Gebelikte yapılabilecek tetkikler

M

Misafir

Forum Okuru
Gebelikte yapılabilecek tetkikler
Ultrasonografik inceleme:
Günümüzde gebelerin incelenmesinde kullanılan en önemli yöntemlerden biridir. Bebeğin gelişimi, gebelik haftası, bebeğin rahim içindeki konumu, bebeğin suyu ve çoğul gebelikler konusunda bilgi verir. Bebeğin organlarının yapısı, hareketleri ve solunumu incelenebilir. Organ anomalileri saptanabilir. Renkli doppler ultrasonografi ile yapılan incelemede bebeğin majör organlarına kan akımı ölçülebilir ve beslenmeleri saptanabilir. Bebeğin kalp atımı takip edilir ve kalbe bağlı anomaliler tanımlanabilir.
Amniyosentez:
Amniosentez ultrason rehberliğinde yapılır. Bebekteki bazı anomalilerin saptanması için gerekebilir. 14-18. haftalar arasında karından ince bir iğne ile girilerek sıvıdan incelenmek üzere örnek alınır. Alınan örnekte bebeğin genetik haritası çıkarılır ve bebeğe ait kalıtsal hastalıkların tanısı kesin olarak konabilir. İleri yaştaki gebeliklerde, kalıtsal hastalığı olan ailelerde başvurulan bir yöntemdir.
Korion villüs örneklemesi:
Bu yöntem amniosenteze alternatiftir. Gebeliğin 9 ila 11 inci haftalarında yapılır. Ultrason rehberliğinde karından veya vajinal yoldan yapılır. Bebeğin eşinin anne rahmine yapıştığı yerdeki korion hücreleri aspire edilir ve genetik laboratuarda incelenerek kalıtsal hastalıkların tanısı daha erken koyulabilir.
Bebek kanı örneklemesi:
İkinci veya üçüncü üç aylık dönemde yapılır. Bebeği anneye bağlayan kordon kanından ultrason rehberliğinde örnek alınır. Kan örneğinden genetik incelemeler yapılabileceği gibi bazı kan hastalıklarının tanısı da konulabilir. Deneyimli hekimler tarafından yapılması gereken hassas bir işlemdir.
Bebek akciğer olgunluk testi:
Bebeğin akciğerleri olgunlaştıkça içerisinde bulunduğu amnion sıvısındaki bazı maddelerin oranları değişir. Lesitin/Sfingomyelin (L/S) oranı veya fosfatidil gliserol (PG) varlığı ile bebeğin akciğerlerinin olgunlaşıp olgunlaşmadığı konusunda karar verilebilir.
Bebek sağlığının biometrik değerlendirilmesi:
Bu amaçla nonstres test ve biofizik profil gibi testler kullanılır. Nonstres testte kardiotokograf olarak adlandırılan bir cihaz yardımı ile bebeğin kalp fonksiyonlarını ve dış etkenlere olan cevabını uzun süreli incelemek mümkündür, bu da bebeğin sağlığını değerlendirmemizde çok yardımcı olur. Biofizik profilde bebek hareketleri vücut tonusu, solunumu ve amniyon sıvısının miktarı nonstres testle birlikte değerlendirmeye alınır.
 
Geri
Üst