Güneş alerjisinin sebepleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Güneş alerjisinin sebepleri nelerdir ?
Güneş ışığına çıkıldığında deri üzerinde güneş gören yerlerde kaşıntılı kızarıklıkların oluşmasına “güneş alerjisi” adı verilir. Bu alerji bazı kişilerde kalıtımsal olabilirken, bazı kişilerde kullanılan bazı ilaçlar veya çevresel etkenlere de bağlı olabilir. Hafif vakalar tedavi gerektirmeyebilir, ancak şiddetli güneş alerjisi olanlar, ilaç tedavisine alınmalı ve güneşe çıkmadan önce gerekli tedbirleri almadan sokağa çıkmamalıdır.


Güneşe maruziyet sonrası dakikalar ile saatler arasında değişen sürelerde olmak üzere, deri üzerinde görülen bulgular şunlardır:

gunes alerjisi

Kızarıklık,
Kaşıntı,
Ağrı,
Küçük kabarıklıklar,
Geniş kabarıklıklar,
Kabuklanma ve kanamalar,
Ürtiker adı verilen kızarık lezyonlar.



Güneş alerjisinin sebepleri tam olarak bilinmemektedir Ancak bazı faktörlerin alerji riskini artırdığı düşünülmektedir. Bu risk faktiörleri aşağıda sıralanmaıştır:

Güneşe çıkmadan önce cilde sürülen bir madde: Çeşitli parfüm, dezenfektan ve hatta güneş koruyucuları içinde bulunan bazı kimyasal maddeler bile kullanım sonrası güneşe çıkıldığında alerjiye sebep olabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar alındıktan sonra güneşin etkisiyle deride yanıklar daha çabuk oluşabilir. Bazı antibiyotikler ve ağrı kesiciler bile buna sebep olabilir.

Cilt rahatsızlıkları: Bazı cilt rahatsızlığı olanlar güneşe çıktıklarında alerjik reaksiyonlar olabilir. Atopik dermatit başta olmak üzere dermatitler en sık sebeplerdir.




4.jpg






Kalıtım: Anne-baba veya ikiz kardeşinde güneş alerjisi olanların riski daha fazladır.

Doktorunuzun bilmek isteyeceği konular nelerdir ?

Hafif belirtilerin olduğu güneş alerjileri aile hekiminiz tarafından belirlenerek tedavi edilebilir. Bazen daha ağır durumlarda aile hekiminiz bir cildiye uzmanına (dermatolog) görünmenizi isteyebilir.

Doktorunuz ile görüşmeye gitmeden önce bazı konuları not etmeniz teşhis ve tedavi açısından fayda sağlayacaktır. Bu konular şöyle özetlenebilir:



Belirtiler güneşe çıktıktan ne kadar zaman sonra başladı ?
Tespit ettiğiniz belirtiler nelerdi ?
Belirtilerde düzelme mi, yoksa artış mı oldu mu ?
Daha önceden benzer belirtiler meydana geldi mi ?
Devamlı kullandığınız bir ilaç var mı ?
Belirtiler vücudunuzun nerelerinde meydana geldi ?
Son günlerde cildinize sürdüğünüz farklı bir madde var mı ?
Ailenizde güneşe alerjisi olan kimse var mı ?
Belirtiler sadece direk güneş ışığı ile mi meydana geliyor ?
Camın arkasından gelen güneş de aynı belirtilere sebep oluyor mu ?
Belirtiler kaşıntılı mı yoksa ağrılı mı ?


Yukarıda sorulan sorulara doğru cevapların verilmesi teşhisini ve tedavinin doğru yapılmasını sağlar. Bu yüzden bu tip soruların cevaplarını not etmeniz doktorla konuşurken bazılarını unutmanızı engelleyecektir.

Teşhiste faydalanılabilecek testler nelerdir ?

Cildin incelenmesi ve doktorunuzun sorularına verdiğiniz cevaplar genellikle güneş alerjisi tanısını koymaya yetecektir. Ancak bazı durumlarda aşağısdaki testlerin de yardımı olabilir:

Ultraviyole ışık testi: Özel bir lambanın yardımıyla elde edilen farklı dalga boylarındaki ultraviyole ışığa cildinizin verdiği reaksiyonu görmek amacıyla uygulanan bir testtir.

Işık yama testi (Photopatch test): Güneş alerjisine sebep olabilecek cilde kozmetik olarak sürülen bir takım maddeler sırtınıza alerjik yama testlerinde olduğu gibi uygulanır. Bir süre sonra özel bir lambanın ürettiği ışığa maruz bırakılan ciltte farklı maddelere göre alerjik reaksiyon olup olmadığına bakılır. Böylece hangi kozmetik ürün sürülüp güneşe çıkıldığında alerji meydana geldiği anlaşılabilir.

Güneş alerjisi nasıl tedavi edilir ?

Hafif olgular birkaç gün güneşten sakınılması durumunda kendiliğinden düzelebilir.



Kortizonlu kremler deri üzerindeki belirtileri ortadan kaldırabilir. Daha şiddetli durumlarda kortizonlu haplar da kısa süreli kullanım için reçete edilebilir. Bazı tip güneş alerjilerinde genellikle sıtma tedavisinde kullanılan “hidroksiklorokin” belirtilerin azalmasını sağlayabilir.

Güneş alerjisinin tedavisinde kullanılacak ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Başkasına iyi gelen bir ilaç, sizde aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu yüzden, yakınmalarınız için mutlaka doktorunuza başvurunuz ve onun önerdiği ilaçları kullanınız.
 
Geri
Üst