Güneş gözlüklerine dikkat!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Güneş gözlüklerine dikkat!
İşportada satılan güneş gözlükleri nikel maddesinden yapılır ve nikel kanserojen üreten bir maddedir.

YAZ aylarıyla birlikte güneş gözlüğü satışları artarken, uzmanlar piyasada satılan kalitesiz güneş gözlüklerinin göz sağlığına kalıcı zararlar verdiği uyarısında bulundu.

Önceden sokaklarda işporta olarak satılan sahte güneş gözlüklerinin artık büyük marketlerin gözlük reyonlarında satıldığına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Avcı, “Gözlük alırken garanti belgesini mutlaka isteyin'' dedi. Güneşin zararlı ışınlarının katarakt, göz kuruluğu gibi birçok göz hastalığına neden olduğunu belirten Avcı, “Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takılmalı. Ancak piyasada bulunan kalitesiz güneş gözlükleri göz sağlığına kalıcı zararlar verebiliyor. Gözler ultraviyole ışınlardan gerçek güneş gözlükleri ile korunmalı'' dedi.

Ucuz güneş gözlüğü tehlikesine dikkat çeken Hasan Avcı, “Sahte güneş gözlükleri renginden dolayı gözbebeğinin fazla büyümesine neden oluyor. Kalitesiz cam ultraviyole ışınlarını kesemediği için gözün odak noktasına ışınlar daha fazla geliyor. Bu da gözde kalıcı zararlara, hatta körlüğe bile neden olabiliyor'' diye konuştu.

BÜYÜK MARKETLER DE SAHTE SATIYOR

Çoğu Uzakdoğu menşeili güneş gözlüklerinin hangi şartlarda üretildiğinin bilinmediğini belirten Daire Başkanı Avcı, “Bunlar eskiden sokakta satılıyordu. Şimdi ise ünlü hipermarketlerin bazı reyonlarında satışa sunuluyor. Avrupa ülkelerinde büyük hipermarketler, tren garları, havaalanlarında sahte güneş gözlüğü satan reyonlar var'' diye konuştu.

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Adem Özkan da sahte güneş gözlüklerinin sağlık yönünden sakıncalı olduğunu vurguladı. Ultraviyole ışınların yaşlanmaya ve katarakta neden olduğunu belirten Özkan “Küçük yaşlardan itibaren güneş gözlüğünü kullanmaya başlamalıyız'' dedi.

KAZA TEHLİKESİ

İşportada satılan güneş gözlüklerinin renk geçirgenliklerinin farklı olduğunu belirten Özkan, “Sahte gözlüklerle trafik ışıklarını kendi şeklinde göremeyiz. Kırmızı ve yeşili algılamakta zorlanırız. Sahte gözlükler trafik kazalarına ciddi anlamda neden olmaktadır. Kesinlikle kullanılmamalıdır. Güneş gözlüğü alınacaksa gözlükçüden alınmalı, garanti belgesi istenmelidir'' diye konuştu.

KANSER TEHLİKESİ

İşportada satılan güneş gözlüklerinin nikel maddesinden yapıldığını belirten Ali Adem Özkan, “Nikel vücuda alerji yapan, kanserojen üreten bir maddedir. Nikel ultraviyole ışınları yeterli miktarda da tutmaz. Bunlar pencere camından yapılan kalitesiz gözlüklerdir, kolayca kırılabilir'' dedi.
 
Geri
Üst