Gebelikte Kaç Kez Ultrasona Girilmeli?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte Kaç Kez Ultrasona Girilmeli?
gebelikte ultrason, gebelikte ultrasonun zararları, kaç kez ultrasone girmeli


Sevgili melekler, şimdi gebe meleklerimizi telaşlandırmak istemeyiz, sonuçta hepiniz doktor kontrolündesiniz ve doktorlarınız da sizin ve bebeğinizin sağlığını herşeyin üstünde tutarlar, buna şüphe yok. Ancak biz yine de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş'ın, Türkiye’de ultrasonla kontrol sayısının, yapılan araştırmalara göre, dünya standartlarından çok daha yukarılarda olması sebeiyle yaptığı açıklamaları sizlerle paylaşmak istiyoruz....


ultrason.jpg



Günümüzde ultrason, hamilelik döneminde yapılan muayenelerin en önemli parçasıdır. Peki, çok fazla ultrasona girmek bebeğe zarar verir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, gebelik boyunca kaç kez ultrason yaptırılması gerektiğinin cevabını vererek konuyla ilgili anne adaylarını bilgilendirdi.

Türkiye’de ultrasonla kontrol sayısının, yapılan araştırmalara göre, dünya standartlarından çok daha yukarılarda olduğu saptanmıştır.

Ultrasonun ideal süresi ne olmalı?

Gebeliğin ilk aylarında anne karnındaki bebeğin canlı olup olmadığını anlamak zor olabilir. Bebeğin kalbini ve kalp atışlarını gözlemlemek için “doppler” denilen bir uygulama yapılır, ses dalgasının farklı bir türevi bebeğe gönderilir. “Doppler” eğer bebeğe uzun süreli gönderilirse (4 dakikadan fazla), bebeğin kalp ısısında yükselme ve anormal durumlar yaşanabilir. Ultrasona bakan uzman veya hasta yakını, bebeğin kalbini 1 dakikadan daha kısa sürede görebilir. Aileye bebeğin cinsiyetini, yüzünü, burnunu, kulağını göstermek gibi nedenlerle bu işlemin süresinin asla uzatılmaması gerekir. Gebelik sürecinde ortalama 5 ya da 6 kez ultrasona girmek yeterlidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ultrason sıklığıyla ilgili bir önerisi var mı?

Ultrasonun kaç kez veya hangi sıklıkta yapılması gerektiği konusunda herhangi bir uyarı bulunmamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, sadece, gebeliğin takip edilmesi sürecinde muayenenin sıklığı konusunda çeşitli öneri ve uyarılarda bulunmaktadır. İlk 7 ay için ayda 1 kez, 8. ayda 2 kez ve 9. ayda haftada 1 kez muayenenin bebek için yeterli ve gerekli olduğunu belirtmektedir. Bu kontroller ultrasonla ilgili değil muayene sıklığıyla ilgilidir. Ülkemizde ultrason ücretlerinin tamamının devlet tarafından karşılanıyor olması bu tetkiklerin sayılarının da artmasına neden olmaktadır. Fakat sık yapılan muayenelerin bebeğin sağlığı için olumlu bir katkısı yoktur.
 
Geri
Üst