Gümüş takılar nasıl parlatılır?

Uzman SühaN

Administrator
Gümüş takılar nasıl parlatılır?
Günlük hayatımızda en çok kullandığımız takılar, çoğunlukla gümüşler oluyor. Dolayısıyla en çabuk yıpranan, en çabuk kararan ve eski ışıltısını kaybeden takılarımızda, yine gümüşler başı çekiyor. Haliyle, bu kadar sık yıpranan bilhassa gümüş yüzük, kolye ve küpelerimizi her karardığında gümüşçüye götürüp makinelerle temizletmek yerine, evde pratik yöntemlerle temizleyip parlatmak daha kolay görünüyor.


Gümüş yüzükler hem erkek hem kadınlar tarafından tercih edilebilen değerli eşyalardır. Kullanılması ve havayla temas etmesi sebebiyle zamanla parlaklığını kaybedebilir. Kararan yüzükleri parlatmak için birçok yöntem vardır.







gümüş parlatma.jpg





Gümüş yüzükleri parlak tutmanın en doğru yolu, her kullanımdan sonra gümüşçülerden tedarik edilebilecek olan gümüş temizleme bezleriyle temizliğini yapmaktır. Kullanılmayacak yüzükler kapalı şekilde saklanarak hava ile teması kesilmelidir.




Kararmış olan yüzükler marketten alınabilecek gümüş parlatıcı kremlerle silinerek parlatılabilir. Mikro fiber bir beze parlatıcı kremden dökülüp yüzük ovularak silinir. Başka temiz bezle silinerek durulanır. Gümüş yüzükler diş macunu ile parlatılabilir. Temiz ve yumuşak telli bir diş fırçası yardımı ile diş macunu gümüş yüzüğe sürülür. 5-10 dk bu şekilde bekletildikten sonra bol su ile yıkanır ve kurulanır.



Bir başka yöntem ise küçük bir tencereye yarısına kadar su doldurulur, kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra içerisine alüminyum folyo koyulur. Karbonat ve tuz eklenir. Gümüş yüzükler alüminyum folyo ile temas edecek şekilde tencereye koyulur. 5 dk bekledikten sonra kuru mikrofiber bir bezle ovularak silinir. Bu şekilde kolayca parlaklığına kavuşacaktır.



Amonyaklı ılık suda bekletmek, karbonat ve limon suyu ile ovalamak ta gümüş yüzük parlatmak için uygulanabilecek pratik yöntemlerdendir. Yüzük gibi tenle temas eden takılar için kimyasal kullanmak yerine doğal yöntemlerle parlatılması önerilir



Öncelikle, gümüşün kararmasının ve zamanla renginin değişmesinin, önüne geçemeyeceğimiz bir durum olduğunu kabul etmek gerekiyor. Çünkü hava ile temas ettikçe gümüş doğal olarak kararıyor ve takılarımızın hava ile temasını kesmek pek de mümkün görünmüyor. Kararmayı en aza indirmek için ise, takıları kullandıktan sonra kutularında özenle saklamak gerekiyor.




1. Haftada Bir Takıları Silme

Gümüş takıların temizliğinde izlenecek en pratik yol, takıların haftada bir yumuşak bir bezle temizlenmesi gibi görünüyor. Hem düzenli hem de kısa bir zaman ayırarak takılarımızı koruyabileceğimiz bu yöntem, elbette biraz titizlik ve özen istiyor. “Kimin o kadar vakti var ki?” diyenlerdenseniz, hızla ikinci seçeneği geçiniz



gümüş takıların temizliği2. Takıları Amonyak İle Yıkama
Evde kullanabileceğiniz pratik takı temizleme yöntemlerinden biri, takıyı sıcak su ve amonyak ile yıkamaktır. Bunun için öncelikle takınızı amonyaklı suyun içerisinde 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumuşak bir diş fırçası ile fırçalayın. Bu işlem, takıların üzerindeki kararmayı silecektir.




3. Karbonat ve Limonlu Suda Bekletme

gümüş takıları parlatmaKendi çabalarınız evinizde uygulayabileceğiniz yollardan biri de, takılarınızı ılık suda, içerisine karbonat ve limon ekleyerek bekletmek ve ardından kuru bir bezle güzelce silmektir. Karbonat ve limonlu suda 10-15 dakika beklettiğiniz takınızı, pamuklu kuru bir bezle güzelce sildikten sonra, takınızı eski ışıltısına kavuşturabilirsiniz.



4.Takıları Silgi ile Temizleme



Çok yaygın olmamakla birlikte, pek çok kişinin kullandığı yöntemlerden biri de, takıları defter silgisiyle silmektir. Çocukken sıkça kullandığımız defter silgileriyle, takılarınızı güzelce silebilir ve geçici olarak kararan yerleri parlatabilirsiniz.

Ancak pek tavsiye etmediğimiz bu yöntem, çok kalıcı sonuçlar vermeyecektir.
 
Geri
Üst