GEBELİKTE GÖRÜLEN DİYABET BEBEĞE GEÇER Mİ?

Uzman SühaN

Administrator
GEBELİKTE GÖRÜLEN DİYABET BEBEĞE GEÇER Mİ?
diyabet hastasıyım bebeğime geçermi,hamile ve diyabetim bebeğime geçermi,gebelikte diyabet bebeğe geçermi,hamilelikte diyabetin bebeğe zararı varmı,hamilelikte diyabet hakkında bilgiler

d.jpg


Gebelikten önce diyabet ile alakalı bir sorunu olmayan anne adaylarında gebelik sürecinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Gebelik döneminde anne adayının şeker metabolizmasındaki farklılıklardan dolayı kan şekeri artabilir. Bu süre zarfında diyabete karşı önlem alınmazsa anne adayının durumundaki sorunlar anne karnındaki bebeğe zarar verebilir.

Gebelik döneminde kişide diyabet oluşur mu?

Gebelik sürecinde iki şekilde kan şekeri ile alakalı problemler ortaya çıkabilir. Bunlardan birincisi gebelik döneminden önce mevcut olan diyabet hastalığı diğeri ise gebelik döneminde ortaya çıkmış olan şeker metabolizmasında meydana gelen farklılıklar ile alakalı olarak gelişen kan şekerinin artış göstermesidir. Bu durum gebelik diyabeti olarak tanımlanmaktadır.

Gebelik diyabeti olan anne adayları nasıl takip edilmelidir?

Gebelikten önce diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarında normal gebelik tetkikleri yapıldıktan sonra bütün vücut fonksiyonları ayrı ayrı incelenmelidir. Göz ve nörolojik muayene yapılmalıdır. Gebelikten önce diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarının takibi daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kontroller belirli aralıklar ile devam etmelidir. Her kontrolde kan şekeri ölçümü yapılmalı ve insülin tedavisinin sonucu değerlendirilmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde insülin dozunda ayarlamalar yapılmalıdır.

Diyabet hastası olan anne adaylarının bebekleri diyabetli mi doğar?

Diyabet hastası olan anne adaylarının bebekleri diyabet hastası olarak dünyaya gelmez. Fakat diyabet hastalığı genetik olarak gelişebileceğinden, dünyaya gelen bebeklerin erişkin yaşa geldiğinde şeker hastası olma ihtimali yüksektir.

Gebelik diyabetinde bebek doğduktan sonra anne de farklılık olur mu?

Bebek dünyaya geldikten sonra gebelik döneminde ortaya çıkan gebelik diyabeti çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Doğum gerçekleştikten 1 – 1,5 ay sonra kanda mevcut olan glikoz düzeyinin ne durumda olduğunu kontrol etmek için glikoz testi yaptırmakta yarar vardır. Ayrıca gebelik diyabeti yaşayan anne adaylarının ilerleyen yıllarda 2. tip diyabet hastası olma ihtimali vardır.

Gebelik diyabeti ciddi problemlere yol açar mı?

Kan şekeri kontrol altına alınmaz ve tedavisi yapılmazsa anne adayı ve anne karnındaki bebek ciddi sağlık problemleri yaşayabilir. Bu problemler, düşük doğum, doğumsal bozukluklar, ağır kilolu bebek ve hipertansiyon olarak sıralanabilir.

Gebelik diyabeti olan anne adaylarının bebeklerinde ne gibi tehlikeler oluşabilir?

Diyabet rahatsızlığı olan anne adaylarının bebeklerinde gebelik sonlanmadan ölüm, fazla kiloya bağlı doğum anormallikleri, solunum ile alakalı sorunlar, yeni doğan sarılığı ve doğumdan sonra tıbbi müdahale gerektiren problemler ortaya çıkabilir.

Hamilelerde ne sıklıkla gebelik diyabeti ortaya çıkabilir?

Tüm gebe kadınların % 65 gibi bir oranında gebelikte diyabet rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınabilir.

Gebelik diyabeti gebeliğin hangi döneminde ortaya çıkar?

Gebelikte yaşanan hormonal farklılıklar anne karnındaki bebeğe gerekli oranda şeker ve gıdaların sağlanması içindir. Hormonların amacı anne adayının kan şekeri düzeyini yüksek tutmaktır. Gebelikte diyabet daha çok gebeliğin 6. ayından sonra kendini belli etmektedir.
 
Geri
Üst