Gebelikte Diyabet Hakkında Önemli Detaylar

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte Diyabet Hakkında Önemli Detaylar
Gebelikte Diyabet yani şeker hastalığı bebek için de anne adayı içinde sakıncaları olabilecek bir durumdur. Bazı anne adaylarında gebelikten önce mevcut olan diyabet bazı durumlarda da gebelik esnasında çıkabiliyor. Her 200 gebelikten 5 tanesinde gebelik esnasında diyabetin çıktığı bilgisini de sizlerle paylaşmak isterim. Gebelikte diyabet durumunda tabii anne adaylarına burada iş düşüyor. Gebelikte diyabet yaşayan anne adaylarının belki bir diyetisyen tarafından destek almaları gerekebilir. Yedikleri içtikleri önem arz eder ki sağlıksız beslenme konusunda bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen durumlar oluşabilir. Şimdi daha detaylı bir şekilde diyabet ve gebelik ilişkisini inceleyelim.

gebelikte diyabet.jpg


Bu durumla karşılaşan anne adayları ya da karşılaşabilecekler için bazı önemli bilgiler de sunmak istiyorum. Öncelikle diyabet yani şeker hastalığının genetik olduğu durumlarda sizin de mutlaka gebelikten önce kontrollerinizi olmanız gerekiyor. Eğer ailenizde yakınınızda anne baba teyze gibi şeker hastalığı yaşayan varsa bunun sizde de olma ihtimalini artırdığını söyleyebilirim. Gebelikten önce eğer böyle bir durum varsa dahiliye uzmanına da görünmenizde fayda var. Ama bazı durumlarda gebelikten önce diyabeti olmayan gebelikle birlikte çıkan gebelik şekeri dediğimiz durum çıkabiliyor. Anne adayının özellikle doktorunuzda size bunu belirtecektir ki 24-28 haftaları arasında şeker yükleme testi denilen test yapılıyor. Bu ölçümde eğer gebelik diyabeti çıktıysa anne adayının bu konuda sorumluluğu büyüktür.

Bebeğin sorunsuz bir şekilde doğuma kadar gelmesi için sağlıklı beslenme kurallara uyma anne açısından önem taşıyor. Şeker yükleme testi sırasında anne adayına 50 gr glikoz içirilir. 1 saat sonrasında kanda ölçüm yapılır ve bu ölçümde 140 mg/dl altında çıkarsa sonuç şeker yok demektir. Eğer bu değerin üstünde değer çıkması halinde de tekrar 3 saatlik 100 gr glikoz ile testin yenilenmesi ve bunda anne adayında gebelik şekeri var mı yok mu tespit edilmesi gerekir. Burada risk grubunda olanlar daha önce düşük yapanlar, gebelikten önce kilolu olanlar, 4 kg dan fazla kiloda bebek doğuran anne adayları, yakın derece ailede şeker hastalığı olanlar, ölü doğum gerçekleştiren anne adayları, gebelikte fazla kilo alanlar, daha önceki gebelikte bebeğin anne karnında ölmesi risk grubunda demektir.

gebelikte saglikli beslenme.jpg


Gebelikte diyabet yaşayan anne adaylarının bebeklerinin iri doğması riski olabilir. Bu da doğumda sıkıntı oluşturur ayrıca bebeğin doğumunun uzaması ya da normal doğum dışında iri bebeklerde sezaryen yapılma durumu oluşur. Doğumda travma da oluşabilir. Diyabet yaşayan gebelerde preeklampsi (yüksek tansiyon) yaşama olasılığı yüksektir. Ayrıca erken doğum riski yine ani bebek ölümleri oluşabilir. Diyabetik anne adaylarının bebeklerinde akciğer gelişimleri de gecikebilmektedir. Bu durumda da doğumdan sonra solunum sıkıntısı yaşama riski artabilir. Bu durumda anne adayları mutlaka diyetisyen kontrolünde gebelik geçirmeliler. Ayrıca egzersiz bol su içmekte de fayda olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte normalde de böyle olmalı ama gebelik yaşayan anne adayları sağlıklı ve düzenli bir beslenme programlarının olması gerekir. Dikkat edilmediği durumlarda dediğim gibi yukarıdaki problemler oluşabilir. Bebekte gelişim geriliği oluşabilir. Hatta ileri seviyede anne adayının insülin kullanım ihtiyacı da oluşabilir. Bu durumda kontrollerinizi mutlaka düzenli yapmanız gerekiyor.

Çok fazla su tüketme ihtiyacı, açlığa dayanamama, ani kilo kayıpları ya da aşırı kilo alma, çok fazla idrara çıkma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları gebeliğinizde ya da öncesinde diyabetin belirtilerinden olabilir. Normal şeker değerleri açken 60-90 mg/dL arası olması önemlidir. Yemeklerden 2 saat sonra da en fazla 120 mg/dL değerlerinde olmalıdır.
 
Geri
Üst