Uzman SühaN
Administrator
Gebelikte sırt üstü yatmak bebeğe zarar verir mi ?
Doktorunuz sizi hamilelik sırasında sırt üstü yatmanın tehlikeleri konusunda uyardı mı ?Belki de kendi araştırmanızı yapıyordunuz ve yatma pozisyonunuzu ve hangi pozisyonun en iyisi olduğu hakkında ipuçları, püf noktaları ve tavsiyeler almaya aramaya başladınız. İnternette bir çok bilgi var ve gerçeği kurgudan ayırmak için buradasınız. Her kadın ve her hamilelik farklı olsa da, doğru kararları vermenize yardımcı olacak bazı bilgiler vardır. Sonuçta, uyumayı seçtiğiniz pozisyon tamamen size kalmış, ancak hamileyken sırtüstü yatmanın tehlikeleri ve hamileliğinizin tüm aşamalarında en iyi pozisyon önerimiz konusunda sizi aydınlatmak için buradayız . Hamilelikte sırt üstü yatmak bebeğe zarar verir mi ? Gebeler arasında en çok merak edilen sorulardan birisi . Bizde bu soruya dair tüm detaylı bilgileri bu makalemizde sunuyoruz.
Gebeliğin başlamasından sonra, anne, yaşam biçimini önemli ölçüde değiştirmelidir. Bazı gıda ürünleri, alkol , sigara, yoğun fiziksel aktivite, stresli durumlar artık yasaklandı. Kısıtlamalar uyku pozisyonlarına bile uygulanır. Annenin vücudunun konumu sadece kendi iyiliğini değil aynı zamanda fetüsün durumunu da etkiliyor. Büyüyen karın üzerinde baskı yapmaktan kaçınmanız gerektiği açık, peki ya hamileyken sırtüstü yatmak ? Hamilelikte sırt üstü yatınca karın ağrısı, yaşamanız muhtemel. Uzmanlar bu uyuma pozisyonunu kesinlikle önermiyor. Bu uyku pozisyonunda bebeğe fizyolojik baskı uygulanıyor fetüs daha az oksijen tüketiyor , bu durumda bebeklerde ciddi sağlık problemlerine hatta ölüme bile neden olabilir. Son aylarda sırt üstü yatmak ölü doğum riskini artırır. Bu nedenle hekiminizin önerdiği şekilde bir pozisyonla uyumaya çalışın. Hamilelikte Yüz üstü yatmak bebege zarar verir mi ? Hamileliğin 20. haftasına kadar istediğiniz pozisyonda sağ, sol, yüzü üstü , sırt üstü her türlü yatabilirsiniz.
Hamilelikte hangi pozisyonda uyuyabilirim ?
Hamilelik sırasında sakin ve güçlü bir uyku, kadının refahı için çok önemlidir. Güç, duygusal dengenin yenilenmesine yardımcı olur ve organların ve sistemlerin gevşemesini sağlar.Bebeğiniz ve rahim büyüdükçe, sırt üstü uyku hem pelvisinize hem de sırtınıza ekstra baskı uygulayabilir. Sonuç, sizi iyi dinlenmenizi önleyen ve ertesi gün sizi rahatsız eden bir sırt ağrısıdır.Horlama bu pozisyonda daha sık görülür. Uyku apnesi de dahil olmak üzere diğer koşullar da sünme eğilimindedir. Hava yollarınızı açık tutmak için, bir tarafta, tercihen solda yatmanızı öneririz.Mide ekşimesi ve asit reflü, hamilelik sırasında sık görülen durumlardır. Bu rahatsızlığı önlemek için, geri yatma en aza indirilmelidir. Bunun nedeni, sisteminizde artan progesteronun, mide ve yemek borusunu bağlayan kasları yumuşatmasıdır. Sonuç, asidin yukarı doğru hareket etmesi için daha kolay bir nakildir. Sol tarafta uyumak en iyisidir. Sadece filtrasyon ve detoksifikasyon için önemli olan karaciğerden baskı almakla kalmaz, kalpte daha fazla kanın akmasına izin vererek dolaşımını destekler. Hamileyken karın üstü yatmak gebeliğin ilk haftalarında mümkün olsada ilerleyen haftalarda bu pozisyonda uyumanız imkansız olacaktır. Hamilelikte sağa yatmak bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu durum sizi ve bebeğinizi etkileyebilir.
Hamileyken, sağlığınızı güvence altına almak için dinlenmeye ve kaliteli bir uykuya ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte, hamilelik haftaları ilerledikçe, özellikle karnınız çevresinde daha fazla kilo almaya başladığınızda, uyumanın daha da zorlaştığını fark edersiniz.Sırt üstü uyumayı seven bir kişi iseniz, hamilelik ayları sizin için oldukça rahatsız edici olabilir. Sırt üstü yatmak, önümüzdeki aylarda en iyi uyku pozu olmayabilir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacak diğer pozisyonları seçmeniz gerekebilir. Hamileliğinizin 20. haftasını geçtiğinizde, sırtüstü uyumanız önerilmez. Yüksek tansiyon veya hatta diyabet gibi diğer tıbbi durumlardan muzdaripseniz, doğmamış bebeğinize verilen bazı besinleri ve oksijeni etkileyebilir. Bir kaç dakika sırtüstü yatmak herhangi bir zarara yol açmaz.Uyuma şekliniz ve hamileyken uyuduğunuz konum, özellikle doğmamış bebeğinizin iyiliği ve hatta sağlığınız ve rahatınız için çok önemlidir.
Gebelikte uygun dinlenme ve gece huzurlu bir uyku çok önemlidir. Ancak genişleyen karın nedeniyle, özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde hamilelik sırasında rahat bir uyku pozisyonu bulmak kolay olmayabilir. Sırt üstü yatmak en sevdiğiniz pozisyon ise, hamilelik sırasında pes etmeniz gerekebilir. Hamilelik sırasında sırt üstü yatmanın zararlı olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamasına rağmen, özellikle ilk trimesterden sonra çok rahatsız olabileceğinden ve bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, bundan kaçınmanız önerilir. Genellikle sırt üstü yatmak hamileliğinizin ilk üç aylık döneminin sonuna kadar mümkün olabilir. Ancak hamileliğinizde ilerledikçe, daha rahat bir pozisyona geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni, yatay konumda, genişleyen uterusun, kan taşıyan hayati damarlara baskı uygulayabilmesi ve böylece kan, oksijen ve gerekli besin maddelerinin büyümekte olan cenine akışını engellemesidir. Sorun, hamile kadında diyabet veya yüksek tansiyon varsa daha da karmaşık olabilir.
Özellikle hamileliğin sonraki aşamalarında sırtüstü yatmak, büyüyen göbek nedeniyle daha fazla rahatsızlık hissedebilir. Ayrıca, bebeğiniz için iyi bir pozisyon olmayabilir.Hamile bir kadın sırt üstü yattığında, genişleyen uterusun ağırlığı, önemli kan damarlarını basınçlandırabilir ve bebeğe kan beslemesini olumsuz yönde etkiler, bu da gelişen fetüs için daha az besin ve oksijen anlamına gelir.Kısıtlı kan akımı düşük tansiyona neden olabilir.Hamilelik sırasında sırt üstü yatmak, hazımsızlık veya mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.Hamilelik ilerledikçe, bazı hamile kadınlar düzgün nefes almakta zorlanabilir veya sırt üstü uyurken nefes darlığı yaşayabilir.Hamilelik sırasında sırt üstü yatmak sırt kaslarına baskı yaparak sırt ağrısına neden olabilir.Annenin yatma pozisyonu ile ölü doğum tehlikesi arasında uzak bir bağlantı olabilir. Uzun süre sırt üstü yatmak, fetüsün büyümesine zarar verebilir.
Gebelikte Güvenli ve Konforlu Uyku Pozisyonları
Hamilelik sırasında rahat bir şekilde uyumak, özellikle hamileliğin sonraki aşamalarında biraz zor olabilir. Hamile kadınların en sık sorduğu sorulardan biri 'hangi tarafta uyumalıyım? “ Hamilelik sırasında bedensel değişiklikler nedeniyle, bazı uyku pozisyonları eskisi kadar rahat olmayabilir. . Vücudunuza yeni bir pozisyona ayarlamak için uygun zaman vermek en iyisidir. Hamileliğin her aşamasında, sol tarafa yatmak, genellikle kan dolaşımını etkilememesi ve bebeğe daha fazla besin sağlamasına yardımcı olması nedeniyle en iyi ve en güvenli uyku pozisyonu olarak kabul edilir.Yanda uyurken, dizleri ve bacakları bükerseniz rahat hissedebilirsiniz. Bu, gereksiz baskıyı kalpten uzak tutmaya yardımcı olur.İlk üç aylık dönemden sonra, hamile kadınlar genişleyen midelerinin ağırlığını desteklemek için yastık kullanabilirler.Yan konumda, arkaya ve öne bir yastık koymak, öne ve arkaya rahatça bükülmesini sağlayabilir.Hamile kadınlar bir bacağını diğer bacağın üzerinde dinlendirmeyi ve destek için bacaklarının arasına ince bir yastık yerleştirmeyi deneyebilirler.Hamilelik sırasında, sadece rahat değil aynı zamanda bebeğin sağlığı için de faydalı olan uyku pozisyonlarını seçmek önemlidir. Hamileyken sırtüstü yatmanın tercih edilen bir pozisyon olmadığı açık olmasına rağmen, bunun yerine sol tarafınızda yatmayı deneyin.
Fetüsün enine bir sunumu bulunursa, bebeğin başının döndüğü tarafta yatmaya değer. Bu çocuğun hızlı bir şekilde doğru pozisyonda almasına yardımcı olacaktır.Hamilelikte rahat bir pozisyon seçerken, yastıklar çok faydalıdır.Erken evrelerde, hamile iken sırt üstü yatmak tehlikeli değildir ve herhangi bir kontrendikasyonu yoktur. Ancak ikinci üç aylık dönemden itibaren uyku pozunu değiştirmek daha iyidir.Gerçek şu ki, bebeğin ve uterusun ağırlığı ve büyüklüğü aktif olarak artmaya başladığında, iç organlardaki basınç da artar. Özellikle, gelecekteki anne sırtüstü yattığı zaman, bebek omurgaya, mesaneye baskı yapar.Ayrıca, bir kadın mesane üzerindeki baskı nedeniyle hamileyken sırt üstü yatarak yeterince uyuyamayabilir. Sık sık idrar yapma dürtüsü yüzünden uyanıp tuvalete gitmesi gerekir.Ayrıca, hamile iken sırt üstü yatmak, üzerinde baskı olması nedeniyle omurgada şiddetli ağrıya neden olabilir. Dahası, böyle bir pozisyonda bebek böbreklere, karaciğere ve bağırsaklara baskı yapar.
Kadın doğum uzmanları jinekologlar, hem gündüz hem de gece uykusu boyunca, uzun süre sırt üstü uyumayı tavsiye etmiyor.Doktorlar, sol tarafa doğru uyumayı öneriyor.Rahat ve doğru bir pozisyon seçmek sağlıklı bir uykunun önemli bir bileşenidir. Uzun süre sırtüstü yatmak başınızı döndürebilir. Ayrıca, plasentaya ve gelişen bebeğinize kan ve besin akışını engelleyebilir.Bebeğin ne kadar oksijen ve besin aldığını etkileyen yüksek tansiyon veya diyabet gibi bir durumunuz varsa bu özellikle bir problemdir .Sırt üstü yatmak dünyanın sonu değil, fakat özellikle hamileliğin son dönemlerinde problem yaratabilir. Yan pozisyonda uyumak tek seçeneğinizdir ve uzun süredir uzmanlar sol tarafınızda uyumanın en iyisi olduğunu belirtiyor . Sol tarafın maksimum kan akışını sağladığı ve bacaklardaki şişliği azalttığı düşünülüyor.
Gebeliğin başlamasından sonra, anne, yaşam biçimini önemli ölçüde değiştirmelidir. Bazı gıda ürünleri, alkol , sigara, yoğun fiziksel aktivite, stresli durumlar artık yasaklandı. Kısıtlamalar uyku pozisyonlarına bile uygulanır. Annenin vücudunun konumu sadece kendi iyiliğini değil aynı zamanda fetüsün durumunu da etkiliyor. Büyüyen karın üzerinde baskı yapmaktan kaçınmanız gerektiği açık, peki ya hamileyken sırtüstü yatmak ? Hamilelikte sırt üstü yatınca karın ağrısı, yaşamanız muhtemel. Uzmanlar bu uyuma pozisyonunu kesinlikle önermiyor. Bu uyku pozisyonunda bebeğe fizyolojik baskı uygulanıyor fetüs daha az oksijen tüketiyor , bu durumda bebeklerde ciddi sağlık problemlerine hatta ölüme bile neden olabilir. Son aylarda sırt üstü yatmak ölü doğum riskini artırır. Bu nedenle hekiminizin önerdiği şekilde bir pozisyonla uyumaya çalışın. Hamilelikte Yüz üstü yatmak bebege zarar verir mi ? Hamileliğin 20. haftasına kadar istediğiniz pozisyonda sağ, sol, yüzü üstü , sırt üstü her türlü yatabilirsiniz.
Hamilelikte hangi pozisyonda uyuyabilirim ?
Hamilelik sırasında sakin ve güçlü bir uyku, kadının refahı için çok önemlidir. Güç, duygusal dengenin yenilenmesine yardımcı olur ve organların ve sistemlerin gevşemesini sağlar.Bebeğiniz ve rahim büyüdükçe, sırt üstü uyku hem pelvisinize hem de sırtınıza ekstra baskı uygulayabilir. Sonuç, sizi iyi dinlenmenizi önleyen ve ertesi gün sizi rahatsız eden bir sırt ağrısıdır.Horlama bu pozisyonda daha sık görülür. Uyku apnesi de dahil olmak üzere diğer koşullar da sünme eğilimindedir. Hava yollarınızı açık tutmak için, bir tarafta, tercihen solda yatmanızı öneririz.Mide ekşimesi ve asit reflü, hamilelik sırasında sık görülen durumlardır. Bu rahatsızlığı önlemek için, geri yatma en aza indirilmelidir. Bunun nedeni, sisteminizde artan progesteronun, mide ve yemek borusunu bağlayan kasları yumuşatmasıdır. Sonuç, asidin yukarı doğru hareket etmesi için daha kolay bir nakildir. Sol tarafta uyumak en iyisidir. Sadece filtrasyon ve detoksifikasyon için önemli olan karaciğerden baskı almakla kalmaz, kalpte daha fazla kanın akmasına izin vererek dolaşımını destekler. Hamileyken karın üstü yatmak gebeliğin ilk haftalarında mümkün olsada ilerleyen haftalarda bu pozisyonda uyumanız imkansız olacaktır. Hamilelikte sağa yatmak bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltıyor ve bu durum sizi ve bebeğinizi etkileyebilir.
Hamileyken, sağlığınızı güvence altına almak için dinlenmeye ve kaliteli bir uykuya ihtiyacınız vardır. Bununla birlikte, hamilelik haftaları ilerledikçe, özellikle karnınız çevresinde daha fazla kilo almaya başladığınızda, uyumanın daha da zorlaştığını fark edersiniz.Sırt üstü uyumayı seven bir kişi iseniz, hamilelik ayları sizin için oldukça rahatsız edici olabilir. Sırt üstü yatmak, önümüzdeki aylarda en iyi uyku pozu olmayabilir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacak diğer pozisyonları seçmeniz gerekebilir. Hamileliğinizin 20. haftasını geçtiğinizde, sırtüstü uyumanız önerilmez. Yüksek tansiyon veya hatta diyabet gibi diğer tıbbi durumlardan muzdaripseniz, doğmamış bebeğinize verilen bazı besinleri ve oksijeni etkileyebilir. Bir kaç dakika sırtüstü yatmak herhangi bir zarara yol açmaz.Uyuma şekliniz ve hamileyken uyuduğunuz konum, özellikle doğmamış bebeğinizin iyiliği ve hatta sağlığınız ve rahatınız için çok önemlidir.
Gebelikte uygun dinlenme ve gece huzurlu bir uyku çok önemlidir. Ancak genişleyen karın nedeniyle, özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde hamilelik sırasında rahat bir uyku pozisyonu bulmak kolay olmayabilir. Sırt üstü yatmak en sevdiğiniz pozisyon ise, hamilelik sırasında pes etmeniz gerekebilir. Hamilelik sırasında sırt üstü yatmanın zararlı olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamasına rağmen, özellikle ilk trimesterden sonra çok rahatsız olabileceğinden ve bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, bundan kaçınmanız önerilir. Genellikle sırt üstü yatmak hamileliğinizin ilk üç aylık döneminin sonuna kadar mümkün olabilir. Ancak hamileliğinizde ilerledikçe, daha rahat bir pozisyona geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni, yatay konumda, genişleyen uterusun, kan taşıyan hayati damarlara baskı uygulayabilmesi ve böylece kan, oksijen ve gerekli besin maddelerinin büyümekte olan cenine akışını engellemesidir. Sorun, hamile kadında diyabet veya yüksek tansiyon varsa daha da karmaşık olabilir.
Özellikle hamileliğin sonraki aşamalarında sırtüstü yatmak, büyüyen göbek nedeniyle daha fazla rahatsızlık hissedebilir. Ayrıca, bebeğiniz için iyi bir pozisyon olmayabilir.Hamile bir kadın sırt üstü yattığında, genişleyen uterusun ağırlığı, önemli kan damarlarını basınçlandırabilir ve bebeğe kan beslemesini olumsuz yönde etkiler, bu da gelişen fetüs için daha az besin ve oksijen anlamına gelir.Kısıtlı kan akımı düşük tansiyona neden olabilir.Hamilelik sırasında sırt üstü yatmak, hazımsızlık veya mide ekşimesi gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.Hamilelik ilerledikçe, bazı hamile kadınlar düzgün nefes almakta zorlanabilir veya sırt üstü uyurken nefes darlığı yaşayabilir.Hamilelik sırasında sırt üstü yatmak sırt kaslarına baskı yaparak sırt ağrısına neden olabilir.Annenin yatma pozisyonu ile ölü doğum tehlikesi arasında uzak bir bağlantı olabilir. Uzun süre sırt üstü yatmak, fetüsün büyümesine zarar verebilir.
Gebelikte Güvenli ve Konforlu Uyku Pozisyonları
Hamilelik sırasında rahat bir şekilde uyumak, özellikle hamileliğin sonraki aşamalarında biraz zor olabilir. Hamile kadınların en sık sorduğu sorulardan biri 'hangi tarafta uyumalıyım? “ Hamilelik sırasında bedensel değişiklikler nedeniyle, bazı uyku pozisyonları eskisi kadar rahat olmayabilir. . Vücudunuza yeni bir pozisyona ayarlamak için uygun zaman vermek en iyisidir. Hamileliğin her aşamasında, sol tarafa yatmak, genellikle kan dolaşımını etkilememesi ve bebeğe daha fazla besin sağlamasına yardımcı olması nedeniyle en iyi ve en güvenli uyku pozisyonu olarak kabul edilir.Yanda uyurken, dizleri ve bacakları bükerseniz rahat hissedebilirsiniz. Bu, gereksiz baskıyı kalpten uzak tutmaya yardımcı olur.İlk üç aylık dönemden sonra, hamile kadınlar genişleyen midelerinin ağırlığını desteklemek için yastık kullanabilirler.Yan konumda, arkaya ve öne bir yastık koymak, öne ve arkaya rahatça bükülmesini sağlayabilir.Hamile kadınlar bir bacağını diğer bacağın üzerinde dinlendirmeyi ve destek için bacaklarının arasına ince bir yastık yerleştirmeyi deneyebilirler.Hamilelik sırasında, sadece rahat değil aynı zamanda bebeğin sağlığı için de faydalı olan uyku pozisyonlarını seçmek önemlidir. Hamileyken sırtüstü yatmanın tercih edilen bir pozisyon olmadığı açık olmasına rağmen, bunun yerine sol tarafınızda yatmayı deneyin.
Fetüsün enine bir sunumu bulunursa, bebeğin başının döndüğü tarafta yatmaya değer. Bu çocuğun hızlı bir şekilde doğru pozisyonda almasına yardımcı olacaktır.Hamilelikte rahat bir pozisyon seçerken, yastıklar çok faydalıdır.Erken evrelerde, hamile iken sırt üstü yatmak tehlikeli değildir ve herhangi bir kontrendikasyonu yoktur. Ancak ikinci üç aylık dönemden itibaren uyku pozunu değiştirmek daha iyidir.Gerçek şu ki, bebeğin ve uterusun ağırlığı ve büyüklüğü aktif olarak artmaya başladığında, iç organlardaki basınç da artar. Özellikle, gelecekteki anne sırtüstü yattığı zaman, bebek omurgaya, mesaneye baskı yapar.Ayrıca, bir kadın mesane üzerindeki baskı nedeniyle hamileyken sırt üstü yatarak yeterince uyuyamayabilir. Sık sık idrar yapma dürtüsü yüzünden uyanıp tuvalete gitmesi gerekir.Ayrıca, hamile iken sırt üstü yatmak, üzerinde baskı olması nedeniyle omurgada şiddetli ağrıya neden olabilir. Dahası, böyle bir pozisyonda bebek böbreklere, karaciğere ve bağırsaklara baskı yapar.
Kadın doğum uzmanları jinekologlar, hem gündüz hem de gece uykusu boyunca, uzun süre sırt üstü uyumayı tavsiye etmiyor.Doktorlar, sol tarafa doğru uyumayı öneriyor.Rahat ve doğru bir pozisyon seçmek sağlıklı bir uykunun önemli bir bileşenidir. Uzun süre sırtüstü yatmak başınızı döndürebilir. Ayrıca, plasentaya ve gelişen bebeğinize kan ve besin akışını engelleyebilir.Bebeğin ne kadar oksijen ve besin aldığını etkileyen yüksek tansiyon veya diyabet gibi bir durumunuz varsa bu özellikle bir problemdir .Sırt üstü yatmak dünyanın sonu değil, fakat özellikle hamileliğin son dönemlerinde problem yaratabilir. Yan pozisyonda uyumak tek seçeneğinizdir ve uzun süredir uzmanlar sol tarafınızda uyumanın en iyisi olduğunu belirtiyor . Sol tarafın maksimum kan akışını sağladığı ve bacaklardaki şişliği azalttığı düşünülüyor.