Gebelikte Sinir Bozan Durumlar

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte Sinir Bozan Durumlar
gebelikte sinir bozukluğu, hamilelikte sinir bozukluğu, hamilelik psikolojisi


Sevgili melekler, gebelik dönemi sinirlerin aşırı derecede hassas olduğu bir dönemdir. Bu dönemde gereksiz alınganlıklar, endişeler, ağlama krizleri ve sinir bozuklukları baş gösterebilir. Ancak bunlar geçicidir. Önemli olan bu dönemi mümkün olduğunca stresten uzak ve sakin geçirebilmektir. Tabi başta eşimiz de olmak üzere etrafımızda bulunan insanların da anlayışlı ve hoşgörülü olmaları gerekir. Aşağıdaki makalede gebelikte sinir bozan 6 durumu Psikolog Ferahim Yeşilyurt anlatıyor...



gebe.jpg



Hareket kısıtlılığı

Hamilelikle birlikte artık eskisi gibi koşturmacalı işlerden uzak kalmak gerekiyor. Bu durumda özellikle hareketli bir yaşam tarzına sahip anne adayları sıkıntı yaşayabiliyorlar. Arkadaşları tatil planlarken, hamileler daha az aktivite gerektiren programlar yapmak zorunda kalıyor. Yurt dışı tatilleri, uçak seyahatleri azalmaya başlıyor. Düşük tehlikesiyle birlikte güvenli bir yer olarak evi tercih etme ve dışarı çıkmalarda azalma olması anne adaylarının sıkıntısını artırabiliyor.

Fiziksel görünüm ve estetik kaygılar

Hamilelik ve doğum sonrasında vücutta, özellikle karın ve göğüs bölgesinde çatlamaların olacağına dair endişeler zaman zaman anne adaylarını rahatsız edebiliyor.

Kilo ile ilgili endişeler

Doğum sürecinde alınan kiloların tekrar verilemeyeceğine dair yaşanan endişeler.

Sevilmediği düşüncesi

Hamilelik öncesine göre daha fazla kırılgan olma, hassaslaşma, alıngan olma gibi nedenlerden dolayı sevilmediği, özellikle eşi tarafından eskisi kadar beğenilmediğine yönelik endişeler.

Doğum ile ilgili endişeler

Hatalı öğrenmeler sonucu geliştirilen yanlış inançlar sıkıntı kaynağı olabilir. Sancıların dayanılmaz olduğu, doğumun çok riskli ve zor olacağı düşünceleri, doğum anında sakatlanabileceği ya da hayatını yitirebileceği korkuları görülebilir.

Annelik rolüne yönelik endişeler

İyi bir anne olamayacağı, çocuğuna sahip çıkamayacağı, anneliği beceremeyeceğine ilişkin kaygılar.

Peki, bu endişeler ne zaman geçer?

Kişiden kişiye değişimler gösterir. Hamileliğin ilk üç ayında uyum sorunları daha sık olabilir. İkinci dönem 3-6 ay arası ise genelde daha kolay geçmektedir. Son döneminde ise hamileliğin neden olduğu bedensel kısıtlılıklar ve bedensel değişimler stresi tekrar artırabiliyor. Genelde hamilelik süresince azalma yönünde eğilim gösterse de bazı kişilerde ise bu stres pek azalmayabiliyor. Bu durumda psikolojik destek almak gerekiyor.
 
Geri
Üst