Gps Sistemi Nasıl Çalışır?

Uzman SühaN

Administrator
Gps Sistemi Nasıl Çalışır?
Seyehat ederken kaybolduğunuzu düşünün, hiç bilmediğiniz bir yerdesiniz, muhtemelen birilerine adres sorar, bir tanıdığınızı arayıp yardım istersiniz, fakat tam olarak nerede olduğunuzu bilmediğiniz için, verilen tariflerle yolunuzu bulmak yine de biraz ustalık ister. Böyle bir durumda telefonunuzu yön bulma amaçlı kullanabilirsiniz. Telefonunuz sayesinde tam olarak nerede olduğunuzu belirleyebilir, gideceğiniz yere doğru yol tarifi alabilirsiniz.

Yeni nesil telefonlar GPS sistemini desteklemektedir. GPS in kelime anlamı nedir diye soracak olursanız, GPS in Türkçesi ‘küresel konumlandırma sistemi’ dir. Günümüz telefonlarında bulunan GPS alıcıları sayesinde kaybolmak büyük ölçüde sorun olmaktan çıkıyor. Uygun yazılım ve servis paketiyle GPS sistemi yerinizi tam olarak saptayabiliyor, size yol ile ilgili bilgi ve direktifler verebiliyor.

Basitçe cep telefonları çift yönlü çalışan özel bir telsizdir. Baz istasyonları hücre ağını oluşturan kulelerdir. Cep telefonları kendilerine en yakın baz istasyonuyla iletişim kurabilmelerini sağlayan düşük güç vericileri içerirler.




3.jpg






Siz hareket ederken, aynı zamanda bir hücreden diğerine de hareket edersiniz. Siz hareket ederken baz istasyonu cep telefonunuzun sinyal gücünü izler. Siz bir hücrenin sonuna vardığınızda, cep telefonunuzun sinyali azalır. Tam bu sırada, siz bir diğer hücreye vardığınızda, bu yeni hücrenin baz istasyonu sizin cep telefonu sinyalinizin arttığını belirler. Siz bir hücreden diğerine hareket ettikçe baz istasyonları da sinyalinizi bir diğerine transfer eder. Burada bulunduğunuz şehri bir bal peteğine benzetirsek, petekte bulunan her kutucukta bir baz istasyonu bulunur ve bu kutucukların kapsadığı alan da sizin bulunduğunuz hücreyi temsil eder.

Uzak yerleşimlerde, baz istasyonları bir birinden çok uzakta olduğundan, tutarlı sinyal almak mümkün olmayabilir, baz istasyonları çok miktarda olsalar bile dağlar ve yüksek binalar sinyali kesebilirler. Bazen binalarda insanlar net sinyal almakta zorlanabilirler, özellikle asansörlerde.

Bir GPS alıcısı olmasa bile, cep telefonunuz bulunduğunuz yer hakkında bilgi sağlayabilir. Bir bilgisayar yardımıyla sinyal ölçümlerine dayalı olarak bulunduğunuz yer tespit edilebilir.

Cep telefonuyla yer tespiti şu şekilde yapılabilir;
Bulunduğunuz yer, cep telefonu sinyallerinizin

Baz istasyonuna geliş açısı
İki baz istasyonu arasındaki iletim süresi
Baz istasyonuna vardığındaki gücü
Gibi verilerin değerlendirilmesiyle belirlenebilir.

Ağaçlar, binalar gibi engeller sinyallerinizin baz istasyonuna varış süresini etkileyebilir.Bu sebeplerden dolayı bu metodun kesinliği GPS sisteminden daha azdır.

GPS ALICILARI NASIL ÇALIŞIR
Tıpkı cep telefonu gibi, GPS alıcıları da radyo dalgalarına dayalı olarak çalışır. Yeryüzündeki antenler yerine, dünya yörüngesinde bulunan uydularla iletişim kurarlar. Dünya yörüngesinde 27 adet GPS uydusu bulunmaktadır, bunların 24 tanesi aktif kullanımda, diğer 3 tanesi ise arıza durumlarında kullanılmak üzere yedek olarak bulundurulmaktadır.
Sizin yerinizi belirlemek amacıyla, GPS alıcıları;

Sizinle irtibatta olan en az 3 uydunun konumu,
Sizin bu uydularla ilişki kurduğunuz yeri
Belirlemek zorundadır.

Daha sonra GPS alıcıları sizin yerinizi tam olarak belirleyebilmek için bir takım geometrik işlemler yapar. Basitçe, sizinle ilişkide olan 3 uydunun her birinin etrafından bir küre çizer, bu üç küre 2 noktada birbirini keser, noktanın biri uzaydadır, diğeri yeryüzünde. Yeryüzünde bulunan ve bu 3 kürenin kesiştiği nokta sizin bulunduğunuz konumdur.

GPS NEDİR?

GPS (Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar.
Bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı’na ait, yörüngede sürekli olarak dönen uydulardan oluşur. Bu uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur.
Bu sistemin ilk kuruluş hedefi tamamen askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1980’lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.

GPS SİSTEMi

GPS sistemi, en az 24 uydudan (21 aktif uydu ve 3 yedek) oluşur ve sistemin merkezidir. Uydular, “Yüksek Yörünge” adı verilen ve dünya yüzeyinin 20.200 km üzerindeki yörüngede bulunurlar. Bu kadar fazla yükseklikte bulunan uydular oldukça geniş bir görüş alanına sahiptirler ve dünya üzerindeki bir GPS alıcısının her zaman en az 4 adet uyduyu görebileceği şekilde yerleştirilmişlerdir.
Uydular saatte 7.000 mil hızla hareket ederler ve 12 saatte, dünya çevresinde bir tur atarlar. Güneş enerjisi ile çalışırlar ve en az 10 yıl kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Ayrıca güneş enerjisi kesintilerine karşı (güneş tutulması vs.) yedek bataryaları ve yörünge düzeltmeleri için de küçük ateşleyici roketleri vardır.

GPS projesi ilk uydunun 1978’de ateşlenmesiyle başlamıştır. 24 uyduluk ağ 1994’de tamamlanmıştır. Projenin devamlılığı ve geliştirilmesi ile ilgili bütçe ABD Savunma Bakanlığı’na aittir.
Uyduların her biri, iki değişik frekansta ve düşük güçlü radyo sinyalleri yayınlamaktadır. (L1, L2) Sivil GPS alıcıları L1 frekansını (UHF bandında 1575,42 Mhz), ABD Savunma bölümü alıcıları L2 (1227,60 Mhz) frekansını dinlemektedirler. Bu sinyal “Görüş Hattında” Line of Sight ilerler. Yani bulutlardan, camdan ve plastikten geçebilir ancak duvar ve dağ gibi katı cisimlerden geçemez.
GPS sinyalleri binalardan yansıdığı için şehir içlerinde araziye oranla hassasiyeti azalır. Yeraltına kazılan tünellerde ise sinyal elde edilemez. Hatalı sinyallerin elde edilebileceği ya da hiç sinyal elde edilemeyen bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilen Diferansiyel GPS’ler tarafından bu hatalar en aza indirilerek daha hassas bir yer ölçümü yapılabilir.



Günümüz koşullarında artıNOKIA GPS KULLANIMIk GPS alıcı modüller cep telefonlarına, PDA’lere girmeye başladı. Benim anlatacağım taraf ise NOKIA’nın cep telefonlarına entegre ettiği dahili GPS modülleri. NOKIA’nın N serisindeki N82, N95, N95 8GB modellerinde bu sistemler mevcut. N96’da da gelecek olan bu sistem aslında Navigasyon uyumlu birçok cep telefonu ile çalışabiliyor. Ancak harici GPS modülü almak şartıyla. NOKIA’nın ve diğer markaların birçok GPS modülleri var ve fiyatları ise aldığınız modülün çeşidine göre değişiyor. Sonuç olarak hepsi aynı işlevi gördüğü için bu konuya fazla girmeyeceğim. Şimdi NOKIA’nın GPS sisteminin nasıl çalıştığına bakalım..

Öncelikle bilinmesi gereken şey NOKIA N95 ve N95 8GB’larda GPS modülünün tuş takımının altında L harfi şeklinde konumlandırıdığını bilmektir. Özellikle GPS Verisi sayesinde GPS uydularına bağlanmak için %95 olarak açık alanlarda, kızağın açık ve telefonun ön yüzünün havaya bakıyor olması gerekmektedir. Yazılımsal iyileştirmelerle birlikte artık GPS’e bağlanma çok kısa sürelerde gerçekleşiyor. Genel olarak söylenenlere ve kendi tecrubelerime dayanarak söylemeliyim ki 5sn ile 5dk arasında bulunduğunuz konuma göre bu süre değişebiliyor. Gelin şimdi Bağlantı menüsündeki GPS Verisi programını tanıyalım…

şu anda kapalı ortamda olduğum halde cama yakın bir pozisyonda olduğumdan GPS’e bağlanabilicem. özellikle N95 8GB’ın son versiyonu V20’de GPS çok daha etkili çalışıyor. yukarıya GPS Verisi’ne nasıl ulaşacağımızı ve telefonun GPS uydularını nasıl aramaya çalışacağını göstermek amaçlı birkaç foto koydum kendi telefonumdan.

yapmanız gereken:

Menü > Araçlar > Bağlantı > GPS Verisi’ne tıklamak. Eğer “Bağlantı yok” uyarısı gelirse ekrana:

Konum > Seçenek > Uydu Durumu ‘na basıp GPS’e bağlanmayı beklemeniz gerekecek. GPS’e bağlandığınız zaman ise Konum ekranında o anda bulunduğunuz enlem ve boylam değerlerini göreceksiniz.
 
Geri
Üst