Güneşte Cam Arkasından Bronzlaşabilir miyiz?

T

TİTAN

Forum Okuru
Güneşte Cam Arkasından Bronzlaşabilir miyiz?
güneşte cam arkasından güneşlenmek, mümkün mü, olabilir mi, bronzlaşmak, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

bronzlasmak-320.jpg



Sevgili melekler,
Günümüzde ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneşin zararlı ışınları direk yeryüzüne iniyor.Uzmanlar yaz aylarında güneşin ışınlarını dünyaya en dik şekilde yolladığı 11:00 ve 16:00 saatleri arasında mümkün mertebe güneşten kaçınmak gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunuyorlar.Fakat ne yazık ki güzel görünme sevdasıyla özellikle kadınların pek çoğu bu uyarılara kulak asmıyor.Uzun vadede çok sakıncalı olan bu durum,insanın aklına başka sorular getiriyor.Mesela cam arkasından güneş altında kalsak aynı zararlı ışınlara maruz kalır mıyız? Ya da sorumuzu merak edenler için değiştirerek soralım:Cam arkasından bronzlaşabilir miyiz?

Hayır. Güneşte cildimizin renginin değişmesini sağlayan güneş ışığının içindeki ültraviyole (UV) ışınlarıdır ki bunlar camdan geçemez. UV ışınları görünmeyen, yüksek enerjili, kısa dalga boylu ve görebildiğimiz renk dağılımında mor rengin ötesinde yer alan ışınlardır. Bunun için çok güneşli bir havada, güneş tam karşıdan gelirken araba kullandığımızda yüzümüz değil de açık olan pencereye yaslı kolumuz kızarır.
Bizim bronzlaşma ve çok sağlıklı görünüyoruz diye beğendiğimiz, derimizin güneş altında rengini değiştirmesi olayı aslında 'derma' diye bilinen cildimizin ikinci tabakasındaki pigment hücrelerinin bir reaksiyonudur. Bu hücreler UV ışınlarına maruz kaldıklarında 'melanin' denilen daha koyu pigmentlerin miktarını artırırlar. Bu koyu pigmentler derimizin üst tabakalarına gelirler ve böylece derimizin rengi koyulaşır.
Melanin, UV ışınlarını emer, yani vücudun melanin üretimini artırması, vücudumuzu UV ışınlarının tehlikeli etkilerinden korumak içindir. Ama bir noktadan sonra bu da geçerli değildir. Güneşin altında ne kadar yanmış olursak olalım, derimizin rengi ne kadar koyulaşırsa koyulaşsın, yine de güneş ışığının içindeki UV ışınlarının yarısını derimiz içine almaya devam edebilir.
Aşırı UV ışınlarına maruz kalmak sonunda deri kanserine bile yol açabilir. Her yıl yarım milyon insanda bu hastalık görülmektedir. Özellikle gençler arasında giderek artmaktadır. Gerçi bu tür, genellikle başarı ile tedavi edilmektedir ama ciğere veya beyine yayılabilecek çok daha kötü türleri de vardır.
Çok güneşli havalarda UV ışınlarından korunmak, şapka ve gözlük takmak tavsiye edilir. UV ışınları gözlerimize de çok zararlıdır. Unutmayalım ki, vücudumuzdaki en ince deri göz kapaklarımızdadır. Güneşe çıkmak zorunda kalmayacaksa koruma faktörü yüksek krem ve yağlar kullanılmalıdır.
UV ışınları cisimlerden de yansır. Bu nedenle gölgede kalmak da çare değildir. İnsan gölgede de yanabilir.
Güneş enerjisi tahmin edilenden çok daha güçlüdür. Yeryüzünde 3 kilometrekarelik bir tarlanın bir gün boyunca güneşten aldığı enerji, Hiroşima üzerinde patlatılan atom bombasının salıverdiği enerjiye eşittir. Bombadan enerji bir anda boşaltıldığından, şok dalgaları oluşmuş ve ölümcül olmuştur.
 
Oncelikle Ozon tabakasindaki kucuk delik tamir edildi bunu elirtmek isterim..Ayrica gencler arasinda arttigini soylediginiz deri kanseri vakalarinin sebebi gunes deyil kullanimi artan gunes losyonlaridir. Bu losyonlar birakin korumayi deri kanserine ve gunesin zengin faydalarindan mahrum kalmaya sebep olmaktadir. Gunes losyonu tamamen ticari ve diger negatif amaclar guden buyuk bir aldatmacadir. Belli zamanlarda gunese direk cikmayarak sapka ve kaliteli bir gozlukle korunabilirsiniz losyonla deyil. Cok isterseniz bitkisel losyonlar kullanin ama sakin guneinizle araniza mesafe koymayin...sevgi ve isikla kalin..
 
Geri
Üst