Günah işleyen açığa vurmasın

esrayelkensiz

Üye
Üye
Günah işleyen açığa vurmasın
Günaydın canlarım facebookda dolaşırken karşıma bir hadis sayfası çıktı ve orada yazan şey çok ilgimi çekti sizlerle paylaşmak istedim :( Bugüne kadar hep yanlış yapıyormuşuz :( Sayfaya ulaşmak isteyen burdan ulaşabilir İşlediğiniz günahları açığa vurmayın! | Facebook


Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:


"İşlediği günahları açığa vuranlar dışında, ümmetimin tamamı affedilmiştir. Bir adamın, gece kötü bir iş yapıp, ALLAH onu örttüğü halde, sabahleyin kalkıp:


Ey falan! Ben dün gece şöyle şöyle yaptım", demesi, açık günahlardandır. Oysa o kişi, Rabbi kendisinin kötülüğünü örttüğü halde geceyi geçirmişti. Fakat o, ALLAH'ın örttüğünü açarak sabahlıyor."


Hadis-i Şerif [Buhârî, Edeb 60]


Açıklamalar


Bir günah işlemek, bir kusur ve hata yapmak, sevilmeyen, arzu edilmeyen ve sahibine de hiçbir kıymet kazandırmayan, sadece kötü görülmesine ve bayağı sayılmasına vesile olan bir haslettir. Durum böyle iken, gizli kapaklı bir yerde işlediği ve ALLAH'tan başkasının bilmediği, ALLAH'ın da örttüğü bir günahı faziletmişcesine ortaya döken ve başkalarına anlatan bir kimse, ALLAH tarafından affedilme şansını kaybetmiştir.


Günah ve kusurlarını başkalarına anlatanlar, ALLAH'ı, Resûlünü ve salih amel sahibi mü'minleri hafife almış, kötülüklerini iyilik, günahlarını sevap, bayağılıklarını fazilet saymış olurlar. Bu ise, en az işledikleri günah seviyesinde bir pervasızlıktır. Oysa günah işleyen bir kimsenin, hiç olmazsa onu gizli tutması, kendisini aşağılanmaktan kurtarır. Aksi takdirde açıkladığı günah eğer bir cezayı gerektiriyorsa cezalandırılma-sını, cezayı gerektirmiyorsa kınanmasını icab ettirir. Bir kimse, dünyada işlediği bir günahı utanarak gizlerse, ALLAH'ın kendisini kıyamet gününde rüsvay etmemesi umulur.


Hadisten Öğrendiklerimiz
1. Kişinin, gizli olarak işlediği bir günahı açığa vurmaması, ALLAH'ın onu affetmesine vesile olur.
2. İşlediği günahı başkalarına anlatan ve bunu bir meziyet sayanları ALLAH affetmez.
3. Gizli işlenen günahları açığa vurmak, başkalarına anlatmak, ALLAH ve Resûlünü hafife almaktır.
4. Gizli işlediği günahları açığa vuranlar, eğer bu günah cezayı gerektiriyorsa cezalandırılırlar. Çünkü açığa vurmak itiraf sayılır. [Riyazü's-salihin Tercüme ve Şerhi - İmam Nevevi]
 
Evet, ibadette gizli kabahat te gizli. Ancak insanlar herşeyi tersinden anlamaya , daha doğrusu işine geldiği gibi anlamaya pek müsaittir. Bu yüzden , nasılsa itiraf etmezsem affedilirim zihniyetini de yerleştirmemek lazım akıllara !
 
Hadistir bu Buhârî hadisi sahih inkar edilmez yani .. Ben bilin diye paylaştım yani günah işleyenin başkasına anlatmaması gerekir. Günahına şahit tutmaması gerekir :( Bundan sonra dikkat edelim hepimiz canlarım yha
 
evet ben de biliyorum bunu, siz bir kişinin aybını örterseniz Allah da kıyamet gününde sizin bir aybınızı örter diye. demek ki kendimiz için de geçerli imiş. Bir günah işleyince onu dile getirmemek gerekiyormuş :) gizlilik esas yani :)
 
Geri
Üst