Granita (Kolay Serinleticiler)

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Granita (Kolay Serinleticiler)
serinleticiler difrize neler konur difrize sebze nasıl konur granita tarifi granita nasıl yapılır
Granita

Sıcak havaların üç güzeli: Dondurma, Sorbe ve Granita. Bu üç lezzeti evde de yaratmak hiç zor değil.



Dondurma : süt, krema, şeker, yumurta sarısı ve vanilyadan oluşan malzemenin dondurma makinasında karıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu temel karışıma meyve, yemiş ya da çikolata ekleyip, çeşitleri çoğaltmakta mümkün. Bu durumda anlaşılıyor ki, dondurma yapmak için gereken tek şey bir dondurma makinası...



Sorbe elde etmek için ise, şerbet ve meyve püresinden oluşan malzeme dondurma makinasında karıştırılıyor. Burada yine karşımıza dondurma makinası çıkıyor ama olsa da oluyor, olmasa da oluyor. Eğer makina yoksa: metal bir karıştırma kabına koyduğunuz şerbetli püreyi, ara ara mikserle çırpıp, tekrar difrize koyup kıvamlı ve yumuşak bir sorbe elde etmek mümkün.



Granita ise diğerleri içinde en basit yöntemle yapılabileni. Meyve püresi ve şuruptan oluşan karışımı bir saklama kabının içinde difrize koymak ve ara sıra çatallla karıştırmak onun için yeterli. Çünkü granitada olması gereken kıvam: buzlu ve kıtır kıtır olması. Benim de çok sevdiğim böğürtlenli granitayı veya olgun şeftalilerden yapılan şeftalili granitayı denemenin hem mevsimi hem tam zamanı.


evcini.com
 
Böğürtlenli Granita - Şeftalili Granita

Böğürtlenli Granita
Malzemeler : 4 kişi için

  • 270 gr. böğürtlen
  • 80 gr. toz şeker
  • 160 ml. su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Tarif :

  1. Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fıkırdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Limonu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
  2. Böğürtlenleri, el blenderiyle püre haline getirin. Soğuyan şerbetle bu püreyi karıştırın ve tel süzgeçten geçirin. Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
  3. Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Aksi taktirde granitanız sorbe olur. Kabı tekrar difrize koyun.
  4. Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin. Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin. Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.
gra2.jpg
gra1.jpg

Şeftalili Granita
Malzemeler : 6 kişi için
1 cup = 250 ml.'lik su bardağı


  • 2 su bardağı şeftali püresi (4 adet olgun şeftalinin kabuklarını soyun. Bir blender yardımıyla püre haline getirin.)
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu
Tarif :

  1. Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fıkırdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
  2. Şeftali püresine kararmaması için limon suyunu ekleyin. Soğuyan şerbetle karıştırın. Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
  3. Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Kabı tekrar difrize koyun.
  4. Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin. Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin. Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.
evcini.com
 
Geri
Üst