Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte egzama nedenleri ve tedavisi
Hamilelik, heyecan ve stresin birleşimidir. Fakat stres yoğun olduğunda egzama dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kendini gösterebilir. Hamilelik sırasında doktorunuz egzamayı kontrol etmek için gerekli olan tüm ilaçları önermeyebilir . Hamilelik döneminde cilt üzerinde bir çok değişiklik söz konusu aolabilir.Koyu lekeler gibi cilt pigmentasyonunuzda değişiklikler,sivilce,ciltte hassasiyet olması,akne,ciltte döküntü, ciltte aşırı yağlanma veya kuruluk ve gebelik kaynaklı egzema.Hamilelik hormonları bu değişikliklerin çoğundan sorumlu olabilir. Gebelik kaynaklı egzema gebelik sırasında ortaya çıkar.



gebelikte egzama.jpg






Hamilelik kaynaklı egzama, hamilelik sırasında ortaya çıkan en yaygın cilt rahatsızlığıdır. Tüm egzama vakalarının yarısına kadar sorumlu olabilir.Egzamanın bağışıklık fonksiyonu ve otoimmün hastalıklar ile ilişkili olduğu düşünülmektedir, bu nedenle egzamanız varsa, hamilelik sırasında nüksedebilir. Ayrıca bu durumun astım ve saman nezlesi ile ilişkili olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.Semptomlar ağrılı ve rahatsız edici olsa da, egzama bebek için tehlikeli değildir ve bulaşıcı değildir. Egzama, hamilelik sırasında çok yaygındır, ancak yine de belirtileri gördüğünüz an hemen hekime görünün..


Gebelikte kaşıntı neden olur ? Gebelikte kaşıntıya ne iyi gelir ?




Egzamaya ne sebep olur?



Doktorlar hala egzamaya neyin neden olduğuna tam olarak emin değiller, ancak çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.



Egzama teşhisi



Çoğu zaman, doktorunuz sadece cildinize bakarak egzama veya tanısı koyacaktır. Teşhisi doğrulamak için bir biyopsi yapılabilir.Hamileliğiniz sırasında fark ettiğiniz herhangi bir değişiklik hakkında doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuz, cildinizin değişmesine neden olabilecek diğer durumları dışlamak ve bebeğinizin etkilenmediğinden emin olmak isteyecektir.Eğer diyet de dahil olmak üzere, rutininizde veya yaşam tarzınızda bir şey değiştirdiyseniz, cildinizde meydana gelen değişikliklere katkıda bulunabilir.Egzama teşhisi genellikle görsel muayenenin kendisi tarafından yapılır. Çoğu doktor, egzamaya cildinize bakarak anında teşhis edebilir.




Egzama Bebeği Etkiliyor mu?



Egzama bebeğe hiç zarar vermez, çünkü plasenta yoluyla fetüse ulaşamaz. Bununla birlikte, egzama varlığı anneyi tahriş edebilir ve bebeği etkileyebilecek strese neden olabilir.




Kontakt Dermatit


Kontakt dermatitte, deri tipik tetikleme elemanı ile temas ettiğinde cilt tahrişi tetiklenir. Elementlerin çoğu, belirli sabunlar veya parfümler, sentetik, boya, toz veya başka şeyler olan belirli kumaş türleridir. Bu nesneler deri ile temas ettiğinde, egzamayı tetikleyebilirler.



Atopik Dermatit



Atopik dermatit kontakt dermatitten biraz farklıdır. Bu cilt teması gibi değildir.Bu tür bir dermatit, belirli bir gıda türüne, çevrede bulunan herhangi bir alerjene veya hatta ani hava değişikliklerine karşı hassasiyete bağlı olarak ortaya çıkabilir. Zaman zaman, gebe bir kadının vücudundaki hormonlardaki değişim cildin iltihaplanmasına ve kaşınmasına ve egzamaya neden olabilir.



Hamilelik sırasında egzamayı yönetmek için yapabileceğiniz bazı şeyler.İlk adım, öncelikle egzamaya neden olan tetikleyici varlığı kaldırmaktır. Sabunlarınızı veya losyonlarınızı değiştirin. Bazen, deterjan veya belirli gıda maddelerinin temizlenmesi de suçlu olabilir. Bunlar egzamanızın arkasındaki tek sebep olmayabilir. Ancak, bunların değiştirilmesi, tekrar oluşma olasılığını önleyebilir ve kontrol altında tutabilir.Kaşıntı hissi aşırı derecede tahriş edicidir ve etkilenen bölgeye yapılan kaşıntı daha da kötüleşir. Bununla birlikte, birkaç yolla sınırlandırılabilir.Nane yağını kullanmak, kaşıntıyla mücadele etmenin başka bir yoludur. Tüm bölgeye biraz hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı sürerek başlayın. Daha sonra, sadece bir damla nane yağı ekleyin ve mümkün olduğu kadar geniş bir alana yayın. Bu seyreltme, daha fazla tahrişi önlemek için gereklidir. Cildinizde kaşıntıdan dolayı çizik varsa kullanmayın.Ayrıca bu yağları kullanmadan önce hekime danışın.Standart hindistan cevizi yağı da büyük bir nemlendiricidir ve ayrıca kırık cildin herhangi bir enfeksiyonu önler.



Pamuklu dokuma pijama ve iç çamaşırlar giyin.Yumuşak doku cildin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır. Egzemanın ayaklarınızı etkilemesi durumunda pamuklu çorap giyin. Sürekli kaşıma ve kaşıntı cildi tamamen parçalayabilir ve gerekli nemi tutamaz. Bol su için.D vitamini takviyeleri, günlük gereksinimlerinizden daha fazlasını almadığınız sürece, bu durumlarda da yararlıdır.Aşırı durumlarda, doktorunuz cildin iyileşmesini hızlandırmak için bir steroid krem tavsiye edebilir.Sıcak duşlar yerine ılık duş alın.Cildinizi nemlendiricilerle nemlendirin.Duş aldıktan sonra doğrudan nemlendirici uygulayın.Sert sabun veya vücut temizleyicisinden kaçının.



Bazı besinler, cilt dahil olmak üzere vücuttaki iltihabı artırabilir. Bir kadın egzama alevlenmelerini önlemek için diyet değişiklikleri yapmalıdır.Vücudun her yerinde, deri ve bağırsak dahil olmak üzere sağlıklı bakteri türleri vardır.Probiyotikler egzemayı önlemeye yardımcı olabilir.Egzama doğurganlığı etkilemez, ancak bu durumun bazı ilaçları hamilelik sırasında tehlikeli olabilir.Bir kadın hamile kalmaya çalışıyorsa doktorlar bazı egzama ilaçlarını durdurmayı önerebilir.Bazı kadınlar için egzama alevlenmeleri doğumdan sonra devam eder. Diğer kadınlar, özellikle kadın emziriyorsa, meme ve meme başı etrafında veya çevresinde egzama gelişir. Rahatsız edici rağmen, hamilelik sırasında egzama hem anne hem de bebeği için tehlikeli değildir. Tedavi, hasarlı cildin iyileşmesine ve semptomların hafifletilmesine odaklanır. Egzama için henüz tam bir tedavi yoktur, ancak belirtiler yönetilebilir.


Gebe kadınların yaklaşık yüzde elli kısmı egzamadan muzdariptir ve bunu hamilelik sırasında ilk kez deneyimleyebilirler.Egzama belirtileri genellikle birinci ve ikinci trimesterde bulunur. Vücudunda çok sayıda hormonal değişiklik olması, Egzama'nın hamilelik sırasında alevlenmesinin başlıca nedenlerinden biridir . Hamilelik sırasında egzama kalıtsal olabilir veya hormonal değişiklikler, alerjiler ve hatta bazı tahriş edici maddeler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.Yüzme havuzunda, banyolarda ve duşlarda bolca vakit geçirmeyin bu cildin kurumasına yol açabilir.


Hamileliğiniz sırasında egzama gelişirse, bu da bebeğinizin egzamaya yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına mı geliyor? Çoğu durumda, egzama, özellikle alerji veya otoimmün bozukluklar gibi başka tıbbi rahatsızlıklara eşlik ederse, kalıtsal bir durumdur . Egzaması olan diğer aile üyeleriniz varsa, bebeğinizin egzamaya yakalanma olasılığı daha yüksektir.



Egzamanın, bağışıklık hücrelerine bağlı olarak hamilelik sırasında patlaması eğilimi olduğu düşünülmektedir. Hamilelik sırasında, bir kadının bağışıklık sistemi belirli tipte bağışıklık hücrelerini desteklemeye yönelir ve bu değişiklikler egzamaya yol açan koşulları tetikleyebilir. Hidratlı kalmak, vücudumuzun düzgün çalışmasını sağlayarak, alevlenmeleri sakinleştirebilir ve genel refahı destekler. Her gün 8-10 bardak su içmeyi hedefleyin. Yoga sinir sistemini yatıştırır, vücuttaki gerginlikleri yumuşatır ve dolaşımını artırır. Yoga yaparak stres kaynaklı egzemayı önleyebilirsiniz. Epsom tuz banyoları yatıştırıcı olabilir ve kuruluğu veya pullanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Her durumda, magnezyum açısından zengin. Yalnız epsom tuzunu uygulamdan önce mutlaka hekiminize danışın !



Hamilelik sırasında yaşadığınız hormonal değişiklikler durumu daha da kötüleştirebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda belirtileriniz gerçekten iyileşebilir. Her hamilelik farklıdır ve bağışıklık sisteminin yanıt verdiği şekil kişiden kişiye değişir. Egzama, cildin kuru, hassas ve kaşıntılı olmasına neden olur.Şiddetli vakalarda, cilt kaşınmaktan kanayabilir.Cildinizi çok kuvvetli bir şekilde tırmalamak, kısır döngüye yol açabilir, bu da döküntülerin diğer bölgelere yayılmasına ve daha fazla iltihaplanmaya yol açmasına neden olabilir. Hamileyseniz cilt değişikliklerini fark etmeye başlamışsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.
 
11 haftalık hamileyim ve egzama var kaşıntıdan sabahlıyorum doktorum bir kaç merhem ve losyon verdi bakalım inşallah işe yarar
 
Geri
Üst