Gebelikte toksoplazma

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte toksoplazma
Toksoplazma parazitin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Bu parazit Toxoplasma gondii olarak bilinir . Sağlıklı bağışıklık sistemi olan insanlar genellikle hafif veya hiç belirtilere sahip değildir. Bununla birlikte, hamile kadınlar ve çeşitli bağışıklık bozukluğu çeken kişiler ağır şekilde etkilenebilir. Bu gibi bireylerde, hayatı tehdit eden durumlara yol açabilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kediler mikro organizmaya ev sahipliği yapmaktadır. Makalemizin devamın da toksoplazma, toksoplazma nedenleri, toksoplazma belirtileri ve toksoplazma tedavisi ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.



gebelikte toksoplazma.jpg




Toksoplazma, dünyadaki en yaygın parazitlerden biri olan parazit Toxoplasma gondinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Toksoplazmaya maruz kalırsanız , onu bebeğinize aktarabilirsiniz, ve görme ve öğrenme sorunları gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle birinci trimester de gebe kadınlara bulaşırsa, toksoplazma nın Gebelik sırasında hızlı bir şekilde tedavisi gereklidir.Enfeksiyona yakalanmış hamile kadınlar düşük veya erken doğum yapabilir. Dolayısıyla, Gebelik sırasında Toksoplazma ciddi bir durumdur ve yakın tıbbi müdahale ve izlemeyi gerektirir


Toksoplazmanın belirtileri nelerdir?


Vücut ağrıları , şişmiş lenf nodları, baş ağrısı , ateş, yorgunluk ve boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz . Bunlar gribin semptomlarına benzediğinden, doktorunuza danışarak durumu doğru şekilde teşhis etmelisiniz. Septomlar enfeksiyona maruz kaldıktan yaklaşık iki ila üç hafta sonra ortaya çıkabilir.


Hamilelikte Toksoplazma İçin Risk Faktörleri Nelerdir?


Kısmen pişirilmiş veya uygun olmayan şekilde pişirilmiş et
Güvenli et hazırlama prosedürlerini izlememek
Çiğ sebze ve meyveleri yıkamadan yeme
Kedi dışkılarından veya dışkılardan kirlenen topraklara doğrudan maruz kalma
Et işleme / paketleme tesisleri, evcil hayvan mağazaları, hayvanat bahçeleri ve veterinerlik hastaneleri gibi yüksek riskli bölgelerde çalışan kadınlar
Zayıf bağışıklık yapısı olan kadınlar (AIDS / HIV, kanser, organ nakli, diyabet vb)


toksoplazma.Jpeg





Hamilelik sırasında toksoplazma testi var mı?


Enfeksiyona yanıt olarak üretilen parazitlere karşı antikor olup olmadığını kontrol etmek için kan testleri yapacaksınız. Bir enfeksiyonunuz varsa bebeğinizin muhtemelen bir amniyosentez veya ultrason ile test edilmesine ihtiyaç duyulacaktır .


Hamilelik sırasında toksoplazma tedavisinde en iyi yol nedir?


Doktorunuz bebeğe bulaşmış olsun veya olmasın antibiyotik verebilir.


Hamilelik sırasında Toksoplazmanın olası komplikasyonları nelerdir?


Fetüse plasenta yoluyla bulaşabilir ve büyüme anormallikleri ve zihinsel bozukluklara neden olabilir. Bundan dolayı, düşük, ölü doğum veya doğumunu takiben bebeğin ölümü, toksoplazmanın diğer ciddi komplikasyonlarıdır. Zayıf bağışıklık sistemine sahip bireyler, daha ciddi problemleri yaşayabilirler.


Hamilelik sırasında toksoplazmozu önlemek için ne yapabilirim?


Gebelikte toksoplazmayı önlemenin basit ve kolay yolları vardır. Bu önlemleri alarak gebelikte toksoplazmayı ekarte edebilirsiniz. Çiğ veya az pişmiş et yemekten kaçının , tüm eşyalarınızın temiz olduğundan emin olun ve meyveleri ve sebzeleri yemeden önce yıkayın veya soyun. Evde kedi besliyorsanız kedinizin ihtiyaçlarını bir başkası karşılasın. Bahçe ve toprak işleri ile uğraşmayı seviyorsanız toksolazma dan korunmak için eldiven takın.


Paraziter organizma ile enfekte olduktan sonra 10-14 gün içinde ortaya çıkan toksoplazma belirtileri ve belirtileri başlangıcının etkilenen bireyin sağlık durumuna ve enfeksiyonun ciddiyetine bağlıdır. Normal, sağlıklı kadınlar genellikle enfeksiyon belirtileri göstermezler, ancak protozoon taşıyıcısı olarak görev yaparlar. Herhangi bir belirti ve semptomlar ortaya çıkarsa hafiftir ve bunlar şunları içerebilir.

Ateş, baş ağrısı,vüct ağrısı, büyümüş lenf düğümleri ve boğaz ağrısı. Bu septomlara sahipseniz mutlaka hekime görünün. Akut toksoplazma durumunda, bazı kişiler gut benzeri semptomlara, kas ağrılarına ve vücut ağrılarına, şişmiş lenf düğümlerine sahip olabilir. Nadiren, cildi nodüller veya lezyonlar oluşturan kaşıntılı döküntüler olabilir. Zayıf bağışıklık sistemi olan gebeler ciddi şekilde etkilenebilir ve gözler, beyin, akciğerler ve diğer hayati organlara zarar verebilirler. Toksoplazma nın hızlı bir şekilde teşhisi doğmamış çocuğu ve anneyi korumak açısından hayati önem taşır. Toksoplazmayı teşhis etmek için tıbbi öykü, tıbbi muayene ve bazı kan testleri yapılacaktır. Gebelik sırasında Toksoplazma , fetusa enfeksiyon yayılmasını önlemek için antibiyotik tedavisi ile hızlı ve erken tedavi gerektirir. Fetüs periyodik olarak herhangi bir kusur için tanısal görüntüleme (ultrason) aletleri kullanılarak kontrol edilir
 
Evinde kedi besleyen gebeler toksoplazmaya dikkat etmeli. Kedilerinin dışkılarını evden başka biri uzaklaştırmalı. Özellikle toprakla uğraşmayı sevenler mutlaka topraktan bulaşacak bakterilerden korunmak için eldiven takmalı. Gebeler ellerini sık sık yıkamalı . Tüketilen meyve sebze ve yeşillikler bol su ile yıkanıp tüketilmeli.
 
Geri
Üst