Gebelikte Kaşıntı Nedenleri Kaşıntı Nasıl Geçer

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Gebelikte Kaşıntı Nedenleri Kaşıntı Nasıl Geçer
Gebelikte Kaşıntı gebelikte sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Özellikle hamilelikte herkeste görülmese bile gece başlayan kaşıntılardan muzdarip biri olarak bu konuyu tüm anne adayları ile paylaşmak istedim. İkiz hamilelikte sanırım hormonlar iki katı artıyor olsa gerek ilk 6 ay sorun olmamasına karşın son aylarda epey problemle karşılaştım. Bunlardan biri de kaşıntı. Allahım şuan da aklıma geldi o ne kaşıntıydı öyle kollarım bilhassa bacaklar ve ayaklarım kaşımaktan artık kanayacak hadde gelmişti. Bu durumu yaşayanlar varsa mutlaka bu yazımıza göz atmalı zira gebelikte kaşıntı basit bit konu değil özellikle hamilelikte. Bu önemli konuya sizler için değindik.

gebelikte kasinti neden olur.jpg


Gebelikte %20 anne adayının şikayet ettiği durumlardan biridir kaşıntı durumu. Bu durum dediğim gibi hafife alınmaması gereken bir durumdur. Zira birçok sebebi olabilir kaşıntının gebelik süreci içinde. Bu kaşıntının sonuçları ani ölümlere kadar dayandığını söylemek isterim ki bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Özellikle gece kaşıntıları gündüz daha az gece artan kaşıntılar önemli kabul edilmeli. Bu özellikle karaciğer enzimlerinin artmış olabileceğini, buna bağlı olarak karaciğer yetmezliği, annede sarılık, bebek açısından erken doğum olabileceği, anne adayında nefes darlığı oluşturabilmektedir. Bu durum tıptaki adı ile gebelik kolastazı adı verilmektedir. Gebelik kolastazı denilen durum karaciğerde safra atılımını yavaşlatan hatta durduran bir durumdur bunun sonucunda da yukarıda saydığım şeyler ortaya çıkmaktadır.

Bazı durumlar insanın başına gelmeden bilinmiyor. Bu durum benim için de aynı şekildeydi ki ikizlerime hamileyken bir günde ortaya çıktı bu durum. Haftalarca da sürebiliyor. Kaşıntı kremleri kullandım ama işin kremle bitmeyeceğini anladım doktorumu değiştirdim. Eski doktorumun bana gereken özeni göstermediğini de düşündüm. Eğer bebeğiniz ve sağlığınız söz konusu ise aynı doktorla devam etmenin de anlamı yoktur değil mi? Eski doktorum bunlar normal ikiz gebelikte yaşanabilen durum deyip kaşıntı kremi ile beni göndermesi yeni doktorumun beni daha sıkı takibe alması ile devam etti. Bunun için doktorunuzu iyi seçmeniz gerekiyor gebelik uzun bir süreç olduğu için. Yeni doktorumdan çok memnundum bana özen gösterdi beni dinledi en önemlisi de. Karaciğer enzimlerimin yükselmeye başladığı ardından idrarda protein çıkmasına bağlı tansiyon yükselmeleri yaşadığım için bebeklerin en kısa zamanda alınması gerektiğini söyledi bana. Dediğim gibi karaciğer enzimlerinde yükselme varsa tabi bunu siz anlayamazsınız tahlil ile doktorunuz söyleyecektir ama öncesinde kaşıntı ile başlayan bir durumdur bu.

Özellikle çoğu sorunun yaşandığı gibi gebeliğimin 30. haftalarında hatta 28. haftalarda başlayan kaşıntı hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu anladım. Karaciğerde yer alan safrakesesi önemli bir işlevi var aslındaç Karaciğerin safra üretimi yapmasıyla safra asitleri bu kesede birikiyor ve sonra barsaklara salınıyor. Safra asitlerinin akışı özellikle yağlı maddelerin emilimi için önemli görev üstleniyor. İşte kaşıntı ortaya çıktığında da bu safra asitlerinin bu keseden atılamaması sonucu oluşuyor.

gebelikte kasinti.jpg


Her kaşıntı gebelik kolastazı mı? Tabii ki her kaşıntı sebebi farklı olabilir. Doktorunuz bunun öncelikle neden kaynaklandığını teşhis edecektir. Ciltten ya da dediğimiz gibi karaciğer enzimlerinin yüksekliğine mi bağlı bu bulunur. Gebelikte kaşıntıların başka sebepleri de var tabi. Bunlardan biri de ilk gebelik zamanlarında artan progesteron hormonuna bağlı olarak deride pullanma kaşıntı artabilir. Bazı kaşıntılarda cilt uzmanlarının verdiği kaşıntı giderici nemlendiricilerle bu kaşıntılar en aza indirilip tedavi niteliğinde yararlanılabilir. Ama eğer kaşıntıların sebebi gebelik kolastazı ise kremler fayda etmeyecektir. Tıpkı benim durumumda olduğu gibi. Doktorum bana krem verdiğinde kullandım ama azalma olmadı asla aksine daha da arttı kaşıntılar. Tekrar gittiğimde kaşıntılar arttı dememe rağmen normaldir olur kremi kullan demesi ile ben zaten o anda doktorumu değiştirmeye karar vermiştim.

Gebelikte kaşıntılar bazen genetik olabiliyor bazen de gebelik hormonlarının fazla yükselmesi ile oluşabiliyor. Örneğin çoğul gebelik yaşayanlarda kaşıntılar sorunlar daha çok görülebiliyor. Aynı zamanda östrojen hormonunun çoğul gebeliklerde artım oranı daha yüksek olmakla birlikte çoğul gebeliklerde sıkı takip altına almak gerekiyor. Yine gebelikte ciltte oluşan çatlaklar kaşıntıya sebep olabilir. Vajina çevresinde mantar enfeksiyonuna bağlı olarak da kaşıntılar oluşabilir. Yine hemoroide bağlı olarak makat kısmında da kaşıntı görülebilmektedir. Kabızlık şikayeti oluşmaması için yine ve yine bol su içmek sizi çoğu problemden kurtaracaktır diyorum.
 
Geri
Üst