk şey günlük öğün sayınızı dört, hatta altıya çıkarmanızın size getireceği faydadır.. Bu önlem bir yandan midenizin aşırı dolmasını ve rahatsız olmanızı engelleyecek diğer yandan kan şekerinizin düşmesi sonucu oluşan “aşırı yeme” ihtiyacınızı frenleyecektir.
Sebze ve meyve tüketimi ile protein, kalsiyum ve sıvı alımına özellikle dikkat etmelisiniz. Aşırı yağlı ve aşırı karbonhidratlı yiyecekler gereksiz kalori dışında bir fayda vermezler.
Hamilelik döneminde çiğ etlerden (çiğ köfte, pişmemiş şarküteri ürünleri gibi) uzak durmalı ve yiyeceklerinizi doğru şekilde yıkamaya özen göstermelisiniz. Bunun nedeni bu yiyeceklerde bulunması muhtemel toksoplazma mikrobunun bebeğinize zarar verme ihtimalinin bulunmasıdır.

Toksoplazmanın diğer bir bulaşma yolu da kediler olduğundan sokak kedilerinden uzak durmalı, kedinizin bakımını eşinize devretmelisiniz.

Ülkemizde pastörize edilmemiş sütlerle yapılan peynirlerin tüketimi yaygın olmamasına karşın yine de bilmeniz gereken, bu peynirlerin Listeria adı verilen bir bakteri taşıyabileceği ve bu bakterinin bebeğinize zarar verebileceğidir.

Maden suyu, soda gibi sıvıları almanızda bir sakınca olmamasına karşın kafein içeren içecekleri (kahve, kola, çay gibi) aşırı tüketmekten kaçınmalısınız. Güvenli üst sınır belli olmamasına karşın günde en fazla iki birim kafein içerikli içecek tüketebilirsiniz.
 
Geri
Üst