Gebelikte uyku problemleri ve bebeğe etkisi

Uzman SühaN

Administrator
Gebelikte uyku problemleri ve bebeğe etkisi
Hamilelik sırasında aşırı uyku, vücudunuzda meydana gelen hızlı değişikliklerin ve bir dereceye kadar yükselen progesteron seviyelerinin neden olduğu yorgunluktan kaynaklanır. Vücudunuzun metabolizması hamilelik sırasında çok hızlı bir şekilde değişerek yorgunluğa neden olur . Vücudunuz ayrıca hamileliği korumak ve vücuttaki üreme döngüsünü düzenlemek için progesteron hormonları salmaya başlar. Bu çok hormon aynı zamanda hamilelik sırasında aşırı uyku ve yorgunluğa neden olmaktan sorumludur. Sürekli hormonal değişikliklerin neden olduğu efor nedeniyle, tüm gün hamilelik sırasında uykulu hissetmek beklenir. Gebelikte çok uyumak bebeğe zarar verirmi ? Hayır vermez , ancak aşırı uyuklama kansızlık belirtisi olabiliyor bu nedenle durumunuz hakkında doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Gebelikte uyku hali kaçıncı haftada başlar ? Gebe olduğunuzu öğrendikten sonra , gebeliğin 4. haftasından itibaren kendinizi uykulu hissedebilirsiniz. Uykulu hissetmek hamileliğin sadece bir belirtisi olsa da, sabah bulantısı, hassas göğüsler ve ruh hali değişimleri gibi diğer septomlarıda deneyimleyebilirsiniz. Makalemizin devamında hamilelikte uyumak iyimi , gebelikte uyku problemleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.





gebelikte çok uyumak bebeğe zarar verirmi.jpg






Hamilelikte yorgunluk ve uyku problemlerinin sebeplerinden biri hormon seviyelerinin değişmesidir. Örneğin, yükselen progesteron seviyeleri kısmen, özellikle ilk trimesterde gündüz aşırı uykulu durumunu açıklayabilir. Sürekli uykulu olmanın yanı sıra gebelikte uykusuzlukta yaygındır. Hamilelik sırasında sık karşılaşılan mide ekşimesi, mide bulantısı, geceleri sık sık idrara çıkma uykusuzluğa neden olabilir. Bunların dışında uyku apnesi, huzursuz bacak sendromuda uyku bozukluğuna neden olabilir. Hamilelik boyunca iyi uyumak zor olabilir.Araştırmalar yeterince uykusunu almaayan kadınlarda yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon bozuklukları olduğunu gösteriyor. Hamileyken aldığınız uyku miktarı sadece sizi ve bebeğinizi etkilemekle kalmaz, doğumunuzu da etkileyebilir. Bu nednele kaliteli uyku aldığınızdan emin olun..




Gebelikte uyku ve dinlenme hem anne hemde bebek açısından olumlu etkiler sağlar. Hormonal ve vücut değişiklikleri gebeleri rahatsız edebilir ve gebenin sürekli yorgun , stresli olmasına neden olabilir.Uyku asla lüks olarak görülmemelidir. Bu bir zorunluluktur , özellikle hamileyken.Uyku sağlık için çok önemlidir. Uyku eksikliği, tip 2 diyabet, obezite, depresyon ve hatta kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Hamileyseniz, yeterli miktarda uyku almamak sizi ciddi durumlar için risk altına sokabilir. Uyku eksikliği de doğumunuzu zorlaştırabilir.Uykusuzluk, uyku apnesi veya başka bir durum uykunuzu engelliyorsa, doktorunuza söyleyin. Aslında, hamileliğinizin ilk üç ayında normalden daha fazla uyuyabilirsiniz. Vücudunuz gelişmekte olan bebeği korumak ve beslemek için çalışırken, yorgun hissetmek normaldir.





gebelikte uyku hali kaçıncı hafta başlar.jpg





Gebelikte uyku pozisyonları ; Hamilelik sırasında uyku problemlerinin ardındaki ilk ve en önemli sebep, fetüsün artan boyutudur ve bu da rahat bir uyku pozisyonu bulmayı zorlaştırabilir. Gebelikte en iyi uyku pozisyonu; sol yan veya sağ yan tarafınıza yatıp dizlerinizi kırarak bacaklarınızın arasına yastık koyup yatmanızdır. Gebelikte sırtüstü ve yüzüstü yatış biçimi uygun değildir. Hamileliğin son ayında uyku problemi yaşamınız muhtemeldir. Bebeğin verdiği ağırlık basınç, sık idrara çıkma uykusuzluktan müzdarip olmanıza neden olabilir.Böbrekleriniz, vücudunuzda hareket eden artan kan hacmini filtrelemek için daha çok çalışıyorlar ve bu filtreleme işlemi daha fazla idrar yaratır. Ve bebeğiniz büyüdükçe ve uterus büyüdükçe mesaneniz üzerindeki baskı artar. Bu, gece ve gündüz sürekli idrara çıkmanıza yorgun ve uykulu olmanıza neden olabilir.




Taşıdığınız ekstra ağırlık, bacaklarınızdaki veya sırtınızdaki ağrılara katkıda bulunabilir. Hamilelik sırasında, vücut ayrıca doğum için hazırlanmasına yardımcı olan relaxin adı verilen bir hormon yapar. Bacak ağrıları sırt ağrıları yaşamnız uykusuzluğa neden olabilir.Birçok hamile kadının mide ekşimesi vardır , bu da mide içeriğinin yemek borusuna geri akmasıdır. Bu durumda sizi uykusuz bırakabilir. Stres de uykuyu etkileyebilir.Uyku problemlerinizin başka sebepleri de olabilir. Hamilelikte sağa yatmak bebeğe zarar verir mi ? Bazı doktorlar özellikle hamile kadınların sol tarafta uyumasını önerir . Karaciğeriniz karnınızın sağ tarafında olduğundan, sol tarafınıza yatmak, uterusu o büyük organdan uzak tutmaya yardımcı olur. Sol tarafta yatmak aynı zamanda kalbe olan dolaşımı iyileştirir ve fetus, rahim ve böbreklere en iyi kan akışını sağlar. Doktorunuza ne önerdiğini sorun.




Uykusuzluk problemi olanlar nasıl beslenmelidir ?







hamilelikte uyumak iyimi.jpg





Hamilelik sırasında, özellikle ilk 12 haftada, yorgun veya bitkin hissetmek sık görülür.Gebelikte uyku gelmesi cinsiyet hakkında bilgi vermez. Yani bebeğin kızmı erkek mi olduğu hakkında tahmin yürütmez. 18 haftalık gebelikte uyku hali bu trimester içerisinde kan basıncınız her zamankinden daha düşük olacaktır. Kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.Oturup kalkarken yavaş hareket etmeye çalışın , baş dönmeleriniz olabilir. Hamileyim uyurken horluyorum nedeni nedir ?Karnınız her zamankinden daha büyük ve hormonlarınız sürekli çalışıyor ve hızlı iç değişimlere neden oluyor. Vücuttaki hormonlar kasları etkiler ve özellikle obezseniz horlamanıza neden olur.Uyku Apnesi, uyku sırasında nefes alanınızda sığ, ağır nefes alma ve tutarsız duraklamalar ile karakterizedir. Uyku apnesinden muzdaripseniz, bebeğiniz düşük kalp atış hızı, erken doğum ve düşük kilo riski altında olabilir.


Uykusuzluk neden olur ? Uykusuzluğa ne iyi gelir ?







Asit reflü, gebeliğin yaygın bir belirtisi olarak düşünülmekle birlikte, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) uykunuza zarar vermekten daha fazlasını yapar. Yaygın olduğu bilindiği gibi, gece olma eğiliminde olan mide ekşimesi , yemek borunuzun duvarlarına da zarar verebilir.Hamilelik sırasında, her gün en az 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacınız olacak. Aşırı uyku, hamilelik sırasında normal dışı değildir. Bebeğinize zarar veremez. İyi bir gece uykusu almak için ; Diyetinizden olabildiğince soda, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri kesin. Gün boyunca bol miktarda besin ve sıvı aldığınızdan emin olun.Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak için bir rutinin içine girin.Yatmadan hemen önce sıkı bir egzersiz yapmaktan kaçının. Bunun yerine, rahatlatıcı bir şeyler yapın, kitap okumak ya da ballı süt ya da bir bardak bitkisel çay gibi. Bacak ağrıları sık sık sizi uykudan uyandırıyorsa bacaklarınızı germeye çalışın. Ayrıca, diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum ve magnezyum aldığınızdan emin olun, bu da bacak kramplarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak doktorunuza danışmadan herhangi bir takviye almayın.




Uyku, tüm canlılar için olduğu gibi, insan yaşamının da temel ihtiyaçlarından biridir. Yeterince uyuyamadığımızda veya belirli bir uyku rutinimiz olmadığında, bu günlük yaşamlarımızı etkiler.Uyku hepimiz için çok önemliyse, şüphesiz vücutlarında başka bir yaşam taşıyan hamile kadınlar için daha önemlidir, hamile kadınların uyku düzeni aynı zamanda bebeğinin gelişimini de etkiler.Ancak, uyku düzenleri hamileliğin biyolojik değişimlerinden de etkilenir. Aslında, uyku bozuklukları hamile kadınların% 78'inde görülür. Bu nedenle, gebeliğin başında düzenli bir uyku sağlamak için önlemler alınmalıdır. Gebe kadınlarda uykunun doğmamış bebeğe etkileri hafife alınamaz. Bunun en büyük göstergesi, gebeliğin devamlılığı için gerekli olan progesteron hormonudur. Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda, artan uyku ihtiyacının nedeni, uyku sırasında progesteron salgısının artmasıdır. Bu, gündüz aşırı uykulu ve sürekli bir yorgunluk hissine neden olur.Hamilelikte iyi uyku düzenleri oluşturmak sadece fiziksel değil psikolojik olarak da oldukça etkilidir.



Uykusuzluk nedenleri ve tedavisi






İyi bir gece uykusunun faydaları sınırsızdır hamilelik sırasında çok uyumak, duygusal stresi ve fiziksel rahatsızlığı azaltmanın harika bir yoludur.İlk üç aylık dönemde hamile kadınlar normalden daha fazla uyumak isteyebilir. Bunun nedeni progesteron seviyelerinin daha yüksek olmasıdır . Neyse ki, ikinci trimesterde uyku genellikle iyileşir. Kadınlar genellikle sol taraflarında uyuyarak daha iyi dinlenebilirler. Hamile olmak, kendinize bakmak anlamına gelir. Bu, diyetinizi, sağlıklı alışkanlıklarınızı, fiziksel aktivitelerinizi vb. İçerir.Aynı zamanda çok uyumayı da içerir. Vücudunuzu dinleyin ve yorgun hissediyorsanız normalden daha fazla dinlenin. Özellikle ilk üç aylık dönem boyunca, vücudunuzun, bebeğin gelişim sırasında aldığı enerjiye ve kalorilere adapte olması gerekir. Gebeliğin ilk ve son evrelerinde, yorgun hissedeceksiniz ve çok uyuyacaksınız. Yine de bazı geceler uyumakta zorlanacaksınız.Uyumakta sorun yaşıyorsanız , bu ipuçlarından bazılarını denemenizi öneririz. Kesinlikle daha iyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olacaklar: Geceleri sıcak bir banyo ile rahatlayın . Yatmadan önce neye ihtiyacınız olduğuna dikkat edin.Gevşeme tekniklerini uygulayın. Zihinsel ve fiziksel sağlığınıza fayda sağlamak için egzersiz yapın.
 
Geri
Üst