Gögüs akıntım var nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Gögüs akıntım var nedeni nedir?
meme başı akıntısı nedir,meme başı akıntısı sebepleri,meme başı akıntısının tedavisi,memebaşı hastalıkları hakkında bilgiler


m.jpg





Kadının emzirme dönemi dışında da sütlü akıntı gelebilir. Sütlü akıntının en önemli sebeplerinden bir tanesi hipofiz bezinde prolaktin salgılayan tümörlerin olmasıdır. Yani emzirme döneminde olmayan bir kadında meme başından sütlü akıntılar geliyorsa hipofiz bezinin mutlaka araştırılması gerekmektedir.
Burada herhangi bir tümörün varlığı da kesinleşmelidir. Böyle bir tümör dışında sütlü akıntı yine kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Bunlar oral kontraseptikler, ülser ilaçları, kusmayı önleyici ilaçlar ve en önemlisi ise antidepresan ilaçları meme başında sütlü akıntıya sebep olur. Bunun dışında ise göğüste olan travmalar bazen halves hastalığında meme başında sütlü akıntıların ortaya çıkması görülebilir.Sütlü akıntılar kadınları fazla korkutmamalıdır. Çünkü bu hiçbir zaman için bir kanser belirtisi değildir. Ancak araştırılması gerekir. Örnek olarak kadın ilaç kullanılıyorsa bunu bırakması gerekir. Veya ilaç kullanmıyor başka hiçbir sebep yok mutlaka hipofiz bezi araştırılarak burada bir tümör olmadığı kanıtlanmalıdır. Bunların dışında hiçbir sebep bulunamıyorsa prolaktin hormonu ölçülmelidir. Prolaktin hormonu normal olduğu zaman da sütlü akıntı olabilir. Sebepler araştırılarak sorun bulunmuyorsa, sütlü akıntı geliyorsa ilaç tedavisine başlanabilir ve bu süre 3 ve 6 ay arası sürebiliyor.
MEMEDE KANLI AKINTI
Kanlı akıntı dikkate alınılacak akıntılardan biridir. Çünkü bu meme içerisinde süt kanallarında bir hastalığın olduğu işaretidir. Kanlı akıntı memedeki fibrokistik değişikliklerden kaynaklanabilir, süt kanalındaki genişlemelerden kaynaklanabilir. Yine süt kanallarının içerisinde yerleşen papillon denilen iyi huylu tümörlerden kaynaklanabilir. Bazen bu papillonlar tek değil çok sayıda da olabilir. Bunlarda yine kanlı akıntı sebeplerinden biridir.
Kanlı akıntının en önemli nedenlerden biride meme kanseridir. Yani süt kanallarının içerisine yerleşmiş olan kanserlerdir. Bu durumda alttaki sebep araştırılıp çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Böyle durumlarda monografi, ultrasonografi yapılarak süt kanallarının içi de değerlendirilmelidir.
Bunlarla da sonuç alınmazsa galaktografi yani süt kanallarının filmi çekilir. Galaktografi süt kanallarının içerisinde iyi huylu bir tümörün olup olmadığını, bir kanser durumunun olup olmadığını gösterebilir. Kanlı akıntı her yaştaki kadınlarda görülebilir. Genç kadınlarda bir fibrokistik denilen değişiklikten olabilir, papillondan olabilir. Fakat ileri yaşlarda yani menopoz döneminde olan kadınlarda daha çok kanser akla getirilebilir.
 
Geri
Üst