Göz Kanseri

T

TİTAN

Forum Okuru
Göz Kanseri
göz kanseri nedir
göz kanseri nasıl oluşur
göz kanseri belirtileri


Kanser, en tehlikeli ancak erken teşhisinde önemli mesafe kaydedilen bir hastalık melekler. Bu makalemizde, kanser türleri içinde en nadir görülenlerinden, göz kanserinden bahsetmek istiyoruz sizlere..

goz_kanseri-113.jpg



Göz ve çevresinde iyi huylu veya kötü huylu (kanser) kitleler nadir gözükmekle birlikte, saptandığında, gözün ve hatta yaşam kaybına kadar varabilecek olumsuzluklar yaratabilir. Göz ve çevre dokularında yerleşen tümörlerin doğru tanısı, tedavinin zamanında yapılabilmesi yönünden önem taşır.

Göz Hastalıklarının göz ve çevre dokulardan köken alan veya bu bölgeye metastaz yapan tümörleriyle ilgilenen bilim dalı ‘Oküler Onkoloji’ olarak adlandırılmaktadır. Oküler Onkoloji, bir üst bilim dalı olarak, göz ve etrafındaki tümörlerin diğer göz hastalıklarıyla ayırıcı tanısını sağlamayı, bu tedavi sürecinde gözün ve görmenin mümkün olduğunca korunmasını, yaşam süresini uzatmayı ve tedavi sonucunda estetik görünümün korunarak iyi bir yaşam kalitesi sunmayı amaçlar. Bu konunun uzmanları genellikle eğitim veren devlet hastaneleri ve tam donanımlı üniversite hastanelerinde görev yapmaktadır.

Göz Tümörlerinde Yaklaşım

Gözde yer alan kitleler tüm tümörlerde olduğu gibi iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Göz tümörlerinde bu ayırımın yapılması, uygulanacak tedavi yönteminin belirlenebilmesi için büyük önem taşır. Örneğin kötü huylu bir tümör söz konusuysa, takiple zaman kaybetmek hastanın hayatına mal olabilir. Buna karşılık iyi huylu bir tümörün yanılgıyla kötü huylu olarak tedavi edilmesi de gereksiz yere gözün ve görmenin kaybedilmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenlerle göz tümöründen şüphelenilen durumlarda mutlak bir oküler onkoloji uzmanı tarafından değerlendirme gereklidir.

Göz Tümörleri Nereden Kaynaklanır?

Göz tümörleri birincil olarak göz ve etrafı dokudan, ikincil olarak çevre dokulardan yayılma yoluyla ve uzak organlardan metastaz yoluyla oluşabilir. Göz içindeki tümörler gözün katmanlarından veya göz içi dokulardan kaynaklanır. Göz dışı tümörler de gözkapakları ve orbita gibi bölgelerden köken alır.

Göz Tümörleri Nerede Bulunur?

Göz tümörleri göz içinde veya göz dışında (orbita, göz kapakları vs) yerleşim gösterebilir. Göz içinde yerleşim gösteren tümörler üveit, katarakt, glokom gibi ikincil göz problemlerine neden olabilir veya karışabilir ve zaman kaybedilmesine yol açabilir. Bu nedenle şüpheli durumlarda muhtemel bir tümör mevcudiyeti olabileceği varsayılarak bir oküler onkoloji uzmanınca araştırılmalıdır.

Göz kanseri teşhisinde en basit yöntemlerden biri fotoğraf çekildiğinde gözbebeklerinde görülen beyaz renktir. Hatta bu sayede bebeğinin gözlerini kurtaran bir annenin haberi basında da yer almıştı. Bunun dışında gözde yaşanan her türlü sorunda mutlaka bir göz doktoruna görünmelisiniz.
 
Geri
Üst