Gögüsüm ağrıyor nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Gögüsüm ağrıyor nedeni nedir?
gögüs ağrısı nedir,gögüs ağrısı nedenleri,gögüs ağrısı belirtileri,gögüs ağrısı tedavisi,gögüs ağrısı tedavisi hakkında bilgiler

g.jpg






Göğüs ağrısı hissettiğinizde, o panikle aklınıza gelen ilk şey, kalp krizi geçirme ihtimaliniz olabilir. Kalp krizi olasılığı, kesinlikle görmezden gelinecek bir durum değildir, ama göğüs ağrısına yol açan bir dizi neden olduğunu da unutmamak gerekir. Hatta göğüs ağrılarının birçoğunun kalple bir ilgisinin olmadığı söylenebilir. Sözgelimi, akciğerler, yemek borusu, kaslar, kaburgalar veya sinirlerde yaşanan birtakım rahatsızlıklar da göğüs ağrısına yol açabilir. Bu durumlardan bazıları hayati tehlikeye neden olacak kadar ciddi, bazıları ise önemsizdir. Anlayamadığınız bir göğüs ağrısından şikayetçiyseniz, ağrının nedenini, ancak doktor muayenesi sonrasında tam olarak öğrenebilirsiniz.

Göğüs ağrısı, göğüsten karnınızın üst bölgesine kadar herhangi bir noktada hissedilebilir. Kaynaklandığı ana nedene göre göğüs ağrısı, aşağıdaki biçimlerde görülebilir:

· Keskin
· Belli belirsiz
· Yanma hissi veren
· Şiddetle ağrıyan
· Bıçak gibi saplanan
· Sıkıştıran, boğuluyormuş hissi veren

Akut göğüs ağrısı olan hastalarda hastanın solunum ve hemodinamik durumu tespit edilmeli. Eğer her ikisi de stabil değilse tanısal değerlendirmeden önce başlangıçta hasta stabilize edilmesine yoğunlaşmalıdır. Buna rağmen hasta acil girişim gerektirmiyorsa; odaklanmış bir hikaye, fizik muayene ve laboratuar değerlendirilmesi amacıyla sağlanmalıdır. Göğüs Ağrısında Hikaye; göğüs rahatsızlıklarının yapısı ve yeri hakkında bilgiler alınır. Hastaya bir de ağrının başlangıçtaki özelliği ve devamı sorulmalıdır. Fizik muayene; her iki koldaki kan basıncının ve her iki bacaktaki nabızların değerlendirilmesini içermektedir. Bir ekstremitedeki zayıf perfüzyon, aortadan arter dallanmasına akım sağlayan aortik disseksiyondan meydana gelebilir. Göğüs oskültasyonu azalmış solunum seslerini ortaya çıkarabilir. Elektrokardiogram; önceki bir travmaya bağlı olmayan göğüs eğrili yetişkinlerde temel bir testtir. Akut göğüs ağrısı olan hastalar yaşamı tehdit edici durumlar göstermiyorsa komplikasyonlara sebep olan ciddi kronik durumlara odaklanmalıdır. Bunların en sık nedeni stabil anjinadır. Bu gibi hastalarda yavaş egzersiz testinin erken kullanımı, ofiste ya da serviste olsun, şimdi düşük riskli hastalarda kabul edilen bir durumdur. Egzersiz testi uygun değildir, bununla birlikte istirahatte veya eskiden olduğu bilinmeyen EKG değişiklikleri gösteren, göğüs ağrısı olan hastalarda iskemi olabileceğine inanılır. Akut göğüs ağrısı olmayan hastalarda hastaneye yatırılmaya gerek olamayan veya gözlem ihtiyacı kalkan hastaların yönetimimi semptomların nedenlerinin araştırılması ve majör komplikasyonların saptanmasına yönelik olmalıdır. Koroner hastalıkların tedavisi Ekg testi veya stres ekokardiografi testleri önerilmektedir. Bu testler hem koroner hastalığın tanısına hem de revaskülarizasyondan yarar görmesi beklenilen yüksek riskli koroner arter hastalığına sahip hastaların tanınmasına hizmet eder. Göğüs ağrısının gastrointestinal nedenleri endoskopi veya radyoloji çalışmaları ile değerlendirilir. Emosyonel veya psikiyatrik durumlar uygun değerlendirme ve tedavi için çok önemlidir. Bu testler sonucu veriler, bilişsel terapi ve grup terapilerinin böyle hastalarda semptomları azalttığını göstermektedir.
 
Geri
Üst