Gebelikte Prozac kullanmanın zararı varmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte Prozac kullanmanın zararı varmı ?
Depresyon günümüzün vebası . Nerdeyse her yaş grubun da görülen bu rahatsızlık hamileler de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Hamilelikte depresyon genelde ilaç kullanılma dan , psikolojik destekle giderilse de maalesef , ciddi boyutlarda ki depresyon ancak ilaçla tedavi edilmektedir.


Zaman zaman herkes kendini çöküntü, kötü yalnız vb. hissederek ruhsal bunalımlara girebilir.Günlük yaşamın düzenini büyük ölçüde bozan bu durum depresyon olarak nitelendirilmektedir. Depresyon kendi başına çıkabileceği gibi, bazı durumlar da depresyonu tetikleyebilir. Mesela gebelikte , doğum sonrasın da..

Hamile bayanlar dan sıklıkla , gebelikte prozac kullanımının sakıncalı olup olmadığı hakkın da sorular almaktayız . Prozac çok etkili bir antidepresandır. Panik atak, kompulsif bozukluk, adet öncesi gerginlik, depresyon gibi durumlarda kullanılır.Her ilaç gibi Prozac ın da yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle de gebelik dönemin de gerekli olmadığı müddetçe prozac ilacın kullanılması önerilememektedir.Sadece gebelikte değil , emzirme döneminde de prozac kullanılmamalıdır. Yazımızın devamın da gebelikte prozac kullanımını, gebelikte prozac ın zararlarını bulabilirsiniz.


Öncesi ; Gebelikte Depresyona Dikkat! Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz..




Gebelikte Prozac.jpg




Prozac (Fluoxetine) Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?


Dikkat eksikliğine neden olur. Özellikle araç kullanmada bazı sakıncalar doğuracağından Prozac kullanan kişilerin araç kullanmaması gerekir.

Deride bazı kırmızı döküntüler meydana gelmesi,
Nefes almada güçlük çekmek ve solunumla ilgili sıkıntıların yaşanması,
Mide bulantısı ve kusma belirtilerinin baş göstermesi,
Ruhsal dengesizlikler, davranış bozuklukları, intihara teşebbüs gibi risklerin tetiklenmesi,
Panik ataklık, endişe ve kaygı durumu,
Kilo kaybı,
Anormal rüyalar görme,
Halüsinasyonlar görme,
Cinsel açıdan olumsuzluklar gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Prozac ( Fluoxetine) Kullanımı Nelere Neden Olmaz?
Prozac bir anti depresan bir ilaç olup, her ilaç gibi bazı yan etkileri vardır. Ancak en merak edilen konu Prozac ‘ın bağımlılık yapıp yapmadığı konusudur. Yapılan tetkikler ve uzun süreli gözlemler sonucunda Prozac ‘ın bağımlılık yapmadığı, kanser gibi yaygın ve çağın hastalığı unvanını alan kanseri tetiklemediği kanıtlanmıştır. Ayrıca kısırlık yapıp yapmadığı konusundaki araştırmalar da Prozac ‘ın kısırlığa neden olmadığını kanıtlayarak onaylanmıştır. Kısaca Prozac bağımlılık yapmayan kanseri tetiklemeyen ve kısırlığa neden olmayan bir ilaçtır.

Hamilelik Ve Emzirme Döneminde Prozac Kullanımı;
Zorunluluk olmadığı sürece hamilelik döneminde Prozac kullanımı önerilmemektedir. Özel durumlarda doktor kontrolünde ve belirtilen dozların dışına çıkılmadan kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Hamilelerde Prozac ‘ın kesin olarak zararı yapılan takipler sonucunda tespit edilememiş, ayrıca uzun süreli bir takip gerektiren incelemeler de yapılmamıştır. Her anlamda hamilelik döneminin ilk üç ile son üç ayı önemlidir.
Prozac hamileliğin son üç ayında kullanılması durumunda;

Bebek doğduktan sonra beslenmesinde bazı sorunlar yaşayabilir
Solunum bozuklukları görülebilir.
Ayrıca, kaslarda sertlik ve kasılma bulgularına rastlanabilir,
Sürekli ağlama krizleri ile nöbetler görülebilir.
Depresyonlu bir hamilelik dönemi geçiren anne adayının Prozac kullanmasının beraberinde getireceği bazı olumsuzlukların yanında, Prozac kullanmamasının sonucunda da anne adayını bazı zorlukların beklediği bir gerçektir.

Emzirme döneminde annenin kullanacağı Prozac anne sütüne geçen bir ilaçtır. Şayet anne ilaç kullanmak zorunda ise bebeğini emzirmemesi tavsiye edilmekte ya da ilaç dozunun azaltılması gerekmektedir. Aksi takdirde anne hem ilaç kullanıp hem de hekime danışmadan bebeğini emzirmeye devam edecek olursa;

İştahsızlık,
Uyku bozukluğu,
Kronik ağrılar,
Huzursuzluk ve tedirginlikler,
Kusma,
İshal gözlemlenmektedir.
Prozac kullanılırken beraberinde aspirin de alınması durumunda kanama riski oluşması muhtemeldir.

Hamilelik Döneminde Prozac Kullanımı Ne kadar Güvenlidir?
Hiçbir ilaç için % 100 güvenilirdir demek mümkün değildir. Bu durum Prozac için de geçerlidir. Prozac ilacının insanlar üzerinde hem kısa süreli, hem de uzun süreli deneyler ve kontrollü takipler bulunmamaktadır. Yani geniş çaplı ve uzun süreli tetkikler olmasa da yapılan birkaç araştırma ve takip sonucunda minör defektleri görülmektedir.
Minör, küçük öneriler demektir. Defekt; sakatlık, aksilik, kusur gibi sinyaller de vermektedir. Eksiklik, sakalık, kusur demektir. Yani Prozac % 100 güvenli olmadığı gibi bazı küçük uyarılarla mesaj vermektedir.

Sürekli Antidepresan Kullanan Bir Kadın, Hamile Olunca İlacını Aniden Bırakırsa Ne Olur?

Sinirlilik
Yorgunluk
Titreme nöbetleri
Bulantı ve kusma
Uykusuzluk
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Aşırı gerginlik ve tedirginlik hissi gibi belirtileri yaşar. Aslında aniden bırakmak yerine ilacın dozunu gittikçe azaltarak yavaş yavaş bırakmak en doğru olan uygulama olmaktadır. Hamilelik öncesinde bebek yapmaya karar verildiği andan itibaren doktor kontrolünde azaltılarak devam edilmesi ve hamilelik döneminde ya çok az dozda ya da tamamen bırakarak devam etmek mümkündür.
Depresyon İlaçları Kullanan Kadınlar Ne Zaman Tedavi görmelidir?
Her kadın bir anne adayıdır. Şayet bir kadın Antidepresan ilaçlardan birini kullanıyorsa tedavi görmeli ve hamile olama durumunda, kullanmakta olduğu ilacı bırakması gerekeceğinden daha büyük sorunlar yaşayabileceği dikkate alınmalıdır. Yani hamilelik döneminde bu tür ilaçların özellikle de Prozac ‘ın çok düşük dozlarda kullanılmasının bir sakıncası olamadığı söylense de net ve ciddi bir araştırma sonucu bulunmadığından çoğu doktor tarafından kullanılması önerilmemektedir. Şayet hamile olduğunu anlayıp ilaç kullanımını ani olarak keserse de farklı sonuçlarla karşılaşılabileceği de düşünülmeli tedavi süresi hamilelik öncesinde çözümlenmelidir.

Dünya Genelinde Prozac Kullanımı Nasıldır?
Prozac tüm dünyada yaygın biçimde kullanılan bir ilaçtır. Özellikle Amerika’da kullanım oranı oldukça yüksektir. Prozac toplumu olarak anılan Amerika Prozac ilacını en çok kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Dünya genelinde pek çok ülkede de kullanılmaktadır. Prozac içinde Fluoxetine adı verilen etken madde ile farklı ülkelerde farklı ilaç adı altında da piyasaya sürülmektedir. Aslında çoğu anti depresan ilaçta fluoxetine içermektedir.
Ülkemizde de hem Prozac markası altında hem de farklı isimlerde piyasada anti depresan ilaçlar olarak satılmaktadır. Ayrıca önemli olan diğer bir konu ise Prozac ilacın kırmızı ve yeşil reçeteye tabi olmayıp eczanelerden kolaylıkla temin edilebilen ilaçlar olmasıdır.

Kırmızı Ve Yeşil Reçete Ne Anlam Taşımaktadır?
Kırmızı reçete ile satılan ilaçlar narkotik özelliği olan ilaçlar olup, hangi ilaçların kırmızı reçete ile satılmasına sağlık bakanlığı karar vermektedir.

Yeşil reçete ile satılan ilaçlar ise, sinir sistemi üzerinde etkin ilaçlardır ve belli kişilere belli dozlarda ve mutlaka doktor reçetesi ile satılan ilaçlardır.

İster kırmızı reçete ile satılan ilaçlar olsun, ister yeşil reçete ile satılan ilaçlar olsun, alış- satış, yurt içi yurt dışı, ithalat, ihracat konularının yakın takipte tutulduğu ilaçlardır. Doğru olan da budur ve devlet bunun takibini birinci derecede takip ve kontrolle yükümlüdür.

Ancak Prozac ‘ın ne yeşil ne de kırmızı reçete ile satılmaması her isteyen kişinin rahatlıkla herhangi bir eczaneden son derece rahatlıkla temin edebileceği ilaçlar olup, ülkemizde serbest satılmaktadır.

Hamilelikte İlaç Kullanımı;
Hamilelik döneminde ilaç kullanımı denildiğinde, anne sağlığı ve bebek gelişimini olumlu yönde etkileyecek vitamin ve mineral içeren ilaçlar akla gelmektedir ve doktor kontrolünde belli dönemlerde hamile annelere demir, kalsiyum, protein destekli ilaçlar verilmektedir. Ancak özel durumu olan yani evvelce anti depresan ilaçlar kullanıyorken hamile kalan bir anne adayı için durum biraz daha farklıdır. Prozac her ne kadar yeşil reçete ile satılmıyorsa da hamile anneler üzerinde geniş çaplı ciddi bir araştırma yapılmadığından muğlak bir durumdur. Yani hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ve takipler sonucun da bir olumsuzluğa rastlanmasa da insan üzerinde özellikle de hamile anneler üzerinde geniş kapsamlı araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle hamile olduğunu öğrenen annenin şayet Prozac veya başka bir anti depresan kullanıyorsa destek alması gerekmektedir. Doktor ya git gide azaltılacak olan dozlarla birlikte hamilelik seyrini kontrolde tutacak ya da özellikle hamileliğin son üç ayında kullanılmasını engellemesi gerekmelidir.

En doğru olan ise bebek yapmayı düşünen anne adayının öncelikle ilacı bırakması gerekmekte, daha sonra hamilelik önemine girmesi beklenmektedir. Her ne kadar Prozac kullanımının olumsuz sonuçlarından konu edilmese de olumlu sonuçlarından da bahsedilmemektedir.

Fakat hamilelik döneminde düşük dozda Prozac kullanan annelerin bebeklerinde öğrenme yeteneğinde ve davranışlarında bir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtilmektedir.Ayrıca, düşük riski gibi sorunlara yol açtığı da kanıtlanamamıştır. Sonuç olarak Prozac ilacının hamile anneler ve bebekleri için hiçbir sakıncası görülmediği iddia edilse de hangi ilaç olursa olsun doktor kontrolü dışında ilaç kullanmak sakıncalıdır. Bu nedenle özellikle Prozac ya da benzer türevdeki ilaçlardan sürekli kullanan bir kişi iseniz bunu doktorunuzla mutlaka paylaşmanız gerekmektedir.

Hamilelik Döneminde Anti Depresan İlaçlar Yerine Bitki Çayları Kullanılabilir mi?
Anti depresan ilaç kullanan anne adayları bebeğine zarar verir mi endişesi ile ilaç yerine sakinleştirici bitki çaylarının kullanılıp kullanılamayacağı konusunu merak etmekte ve bu durum en çok sorulan sorular arasında yer almaktadır.
Bazı bitki çayları sakinleştirici, rahatlatıcı özellikleri içinde barındırır fakat farklı kişilerde farklı etkiler ya da yan etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle tüketmeyi düşündüğünüz bitki çayına alerjinizin olup olmaması da çok önemlidir. Öncelikle anti depresan kullanan bir anne adayı iseniz doktorunuza bu durumdan bahsetmeli, kullandığınız doz konusunda bilgi vermelisiniz. Dolayısı ile doktorunuz sizi kontrolde tutarak ya ilacınızdaki dozu düşürecek ya da tamamen ilacı bırakarak bazı bitki çaylarını belli miktarda kullanabilmenize yönlendirecektir. Bu nedenle kulaktan dolma sakinleştirici bitki çaylarını limitsiz olarak kullanmak da sakıncalar oluşturacağı bilinmelidir.

Sakinleştirici Ve Depresyonu Hafifletici Bitkiler Hangileridir?
Sinir sistemini etkileyen, sakinleştirici bitki çayları kullanımında normal şartlarda günde 2 fincan kullanmakta bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak hamilelik söz konusu olduğunda bu durum da doktora danışmak şarttır.

Sarı Kantaron; Hafif dereceli depresyon tedavilerinde kullanılan bir bitkidir ve kişiye göre değişen dozlarda doktor tavsiyesi ile demlenerek kullanılmalıdır.

Papatya; Sakinleştirici özelliği olan, rahatlık veren ve uykuya geçişi kolaylaştıran bir bitkidir. Bebeğe de bir zararı yoktur. Ancak kaşıntı ve bulantı hissedildiğinde ( ki bu durum sık rastlanılan bir durum değildir)papatya ya alerjiniz olabileceğini düşünülmeli farklı alternatifler aranmalıdır. Papatyaya alerjisi olmayan kişiler, depresyona bağlı ağrılara da iyi geleceğinden ve uyku kalitesini artıracağından hamilelik döneminde aşırıya kaçmamak koşulu ile papatya çayı kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat kişiye özel durumlar söz konusu ise bu durumdan da doktor haberdar edilmeli hatta kaç fincan tüketilmesi konusunda doktor tavsiyesine uyulmalıdır.

Lavanta; Lavanta kokusu ve buharı depresyona, uykusuzluğa, kaygı ve endişe gibi durumlara çok iyi gelmektedir.
Lavanta kokusunun sakinleştirici özelliği ispatlanmıştır. Evlerde kurutulmuş lavanta buketleri bulundurmak da önemli faydalar sağlamaktadır. Lavanta çayı içmek biraz ağır olsa da kokusu ve buharından yararlanmak daha yaygın biçimde kullanılmaktadır. Yine de hangi bitki olursa olsun depresyona iyi geldiği bilinse de doz ayarlamak için bile olsa doktora danışılmalıdır.

Melisa; Melisa çayı da sakinleştirici özelliği olan bir alternatiftir. Az miktarda kullanılması gerekmektedir. Bütün bitki çayları aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Faydalarından istifade edelim derken zararlarına dönüştürmemek gerekmektedir. Melisa çayı da demlenerek tüketilmeli ve doktor tavsiyesindeki ölçülerle uygulanmalıdır.
Ayrıca bitki çayı kullanan kişiler belli bir dozda ve az miktarda tüketiyor olsalar bile asla farklı ilaçlarla birlikte alınmamalı farklı etkileşimlere sebebiyet verebilecek riskleri de göz önünde bulundurmalıdır.

Özellikle hamile anne adayları ile emziren annelerin de Prozac ve benzeri anti depresan ilaçların yerine tüketecekleri bitki çayı alternatiflerini doktorlarına danışarak doktorunun vereceği dozlarda kullanmaya özen göstermelilerdir.
Anne adayı hamile kadınlar depresyon giderici egzersiz, kişiye özel ilgi alanlarına giren hobiler, bebekleri için erken hazırlıklara başlama gibi konular üzerinde de durmalı ve bu dönemlerini dingin, sakin ve sağlıklı beslenip uyku düzenlerine de dikkat ederek geçirmelilerdir.

Gebelikte ve emzirme döneminde Prozac (FLUOXETİNE) kullanımına dikkat çekmek gerekmektedir.
Prozac ve benzeri fluoxetine içeren ilaçlar “C” kategorisine giren ilaçlardır. “C” kategorisi demek ise insan üzerinde yapılan deney ve uzun takip süreçlerinin gözlemlendiği bir dönem geçirmemiş olması anlamı taşımaktadır. Bu nedenle de zorunluluk olmadıkça kullanılmaması tavsiye edilmekte, doz düşürme ya da farklı alternatiflerle bu dönemin geçirilmesi sağlanmaktadır.

Prozac ’ın emziren annelerde % 15 oranında süte geçtiği bilinmektedir. Fakat emziren annelerin de Prozac kullanması kesinlikle sakıncalıdır diye bir rapor yoktur ve böyle bir uyarı da söz konusu değildir.
 
Geri
Üst