Gündelik Hayatımızın Tarihi

HaYaL

Daimi Üye
Üye
Gündelik Hayatımızın Tarihi
Kim demiş tarih kitapları hep önemli olayları anlatmalı diye :)

gundelik-1697.jpg


Bir tabak meyve veya bisküvi alıp bu kitabı karıştırmaya başladığınızda, tabağınızın, Çin’den Amerika’ya uzanan bir coğrafyayla, Eski Mısır’dan ‘24 nisan Ekonomik Kararları’na uzanan bir tarihi serüvenin sonucunda dolmuş olduğunu göreceksiniz. Yanında tercih ettiğiniz içeceğin hangi yüzyılda hangi toplumsal statüyü yansıttığını, Türkiye’ye ne zaman girdiğini, ne zaman aristokrat, burjuva, liberal, sosyalist alışkanlığı olarak görüldüğünü, ne zaman kadın, erkek, yuppi, snoplara özgü bulunduğunu zevkle okuyacaksınız.
Günlük yaşantımızı dolduran birçok maddi manevi kültür öğesinin tarihi, ya çok bildik görülmeleri veya çok yeni oluşları nedeniyle tarih kitapları, ansiklopedi ve sözlüklerde pek az ya da hiç yer almamaktadır. Bu öğeleri bu kitapta, tarihsel kökenleri ve anlam alanları, karşılaştırmalı etimolojileriyle birlikte şu başlıklar altında bulacaksınız:
İnançlar, Büyüler-Gelenekler-Takvim-Görgü Kuralları-Mutfakta-Ev ve Çevresi-Banyoda-Giyim Kuşam-Süslenme-Sağlık-Yeme İçme-Çocukluk-Cinsellik-Mahallede-İşyerinde-Devlet ve Millet- Oyun, Eğlence ve Spor-Keyiften Hobiye.


Kitabın içinden
HAMBURGER
Hamburg işçilerinin yemeği dilimlenmiş sığır eti 1880’lerde Alman göçmenlerle Amerika’ya taşındı ve burada Hamburger adını aldı. Ne zaman sandviç biçiminde satılmaya başlandığı bilinmemekteyse de, 1904 St. Louis Dünya Fuarı’nda bugünkü biçimiyle satışa sunuldu, McDonald’s dünya zinciriyle yayıldı. Türkiye’de tost ve sandviç diye iki tür bilinirken, yavaş yavaş yaygınlaşan hamburger, fast-food zincirlerinin ülkeye girmesiyle aktüel oldu. 1998’de Moskova’da gösterilere konu olan McDonald’s açılışı o yıl ODTU’de de protesto edilmişti. Pekin’de ise her şey Parti’nin kontrolünde gerçekleştiğinden sorun oluşturmadı. Sonra Burger King, Wendy’s, vb. geldi.
Hamburger rekabetinin artmasıyla çocuklara yönelik ‘promosyon’lar kadar, ayran satışı ve Türk tipi köfteyle hamburger yapımı da dikkat çekici bir konu.
(Sayfa 317)
Kitap Künyesi
Yazar: Kudret EMİROĞLU
Yayınevi: Dost Kitabevi
Sayfa Sayısı: 611
Türü: Kültür Tarihi
ISBN: 975845766-7
 
Geri
Üst