Güneş çarpmasına karşı aman dikkat!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Güneş çarpmasına karşı aman dikkat!
gebelikte güneş çarpması
Her ne kadar son zamanlarda havalar mevsim normallerinin altında serin olarak geçsede yinede güneş yaz sıcağına layık bir şekilde ortalığı yakıp kavurmaya devam ediyor.Özellikle uzmanların uyarısı güneş çarpmasına karşı önlem almanız Sizlere uzmanların güneş çarpmasına karşı yapabilecekleriniz ve çok daha fazlası bilgilerini aktarıyorum
Yaz mevsimini sürüyoruz, güneş ve denizle haşır neşir olduğumuz bu dönemde dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var, güneşten korunmak.
bronz1-1242.jpg

Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı gelişen ciddi bir durumdur, tedavi edilse bile öldürücü olabilir veya kalıcı zararlar verebilir. Bu nedenle de, mutlaka önlem alınması gerekir.

Güneş çarpması, kuvvetli güneş ışınları altında uzun süre kalan kişilerde ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır.

Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda, hastanın serin bir yere götürülmesi, başa soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksek ise, vücudun ıslak bir çarşafa sarılması, hastanın havadar bir yerde tutulması ve bir an önce hastaneye taşınması gerekir.

Çocuklar ve yaşlılar, bedenlerindeki ısı düzenleyici mekanizmalar yetersiz olduğundan, sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilenirler. Sıcağa alışkın olmayanlar, şişman kişiler, çok içki içenler ve ateşli hastalık geçirmekte olanlar için de sıcak çarpması riski daha yüksektir.

Güneş Çarpmasından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde, sabah 10:00 ile öğleden sonra 14:00 arasında direkt güneş ışığına maruz kalmamaya dikkat edin.

Güneşten koruyucu kremler kullanın.
Hem UVA hem de UVB’ye karşı koruyucu ürünler kullanın. Koruma faktörü en az 15 olsun. Koruyucuları güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Suya girip çıktıktan sonra tekrarlayın.

Çocuklar ve bebekler için daha fazla önlem alın. Çocuğunuzun cildine daha yüksek faktörlü koruyucular uygulayın.

Şapka, uzun kollu tişört gibi koruyucu elbiseler giydirin. Siz de şapka kullanın.

Bebek 6 aydan küçükse, koruyucu krem sürmektense koruyucu elbise ve gölgelikli bebek arabası kullanın ve bebeği gölgede bırakın.

UVA ve UVB’ye karşı yüzde 100 koruyuculuğu olan güneş gözlüğü takın. Çocuğunuzun da güneş gözlüğü takmasını sağlayın.

Güneş Çarpması Durumunda Yapılması Gerekenler:

Hastayı hemen gölge bir yere götürmek gerekir.

Hastanın vücut sıcaklığı takip edilmeli, sıcaklık 38 - 39º C’ye düşünceye kadar soğutulmalı.

Bilinci yerindeyse, içecek bir şey verilmelidir.

Kusuyorsa yan yüzükoyun yatırılmalı, boğulmasına engel olunmalıdır.

Hemen tıbbi yardım çağırmak gereklidir.
 
Geri
Üst