Geçmişten kurtulmanın yolları

Uzman SühaN

Administrator
Geçmişten kurtulmanın yolları
geçmiş,geçmişten kurtulmak,geçmişten kurtulamamak,geçmişten kurtulmanın yolları,geçmişte yaşamak



Neden geçmişe dayanıyoruz? Acı ve ıstırabımıza neden olan deneyimlerden kurtulmak neden bu kadar zor? Bir çoğumuz geçmişte sıkışıp kalıyoruz. Bir anı bir düşünce ve bir düşünceye güç veya anlam vermedikçe, bir düşüncenin hiçbir gücü ve anlamı yoktur. Bazı düşünceler yapışkandır . Geçmişten kurtulmak istiyorsanız bu yapışkan düşüncelerden arınmanız gerekiyor. Amaç hikayeyi geçmişten nötralize etmektir, böylece sizin üzerinizdeki gücünü kaybetmesine neden olabilirsiniz. Bir şeyler kendi kendine yok olmaz, geçmişi bırak gitsin taahhüdünü yerine getirmelisiniz. Bu tercihi ön tarafa koymazsanız kendi kendinizi sabote edersiniz.


geçmiş.jpg






Geçmişin sıkıntılarından kurtulmak istiyorsanız, içeri den başlamak önemlidir -, sadece o zaman tam olarak ne aradığınızı ve nasıl başarılı bir şekilde hareket edeceğinizi anlayacaksınız. Herhangi bir ilerleme kaydetmek için, geçmişi silme kararını kesin olarak vermek önemlidir. Geçmişe dayalı acı çekmenin en zor kısımlarından biri, geri dönüp bazı şeyleri değiştiremeyeceğinizin farkına varmaktır . Geçmişimize sarılmaya, anlam vermeye ve içindeki anlamını bulmaya eğilimliyiz. Aşırı analizimiz bizi hiçbir yere götürmez. Geçmişi değiştiremiyeceğimize kendimizi inandırmak zorundayız. Kabullenmek geleceğe ilk ve kararlı adımı sağlayabilir. Durum ne olursa olsun, geçmişimizde ki hataları ve seçimler bizi tanımlamakta ve büyümemize yardımcı olmaktadır. Geri dönüp herşeyi mükemmel yapabilseydik hiçbir şey öğrenemezdik.! Bu durumu idrak sizin acınızı hafifletebilir.


Hepimiz bir zamanlar başka bir kişi tarafından incitildik ,ya da başka bir şekilde kötü muamele gördük, güven kırıldı,kalbimiz yaralandı.Ve bu acı normal olsa da, etkisi uzun yıllar sürebiliyor. Bazı anlar gelirki acıyı tekrar tekrar yaşarsınız.Bu kısır döngünde yaşamak hayatı zorlaştırabilir. Ailenizden, çevreniz den , sevdiklerinizden uzaklaştırabilir. Hayata şevkinizi kırabilir. Yeni ilişkilere yeniliklere yelken açmayı engelleyebilir. Sizi mutsuz ve amaçsız kılabilir. Öfke ve incinme döngüsünde tuzağa düşüp hayatın güzelliğini olduğu gibi gözden kaçırabilirsiniz.


Affetme hayatınızı değiştirebilir.Kolay değil. Ama bunu yapmak için çabalamalısınız.Acıya tutunmak sizi geçmişe hapsadecektir. Bunu bir saniyede yapamayacaksınız biraz zaman alacak ancak olumsuz davranışlarınızı kontrol altına almaya çalışacaksınız. Artıları ve eksileri düşünün . Bu acı sizde hangi problemleri yaratıyor ? Mutsuzluğa neden oluyor mu? Çevrenizi ve Ailenizi etkiliyormu ? Bütün bu sorunları düşünün ve değişmeniz gerektiğini anlayın. O zaman affetmenin faydalarını düşünün , sizi nasıl mutlu edeceğini, geçmişten ve acıdan nasıl kurtulacağınızı, ilişkileriniz ve genel olarak yaşamınızla ilgili şeyleri nasıl iyileştireceğine odaklanın. Kendi iyiliğiniz için affetme motivasyonunu bulun. Kendi esenliğiniz, mutluluğunuz ve hayatınızda kaybettiğiniz zamanı telafi etmek için çabalayın. Bağışlama, bu bağı çözmenin ve özgürleşmenin tek yoludur. Ve affedeceğiniz, geleceğinize karşı pasif kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Örneğin, affetmeyi seçebilir, aynı zamanda size zarar veren biriyle daha az zaman harcayabilir ya da zaman kaybetmeyebilirsiniz.Bağışlamak, zayıflık belirtisi değildir. Bunun yerine, basitçe, “Ben iyi bir insanım'' bana kötülük yapanın yerinde olmadığım için Allaha şükrediyorum diyin.



geçmişten kurtulmak.jpg



Hayatınızda neler yapabileceğinize odaklanın. Aklından geçenleri tekrar tekrar yaşayarak gerçekten hiçbir şeyi değiştirmiyeceğinizin farkına varın. Bir zaman makineniz olmadığı sürece geçmiş üzerinde herhangi bir kontrolünüz yoktur. Ve hayatınızda hiçbir şekilde kontrol edemeyeceğiniz şeyler tarafından dikkatinizin dağılması veya endişelendirmesi , şu anda bir zaman israfıdır. Kendinize sorun: zamanımı ve enerjimi, hayatımda olumlu bir ilerleme ya da değişiklik yapmak için nasıl kullanabilirim ?


Bir bireyin ustalaşabileceği en zor görevlerden biri, geçmişi terk etme ve geleceğe doğru ilerleyebilmektir. Eğer bir birey geçmişte yaşadığı acıları ve üzüntülerini bırakma becerilerini geliştirmeyi öğrenebilir ve gelecekte yanlış her olası senaryo hakkında endişelenmeyi bırakabilirse, gerçekten huzura erecektir. Gerçek şu ki, kendinizi affetmediğiniz sürece, durumu affetmedikçe, durumun bittiğini fark etmedikçe, ilerleyemezsiniz. Hayat, geçmişin karanlığından kurtulmak, kendinize yeni fırsatlara açmak ve geleceği kucaklamak için çeşitli fırsatlar sunar.Geçmişinize ne kadar çok tutunursanız, ilerlemeniz ve gerçekten mutlu olmanız o kadar zor olacaktır. Aklınız sürekli kaos yaratabilir. Zihninizi nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek önemlidir, çünkü hayat her zaman beklenmeyen engelleri, stres ve aksaklıkları sunacaktır. Bu tür zihinsel kaygıyı taşımak sağlıklı değildir. Kendinizi belli bir düşünce ya da duruma ruminasyon ya da takıntılı bulduğunuzda, aklınızı başka bir şeyle meşgul edin. Zihninizi kaostan uzaklaştırmak ve başka bir şeye odaklanmak daha net düşünmenize yardımcı olacaktır. Ruminasyon ( depresif duygudurumuna verilen bir tepki ) Güncel Psikoloji döngüsünü kıracak bir şey yapın. Mesela bir bulmaca çözün yada zeka oyunu oynayın. Yemekte yapabilirsiniz. Resimde çizebilirsiniz. Bu aktiviteler sabır gerektirir, elleriniz çalışır ve iyi bir geçici dikkat dağıtıcı olarak hizmet eder. Bazı düşüncelerin sadece aklınızdan geçmesine izin verin. Aklındaki kaosa çok fazla ilgi göstermeyin. Zihninize gelen düşünceleri fark edin ve bir kenara koyun.


Sorunlarınız hakkında bir arkadaşınızla konuşmak, stresi azaltmak için harika bir yoldur . Konuşmak stresli duyguları hafifletmeye yardımcı olabilir. Sadece bir şeyler hakkında konuşmak, aklınızı temizlemenize yardımcı olabilir ve size farklı bir bakış açısı verebilir. üşüncelerinizi fiziksel olarak yazmak, aklınızı temizlemenize yardımcı olabilir. Sorunlarınızı ve sizi rahatsız eden şeyleri yazın. Sorunlarınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca olası çözümleri de yazınız. Hayatınızın size sunduğu tüm iyi fırsatlar, iyi deneyimler ve destekleyici insanlar için minnettar olun. Hayatınızdaki tüm olumlu şeylerin bir notunu veya listesini yapın. Derin soluma iç sakinliğe ve dinginliğe neden olur. Bilincinizi yeni bir kişisel farkındalık seviyesine getirir. Derin, diyafragmatik solunum gerginliği ve gerilmeyi serbest bırakmaya yardımcı olur, böylece sizi açık ve üretken bir zihin durumuna bırakır. Düşüncelerinizi kontrolden çıktığınızda, arkanıza yaslanın ve burnunuzdan yavaşça nefes alın.Nefesinize odaklanın ve kendinizi yeniden farkındalık haline getirin. Işıkların yanı sıra bilgisayar ve elektroniklerinizi de kapatın. Sakinleştirici ve huzurlu müzikler açarak çevredeki sesleri susturun. Sakinliğe odaklanın. Yalnızlık zihnini temizlemenize yardımcı olacaktır. Koşmak, ya da yürümek, herhangi bir fiziksel aktivite, ruh halinizi rahatlatır. Stres durumunu hafifletir.


Olumsuz düşünmekten kaçının. Olumsuzluğun devam etmesine izin verirseniz, aklınızı tıkayan bitmeyen olumsuz düşünceler tarafından ezilirsiniz. Olumsuz düşünceler vücudunuzu stres durumuna sokar, bu nedenle bu olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamaya ve onlardan kurtulmaya çalışın. Olumsuzluğun ortadan kaldırılması, aklınızdaki gereksiz dağınıklığı rahatlatacaktır.Kötü anıları iyi anılar ile değiştirin. İstenmeyen olumsuz anılar beyninizi tıkayabilir ve strese neden oluyorsa, zihninizi pozitif anılarla besleyin.


Geçmiş deneyimlerinizi kabul edin ve teşekkür edin. Yaşamın değişimlerini kucakla ve koşullarını kabul edin.Kabul geçmişinizi bırakmanıza yardımcı olacaktır. Geçmiş deneyimleriniz için minnettar olun ve onlardan bir şeyler öğrenin. Her deneyimin size bir şey öğreteceğini bilin. Geçmişten kurtulmak için bir taahhütte bulunun. Devam etmen için, geçmiş acıları ve suçluluklarını temizlemen gerekiyor. Bir gecede gerçekleşmeyebilir, ama geriye bakmak yerine ileriye bakmak için bir seçim yapmakla başlar.



Geçmişinizin tüm utanç, pişmanlık ve suçluluklarını serbest bırakmanız gerektiğini hatırlayın. İç işkenceden arınmış olacaksınız. İnsanlar genellikle olan olayla ilgili yeni bir fikir edinme umuduyla geçmiş bir olayı yeniden şekillendirmeye eğilimlidirler. Ama hatırlamanız gereken şey, geçmişinizi yeniden canlandırmak, herhangi bir yararlı amaca hizmet etmeyecektir. Aksine, daha fazla acı çekeceksiniz. Değiştirilemeyen şeyler hakkında endişelenerek enerjinizi boşa harcamayın. Bir şeyi değiştiremezseniz, düşündüğünüz şekli değiştirmeye odaklanın. Hayatından sorumlu tek kişi sensin. Bu, zamanınızı düşünmek için harcayacağınız şeyi içerir. Hayatınızın kontrolünü ele alın. Kendinize inanmaya başladığınızda ve kararlarınıza ve eylemlerinize inancınız olduğunda, kendinizi hatalarınızı, suçluluklarınızı ve geçmişten gelen kötü hatıralarınızı gölgelemeye yardımcı olacak pozitif bir hisle çevirin. Geçmişi değiştiremeyeceğinizi bilin. Tüm yapabileceğiniz, bugününüzü en iyi gün haline getirmektir. Şimdiki anınıza odaklandığınız zaman mutlu olacaksınız. Mevcut durumunuzun en iyi şeylerine odaklanın. Kendinize şunları söyleyin: Bu geçmişti ve bitti. Şimdi şu andaki mutluluğuma odaklanıyorum. Başarılarınızın bir listesini yapın ve her gün listeye yeni bir tane eklemeye devam edin. Başarılarınızın bir listesini yapmak, size şu anda odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Gelecek için hedeflerinize doğru ilerlemeyi görmenize de yardımcı olacaktır. Duyguları yaratıcı bir çıkışla serbest bırakın. Yaratıcılık sizi kendine bağlar. Bir şeyler yapmaya çalışın.Müzik sizi geçmişinize geri sürükleyebilir. Sizi üzen kederlendiren müziklerden kaçının. Hata yapmak insan olmanın bir parçasıdır. Hataların için kendini affet. Sadece kendini affettiğinde mutluluğu bulabilirsin. Öfke ve kızgınlık seni geçmişte tuzağa düşüren zehirli duygulardır. Olumlu bir tutum elde etmek için , öfke ve kızgınlıktan kurtulmanız gerekir . Beyniniz vücudunuza inanıyor. Geçmişten kurtulduğunuzda, zihniniz inanmaya eğilimliyken özgür hissetmeye başlarsınız. Geçmişteki hatalarınız üzerinde durmayı bırakın veya geçmiş ilişkinizden bahsetmekten kaçının. Bu sizin rutininiz haline geldikçe, beyniniz yeni pozitiflere inanmaya başlar. Kendinizi meşgul edin. Etkinliklere katılın. Yeni insanlarla tanışın. Her gün yeni bir şey yapmak yeni mutlu anılara sahip olmanızı sağlar. Bu durumda geçmişinizden kurtulmaya neden olur. Şimdiyi geçmişe yansıttın, geçmişin bittiğini anlayın. Bugüne odaklanın. Duygusal alışkanlıklarınızı tanımlayarak, kendinizi daha pozitif bir deneyime aktif bir şekilde koşullandırmaya doğru başlayabilirsiniz. Hayatta büyük hatalar yaparak ve başarısızlıkla sonuçlanan bu mutlak yenilgi ve umutsuzluk duygusundan daha kötü bir şey yoktur. Hayatta başarısız olduğumuzda ve büyük hatalar yaptığımızda, kendimizi affetmek zordur. Acıyı geride bırakmak zor. Ama bu hataları kaldıraç olarak kullanabiliriz.Değer odaklı bir yaşam, neyin önemli olduğuna odaklanarak geçmişimizin yanlışlarını düzeltmeye yardımcı olabilir. Geçmişte yaşananlar ne olursa olsun her zaman pozitif ve umutlu olmayı sürdürme gücüne sahip olduğunuzu unutmayın!



KAYNAK GÖSTERİLMEDEN BU YAZI KOPYALANAMAZ !
 
Geri
Üst