Gebelikte karın ağrısı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte karın ağrısı neden olur ?
Hamilelik sırasında bazı karın ağrılar normaldir. Sonuçta, organlarınız sürekli değişiyor, rahiminiz genişliyor ve bağlarınız geriliyor.Hamilelikte karın ağrısının birçok zararsız nedeni olmasına rağmen, bazıları daha ciddi olabilir. Bir anne olarak, potansiyel tüm nedenler konusunda kendinizi eğitmek önemlidir, bu nedenle endişe yaratan belirtileri tanıyabilirsiniz.


gebelikte karın ağrısı.jpg





Kadınlar gebelik semptomlarını, gebeliklerden sonraki birkaç hafta içinde yaşamaya başlayabilir. Bu belirtilerin bazıları hafif olabilir ve fark edilmeyebilir, ancak diğerleri oldukça açık olabilir. Erken karın ağrısı şaşırtıcı olabilir, ancak bu belirti için birçok normal açıklama vardır. Sırt ağrısı genellikle gebeliğin ilk üç ayında başlar ve genellikle vücut değişikliklerinin sağlıklı bir belirtisidir. Bazı ciddi gebelik komplikasyonları hem sırt hem de karın ağrısına neden olabilir.

Hamilelikte karın ağrısı normalmi?



Çoğu vakada, hafif karın krampları , erken gebeliğin normal bir parçasıdır . Genellikle bebeğinizi taşımak için hazırlanan vücudunuzun normal fiziksel değişimleriyle bağlantılıdırlar. Bazı kadınlar da embriyo rahim duvarı içine implante olunca biraz kanama ve kramp yaşabilirler. Ayrıca, rahmin şekli değiştikçe ve bebeğinize uyum sağlamaya hazır hale geldiğinde biraz kramp hissedebilirsiniz. Yaklaşık 12 hafta içinde, çok sayıda kadın kasıklarının bir veya iki tarafında ayağa kalkarken, gerilirken veya bükülürken keskin ağrılar hissetmeye başlarlar. Bu durum normaldir.Hafif karın krampları erken gebeliğin çok normal bir parçası olsa da, yinede hekime görünmekte fayda vardır.


Düşük


Bir düşük, gebeliğin ilk 13 haftasında ortaya çıkma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Bir düşükte ağrı genellikle normal adet kramplarından daha kötüdür.Hafif sırt ağrısı ve lekelenme kanama eşilik edebilir.Düşük olayı başlamışsa engellenemez. Düşük sonrası parça kalma ihtimaline karşı mutlaka hekime görünmek gerekir.


Yuvarlak bağ ağrısı


Uterus fetüsü ve onun çevresindeki sıvıyı barındıracak kadar büyüdükçe, rahim karın ve pelvik alana bağlanan dokular gerilebilir. Bu gerilme ağrılı olabilir ve buna yuvarlak bağ ağrısı denir. Kadınlar, gebeliğin ilk birkaç haftasından sonra ve daha sık ilk üç ayın sonuna veya yaklaşık 14 haftada bu acıyı hissedebilirler. Hareket, hapşırma ve hatta gülmek ağrıyı kötüleştirebilir. Dinlenmek veya yavaş hareket etmek rahatsızlığı azaltabilir.


İkinci üç aylık dönem boyunca ve sonrasında herhangi bir noktada bir kadın karın bölgesini kapsayan hafif ila orta dereceli kramplara maruz kalabilir. Bu his çekilen kaslara benzer şekilde hissedebilir ancak birkaç saniye sonra veya hareket kesildiğinde azalacaktır. Buna bağ ağrısı denir.


Duruş Değiştirme

Rahim büyüdükçe geride stres ve zorlanma yaratır. Bu değişiklik sırt ağrılarına neden olabilir


Hormonlar

Hamilelik sırasında birçok farklı hormon artar. Kadının bağlarının doğum için rahatlamasına yardımcı olan relaxin adı verilen hormon yükselmeye başlayınca, vücuttaki eklemlerden çok esnek hale gelen sırt ağrısı oluşabilir.


Kabızlık

Kabızlık, hamile kadınlar arasında sık görülen bir şikayettir.Değişen hormonlar, yetersiz sıvı ve lifsiz besinler tüketme , egzersiz eksikliği, demir hapları veya genel kaygı, kabızlığa neden olabilir. Kabızlık şiddetli ağrıya neden olabilir. Hamile kadınlar her gün en az sekiz ila 10 bardak su içmelidir.


Üriner Enfeksiyon Enfeksiyonu

Gebelik sırasında kolayca tedavi edilirken göz ardı edilirse idrar yolu enfeksiyonu komplikasyonlara neden olabilir.


Preeklampsi

Preeklampsi gebeliğin 20. gebelik haftasından sonra idrarda yüksek tansiyon ve protein ile karakterize bir durumdur. Genellikle sağ taraftaki kaburgaların altında olan üst karın ağrısı, preeklampsiyi teşhis etmek için kullanılan diğer semptomlara eşlik edebilmektedir. Mide bulantısı, kusma ve artmış basınç karınınızı etkileyecek ek belirtilerdir.Çoğu kadının gebeliğin 20. haftasına kadar preeklampsi teşhisi konur. Bu durum, karaciğer, beyin ve plasenta da dahil olmak üzere vücudun birçok organını etkileyebilecek kan damarlarındaki değişikliklerle karakterizedir.



Gaz sorunu


Hamilelik döneminde döneminiz olmasa da, bu sefer menstrüel benzeri krampları hissetmek nadir değildir. Kramplara gaz neden olabilir veya daha büyük bir sorunun işareti olabilir.Gebe kadınlarda ayrıca progesteron hormonu seviyesi yüksektir, bu da gaza neden olur. Gebeliğinizin ilerleyen sdönemrinde, gazınız bebeğinizin büyüklüğünden kaynaklanan sindiriminizin yavaşlamasından dolayı olabilir.




Gebelikte karın ağrısının diğer nedenleri


Karın ağrısı yaşayan birçok kadın sağlıklı gebeliğe sahip olmakla birlikte, karın ağrısı ciddi risk oluşturabilir. Aşağıda tartışılanlar gibi ciddi semptomlar sergilerseniz derhal doktorunuza danışın . Gebelik sırasında karın ağrısı, düşük, ektopik gebelik, plasenta abruption veya preeklampsi gibi diğer, daha ciddi koşulların bir işareti olabilir. Bu koşullar derhal tıbbi yardım gerektirir.Hamilelikle doğrudan ilgisi olmayan durumlar da karın ağrısına neden olabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:


böbrek taşı

İdrar yolu enfeksiyonları

Safra taşları, pankreatit

Apandisit

Bağırsak tıkanıklığı

Gıda alerjileri veya hassasiyetleri

ülser


Ağrınıza aşağıdakilerden herhangi biri eşlik ettiyse derhal doktorunuzu arayın:


Ateş veya titreme

Vajinal kanama veya lekelenme

Vajinal akıntı

Bulantı veya kusma

Başın dönmesi

İdrar sırasında veya sonrasında ağrı veya yanma


Adet gibi krampları da içeren gebelik sırasında karın bölgesinde ağrı şaşırtıcı olabilir. Geç gebelik krampına 33. haftada meydana gelen gibi kusursuz derecede güvenli birkaç açıklama var. Bazı durumlarda, gebeliğin bu geç evresindeki menstrüel kramp ciddi bir komplikasyonun belirtisi olabilir. Özellikle kalıcı olduğu ya da başka semptomların eşlik ettiği gebelik sırasında menstrüel benzeri kramplar fark ederseniz, mutlaka hekime görününüz.
 
Hamileliğin ilk haftalarında ve aylarında karın ağrısı olması normaldir. Tabi şiddetli olmadığı müddetçe. Aşırı karın ağrısı üşüğün yada sağlıksız gebeliğin habercisi olabiliyor.Gebeliğin ilk haftasında karın ağrısı genelde bebeğin yerleşme aşamasında gerçekleşiyor .Özellikle implante olduğu zamana ve bir sonraki adet dönemi yaklaştığında. Bazı gebeler adet tarihlerinin yaklaştığı tarihlerde zaman zaman karın ağrısı yaşadıklarını belirtiyor. Durum normal olsada gebelikte karın ağrısı dikkate alınmalı ağrıya lekelenme ve kanama eşlik ederse en kısa zaman da doktora görünülmelidir.
 
Geri
Üst