Gebelikte el ve ayaklarda şişme

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte el ve ayaklarda şişme
Gebelik sırasında, vücut gelişmekte olan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık% 50 daha fazla kan ve vücut sıvısı üretir. Şişme, bu ek kan ve sıvıdan kaynaklanan gebeliğin normal bir parçasıdır.Ödem olarak da bilinen normal şişme, eller, yüz, bacaklar, ayak bilekleri ve ayaklarda görülür.Şişme, hamilelik sırasında herhangi bir noktada görülebilir, ancak beşinci ayın civarında dikkat çekme eğilimi gösterir ve üçüncü trimesterdeyken şişebilir .


gebelikte el ve ayaklarda şişme.jpg




Hamilelik sırasında, vücudunuz bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için yüzde 50 daha fazla kan ve diğer vücut sıvıları üretir.Ve bu fazladan sıvının bir kısmı, özellikle de elleriniz, ayaklarınız, bacaklar ve ayak bileklerinizde dokularınızı dolduracak . Tüm bu sıvılar ne yapar? Vücudunuzu yumuşatır, eklem ve dokularınızı açıp teslimata hazırlanırlar . Genellikle beşinci ayın civarında şişme görürsünüz ve üçüncü üç aylık dönem boyunca olabilir. .Şişkinlik aşırı derecede görünüyorsa doktorunuzu arayın: Bu, preeklampsinin bir işareti olabilir , yüksek tansiyon ile idrar içindeki yüksek protein seviyeleri potansiyel olarak tehlikeli bir kombinasyon olabilir. Daha fazla sıvı tutmaya neden olan sodyum alımına dikat edin ve potasyumdan yüksek gıdaları (muz gibi) yemeyi deneyin. Soğuk kompreslerin kullanılması ve bol miktarda su içilmesi de yardımcı olabilir.



Uterusun genişlemesi:

Büyüen bebek ile uterus genişlediğinde damarların üzerine bacaklara basınç uygulanır. Böylece kan akışı alt gövde ile sınırlanır. Hamilelik boyunca sıvı birikimi olduğu için, sıvıların gebelikten sonra düşmesi biraz zaman alacaktır.


Doğum süreci

Gebelik sırasında oluşan doğal basınç şişliğe neden olur. Bununla birlikte, doğum yapmak için itme ekstremitelere daha fazla kan ve sıvı getiriyor. Bu nedenle, parmaklarda, ellerde, bacaklarda, ayaklarda ve ayrıca yüzde şişme meydana gelebilir.



Aşağıdaki faktörler şişmeyi de etkileyebilir:


Yaz sıcağı

Uzun süre ayakta kalma

Gün boyu etkinlik

Düşük potasyum diyeti

Yüksek düzeyde kafein tüketimi

Yüksek düzeyde sodyum tüketimi


Hamilelik Sırasında Şişmeye Karşı Ne Yapabilirsiniz?


Şişkinlik, muz gibi potasyum açısından yüksek olan gıdalar tüketerek ve kafeinden kaçarak düşürülebilir.


Hamileliğiniz sırasında şişmeyi azaltmak için bazı yararlı ipuçları:


Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.

Sıcak olduğunda açık hava gezisini en aza indirin.

Ayaklarınızı kaldırarak dinlenin.

Mümkünse yüksek topuklardan kaçınarak rahat ayakkabı giyin.

Destekleyici külotlu çoraplar veya çoraplar giyin.

Bileklerinizin veya ayak bileğinizin etrafında sıkı giysiler kullanmaktan kaçının.

Dinlenin veya havuzda yüzün.

Şişmiş bölgelerde soğuk kompresler uygulayın.

Bol su tüketin

Sodyum (tuz) alımını en aza indirin ve yemeklere ilave tuz ilave etmekten kaçının.


Gün sonuna doğru fazladan su, özellikle sıcak hava veya çok fazla ayakta kalmışsanız, vücudunuzun en alçak bölgelerinde toplanma eğilimindedir. Kademeli şişme sizin veya bebeğiniz için zararlı değildir, ancak rahatsız edici olabilir.


Sağlıklı bir diyet bir kadının doğumundan sonra hayati önem taşır. Düzgün beslendiğinizde, vücudunuzdan ekstra akışkanlar edinebilir ve ayrıca bebeğiniz için daha yüksek enerji seviyeleri sağlayabilirsiniz. Protein, taze meyveler ve sebzeler ve kompleks karbonhidratlardan zengin gıdalar yiyin. Ayrıca, şişme hafifletmeye yardımcı olduğu için potasyum bakımından zengin yiyecekleri tüketin.


Şişkinliğe neden olan sodyum içeren işlenmiş gıdalardan uzak durun.Ellerinizi ve ayağınızı her gün yaklaşık 30 dakika yukarı kaldırın. Kan kalp seviyesinin üstünde yükseltilmelidir, böylece kan bu alanlara düzgün şekilde akar. Bu nedenle ekstremitelerdeki şişmeyi azaltacaktır.Ayaklarınızı aromaterapi yağı ve su karışımına batırın. Kan akışını iyileştirmek ve varikoz damarlarını önlemek için servi yağı kullanın. Lavanta veya papatya yağı rahatsızlığı hafifletir.



Bacaklarda ve kollarda ödem veya şişme, gebeliğin normal bir işaretidir . Yerçekimi, ekstremitelerde daha belirgin hale getirmekle yükümlü iken, bu süre boyunca meydana gelen vücut değişiklikleri semptomdan sorumlu tutulacaktır . Etkilenen diğer bölgeler diz, el ve parmakları içerebilirken, ayaklarınızı ve ayak bileklerini şişmeye karşı daha yatkındır. Çoğu kadın üçüncü trimesterde semptom yaşar , ancak birinci ve ikinci trimesterde de görülür.
Birinci trimester ikinci trimester üçüncü trimester dönemi




Genellikle, gebe kalırken şişme konusunda endişelenecek hiçbir şey yoktur; Ancak nadir durumlarda altta yatan ciddi sorunlar ve komplikasyonları gösterebilir.Sıvı gebelik sırasında birikir çünkü adrenal bezler, vücudun sıvıyı tuttuğu hormonlar dan daha fazlasını üretir.Gebelik sırasında görülen şişme ve ödemler dikkate alınmalı anne adayları düzenli olarak hekim kontrolünde olmalıdır.
 
Hamilelik dönemi anne adayları için mükkemel bir deneyimdir. Hamilelik döneminde vücut 9 ay boyunca bir çok değişikliğe uğrar. Her bir değişim anne adayında sıkıntılara neden olabilir. Hamilelik sırasında sizi korkutacak şey şişme belirtileridir. Bunlar çoğunlukla ayak ve ayak bileklerinde görülür ve bazen yüz ve ellerin etrafında olabilirler. Şişme, dokuz ay boyunca normal bir olay olup kadınların neredeyse% 75i bunu deneyimlemektedir.Tıbbi terminolojide ayak bileklerinde ve ayaklarda şişme Ödem olarak adlandırılır. Şişme, dokularda fazla miktarda sıvı toplanması durumunda oluşur. Gebelikte şişmeler normal olarak görünsede mutlaka altta yatan nedeni teşhis edilmeli ve birtakım önlemlerle bu şişmeler giderilmelidir.
 
Gebelik döneminde şişmeler bazen tıbbi bir durumun habercisi de olabilir. Mesela ayak ve bileklerde ,yüzde şişmelerin normalin üstünde olması Preeklampsi semptomu olabilir.Bu oldukça ciddi bir durumdur. Yada iki bacaktan birinin aşırı şişmesi bacaklarda ağrı kan pıhtısının işareti olabilir.El ve el bileklerinde şişme karpal tünel sendromunun belirtisi olabilir. Ayak bileği şişmesine katkıda bulunabilecek diğer faktörler , uterus büyümesine bağlı damarlarda daha yavaş kan akışına neden olan baskılar ve östrojen, progesteron ve diğer üreme hormonlarındaki değişikliklerdir.Sebep ne olursa olsun gebelikte görülen şişmeler mutlaka dikkate alınmalıdır.Anne adayları düzenli olarak hekim kontrolüne gitmelidir.
 
Benim ilk gebeliğimde elim ayağım bacaklarım fena şişmişti.Aşırı tuz tüketiyordum birde hareketsizdim. Vücut bayağı ödem yaptı.Sonra eşimle her gece düzenli yürüryüşe çıktık,tuz alımını kıstım,bol sıvı tükettim ödemden kurtuldum.
 
Gebelikte el ayak ve ayak bileklerin de yüz de şişlik görülmesi sıklıkla karşılaşınlan bir durumdur. Tıbbi nedenlerin dışın da aşırı tuz tüketimi ödeme ve vücudun bazı bölümlerin de şişmeye neden olabilmektedir. Konu da yer olan olası septomları yaşayan gebelere en kısa zaman da hekime görünmelerini tavsiye ediyoruz. Ayrıca tuz tüketiminin azaltılmasını ve gebeliği riske sokmayacak şekilde yürüyüş yapılmasını tavsiye ediyoruz..
 
Gebelik döneminde görülen şişlikler gebeleri hayli telaşlandırmaktadır.Normal sıvı birikimi nedeniyle gebelik sırasında hafif şişkinlik oluşabilir . Şişmenin yüz, el veya ayaklarda fark edilmesi muhtemeldir. Hamilelik ilerledikçe rahim dolaşıma bacaklarınıza baskı yapar ve ayaklarınızın ve ayak bileğinizin şişmesine neden olabilir .Şişme veya ödem, birçok hamile kadının yaşadığı bir çok belirtiden biridir.Hazırladığınız yemeklere daha fazla soğan ve sarımsak ekleyerek dolaşımınızı artırabilir ve ödeminizi azaltabilirsiniz. Hekiminizinde önerisini alarak mutlaka düzenli olarak yürüyüş yapın ve bol sıvı tüketin. Ayaklarınızı yüksek bir yere kaldırarak dinlenin . Makalede yer alan her bir öneriyi dikkate alın.Verdiğimiz bilgiler tedaviyi içermez sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu yüzden gebelik döneminde görülen ödeminiz için mutlaka hekime görünün.Dikkat: Yüzünüzün veya ellerin hızlı şişmesi, nöbetlere yol açabilecek potansiyel olarak tehlikeli ve yüksek tansiyonlu bir preeklampsi belirtisi olabilir.
 
Geri
Üst