Gebelikte Kan Uyuşmazlığı Sorunu Hakkında Bilgiler

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte Kan Uyuşmazlığı Sorunu Hakkında Bilgiler
gebelikte kan uyuşmazlığı
hamilelikte kan uyuşmazlığı



Sevgili melekler, evlilik prosedürleri içinde yer alan kan testi ile evlenirken eşler arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığı da anlaşılır. Bu sayede ilerde doğacak bebek/bebeklerde herhangi bir problem olmasının önüne geçilmesi amaçlanır.


kan_uyusmazligi-389.jpg



Örneğin annenin A rh(-) babanın ise A rh (+) olması kan uyuşmazlığıdır. Bebeğin kanının Rh pozitifken az miktarda bile karışması ile annenin bağışıklık sistemi kendi kırmızı kan hücrelerinden farklı olan çocuk kırmızı kan hücrelerine karşı antikor geliştirir. Kan uyuşmazlığında annenin meydana getirdiği antikorlar sonraki gebelikte, bebek dolaşımına eteneden geçerek kan hücrelerini öldürmeye başlar. Geçen antikor miktarıyla doğru orantılı olarak, bebeğin anne karnında, kansızlığa bağlı kalp yetmezliği ve buna bağlı ölümüne kadar giden bir hastalık durumu görülebilir.

Annenin bağışıklık sistemi bir defa uyarılınca engellenemeyen bir biçimde yabancı kırmızı kan hücrelerine karşı antikor ürettiğinden bu uyartının hiç meydana gelmemesi en büyük korunma yöntemidir. Bu uyarılma işleminin oluşma ihtimali ilk doğumda %1 dir. Her uyarı doğumla olmaz. Hatalı kan nakilleri, yabancı kan bulaşmış aletlerle operasyonlarda da kan uyuşmazlığı meydana gelebilir.Kan grubu rh negatif olan tüm anne adaylarının kanı incelenmeli, çiftin grupları hamilelik başlangıcında tespiti yapılmalı ve uyuşmazlık için tedaviye başlanmalıdır.

Doğumu izleyen 3 gün içinde annenin bağışıklığı için anneye iğne tedavisi uygulanır. Düşük oluşmuşsa ve 3 aydan fazla gebelik varsa aynı işlem yapılır. 3 aydan az düşüklerde ve kürtajda da kan uyuşmazlıgı var ise işlem düşük dozla tekrarlanmalıdır.
 
Geri
Üst