Gözlüğü kim buldu, gözlüğün icadı

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Gözlüğü kim buldu, gözlüğün icadı
gözlüğün icadı gözlüğü kim icat etti gözlüğü bulan kişi ilk gözlük kim buldu ilk gözlük
Gözlüğü kim buldu, gözlüğün icadı, gözlüğü ilk kim buldu, gözlük nasıl bulundu, gözlüğü kim icat etti, gözlük ne zaman bulundu, Gözlüğü ilk bulan kişi kim gibi merak ettiğiniz tüm soruların, yanıtları burada yer almaktadır.


Günümüz de sadece görme bozukluğu için takılmayan, bir çok kez kıyafeti tamamlayan bir aksesuar olarak, kimi zaman da yaz mevsiminde gerekli olduğu için vazgeçilmez oaln gözlüğü, ilk kim hangi tarihte, nasıl keşfetti; buyrun öğrenelim Melek'ler:)

84d6ff9ba596dd.jpg


gözlüğü ilk kim buldu,
gözlük nasıl bulundu,
gözlüğü kim icat etti,
gözlük ne zaman bulundu

Gözlüğü ilk bulan kişinin kim olduğu bilinmiyor. İnsanlık tarihinin büyük teşekkür borçlu olduğu, bu parlak buluşu gerçekleştiren kişinin kim olduğu bütün araştırmalara rağmen hala sırrını koruyor. Bu kişinin 1250 veya 1280 yıllarında Venedik’te yaşamış olması büyük bir olasılık, çünkü 13. Yüzyılda, Ortaçağda Venedik, İtalya’da cam üretimiyle ünlü olan bir yerdi.
Gözlüğü kimin bulduğu konusundaki en eski kayıt, 1289 yılında Sandro di Popozo’nun kaleme aldığı “Trake de Conduite de la Famille” adlı kitapta bulundu. Popozo, şunları yazmıştı: “Yaşlılık benden o kadar çok şey götürdü ki, gözlük adı verilen camlar olmadan ne okuyabiliyor, ne de yazabiliyorum. Bu harika aygıt, görme yeteneğini büyük ölçüde yitiren zavallı ihtiyarlar için daha yeni bulunmuş.” 1967 yılında Londra’da “Tarih Boyunca Gözlük” adlı bir kitap yazan Richard Corson, gözlüğün 1287 yılında İtalyanlar tarafından bulunduğunu belirtir. Gözlüğü ilk bulan kişi olarak çeşitli isimler öne sürülmekteyse de, bunların hiçbirisinin doğruluğu henüz kanıtlanamadı.
İlk gözlüklerin mercekleri konveks, yani dışbükeydi ve sadece yakını görme problemi olanların işlerine yarıyordu. Uzağı görme sorunu olanların derdine çare olacak konkav (içbükey) merceklerin üretilmesi için yüzyıl geçmesi gerekecekti. Görüldüğü gibi gözlüğün tarih içindeki gelişmesi oldukça yavaştır.
Uzağı görme sorununu yani miyopluğu düzeltecek merceklerin ancak 15. yüzyılda yapılabilmesinin sebebi o tarihlerde, gözlüğün daha çok yakını okuma amaçlı kullanılması, uzağı görememenin o kadar önemsenmemesi ve içbükey merceklerin imalinin daha zor ve pahalı olmalarıydı.
Gözlük icat edildikten ancak 350 yıl sonra düşmeden yüzün ortasına tutturulabildi. Aslında bu gözlük tarihindeki en son ve önemli buluştu. Edward Scarlett 1730′da Londra’da sabit gözlük sapını icat etti. Saplar kafaya göre ayarlanabildiği için gözlük burun üzerine daha az ağırlık yapıyor, düşme tehlikesi de önlenmiş oluyordu.
Ancak tüm bu yavaş gelişmeye karşın gözlüğün insanlığa hizmeti büyük oldu, en azından onların yaşama bağlılıklarını arttırdı. Matbaanın icadından, basılan kitap ve gazete sayısının artmasından sonra gözlük lüks olmaktan çıkıp tam bir ihtiyaç oldu.
14. Yüzyıl ortalarında İtalyanlar gözlük camlarına belki şekillerindeki benzerlikten dolayı ‘mercimek’ anlamında ‘lenticchie’ adını verdiler. İngilizcesi de ‘lentis’ olan mercimek, yaklaşık iki yüzyıl gözlük camı anlamında da kullanıldı. Günümüzde kullanılan ‘lens’ adının kökeni de bu sebeple mercimeğe dayanıyor.
İlk gözlükçü dükkanı 1783′de Philadelphia’da açıldı.
 
Geri
Üst