Gebelikte Sigara İçmenin Bebeğe Zararları

ay_se_l

Yeni Üye
Üye
Gebelikte Sigara İçmenin Bebeğe Zararları
"25 yıldır sigara içiyorum. Bu durumun gebelikte bebeğime zararı olur mu?"

Gebelikten önce sigara içmenin gelişmekte olan bebeğe zarar verdiğine dair bir kanıt yoktur.Ancak gebelik süresince özellikle gebeliğin dördüncü ayından itibaren sigara içmenin bebeğe verdiği zararlar kanıtlanmıştır.Dünyada gebeliği esnasında sigara içen kadınlar arasında 115000 düşük, ve 5600 bebek ölümü gözlenmiştir. Ayrıca gebelik sırasında sigara kullanımının hamilelik süresince çeşitli sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında vajinal kanamalar, plasentanın erken ayrılması ve erken doğum vardır. Yapılan araştırmalar erken doğum yapan anne adaylarının %15’inin gebelik süresince sigara içtiğini göstermiştir.

Sigaranın Bebeğe Olumsuz Etkileri
Gebelik süresince anne adayının içtiği sigaranın bebeği olumsuz etkilediğine dair güçlü kanıtlar vardır. Sigaranın bebek üzerindeki olumsuz etkilerinden biri düşüm doğum ağırlıklarıdır. Gelişmiş ülkelerde küçük doğan bebeklerin %30’luk bir bölümünden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Bunlar dışında sigara içmenin farklı riskleri de vardır. Bunlar arasında apne (souk almanın durması), ani bebek ölümlerinde artış vardır. Ayrıca sigara içen annelerin bebeklerinde düşük Apgar skoru riski daha fazladır. Apgar skoru, doğumdan sonra bebeklerin durumunu değerlendirmek için yapılan standart bir testtir. Sigara içen annelerin bebeklerinin doğduktan sonra ya da büyüme evrelerinde zihinsel ve bedensel kusurlara sahip oldukları biliniyor. Yapılan bir çalışmada sigara içen annelerin çocuklarının içmeyenlerinin çocuklarına oranla daha kısa, okul hayatlarında daha başarısız ve solunum sistemi hastalıklarına daha yatkın oldukları tespit edildi.

Sigara içmenin olumsuz etkileri, önceleri sigara içmeye bağlı olarak annenin yetersiz beslenmesine bağlanırdı. Daha sonra yapılan araştırmalar gösterdi ki sigara içmeyen annelerle aynı derecede iyi beslenen sigara içen annelerin bebekleri de aynı sorunları yaşadılar. Bu olumsuz etkilerin nedeni korbonmonoksit zehirlenmesi ve buna bağlı olarak bebeğe daha az oksijen gitmesidir.

Yine yapılan araştırmalarda sigara kullanımının dozu arttıkça, sigaranın bebeğe verdiği zararlarda o oranda artmaktadır. Günde bir paket sigara içen anne adayı, içmeyenlere oranla %130 düşük ağırlıklı bir bebek dünyaya getirecektir. Buna paralel olarak daha az sigara içen anne adayının düşük ağırlıklı bebek doğurma ihtimali azalacaktır.

Bu kadar kötü haberden sonra sıra iyi haberlerde. Bazı çalışmalar hamileliğin ilk aylarında sigarayı bırakan kadınların (4. ayı geçmemek şartıyla), bebeğe zarar verme düzeyini en aza indirdiğini göstermiştir. Ne kadar erken o kadar iyi ancak sonlara doğru bırakmak ta hiç bırakmamaktan iyidir.

Bütün bu kötü haberleri verdikten sonra bütün anne adaylarına gebelik dönemlerinde en azından bebekleri için sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Gebelik dönemi dışında içilen sigara yalnız size zarar verir ancak gebelik döneminde iilen sigara hem size hem de bebeğe zarar verir.

Not: Yazı alıntıdır.
 
Geri
Üst