1. kar_tanesi

    kar_tanesi Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    24 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    3.607
    Beğenilen Mesajlar:
    11
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    KaYSeRi

    Güzel kasabam Kaymaklı

    Konu, 'Doğa Manzara Resimleri' kısmında kar_tanesi tarafından paylaşıldı.

    kaymaklı kasabası Arkadaşlar,aklıma geldi benim dogdugum yer tarihi güzellikleri sengin olan bir yer ve neden resimlerini koymuyorum dedim,ve işte benim güzel kasabam KAYMAKLI ilk olarak tarihini ögrenelim sonra resimleere bakalım


    Kasabanın tarihi M.Ö 3000 yılına kadar gitmektedir.
    Kaymaklı'nın Osmanlı kaynaklarında Rumca adı Enegüp olduğu belirtilmektedir.
    Geçmişte insanlar kendilerini savunmak için kaleler, yeraltı kentleri yapmışlardır.
    Yapılan bu yapılardan biri de kasabada bulunan yeraltı kentidir.


    Bölgede 25 bin kilometrelik bir alan içerisinde 200 civarında yeraltı kenti bulunmaktadır. Kapadokya bölgesi de denilen bu bölgenin kasaba ve köylerinde irili ufaklı bir çok yeraltı kenti vardır. Kimler tarafından, ne zaman, ne için inşa edilmiştir, nasıl bir teknikle yapılmıştır, hangi topluluk ve kavimler yaşamışlardır bilinmemektedir. Bizans dönemine ait olanlar dışında yeraltı kentleri hakkında arkeolojik veri de yoktur.

    Kasabadaki yeraltı kenti 1964 yılında ziyarete açıldı. Kaymaklı kalesi de denilen yerin altında bulunmaktadır. Halk, evlerini genelde yeraltı kentine yakın olarak inşa etmiş ve yeraltı kentine bağlantılar kurulmuştur. Yeraltı kentlerinin uygun yerlerini depo, kiler ve ahır olarak kullanmışlardır. Kaymaklı yeraltı kentinde pasajlar dar, alçak ve eğimlidir. Halen 4 katı açık olan kentte mekanlar havalandırma bacası etrafında toplanmıştır. 1. katta ahır bulunmaktadır. 2. katta bulunan kilisede papazın vaaz yeri ve iki taraflı apsisler bulunmaktadır. Apsislerin önünde vaftiz taşı yer almaktadır. Kentin önemli mekanları 3. kattadır. Depolar şırahaneler ve mutfaklar bu katta yer almaktadır. Mutfakta bulunan andezit taş oldukça ilginçtir. M.T.A. Enstitüsünden Ergün Kaplan'ın yaptığı araştırmalar sonucunda bu taşın bakır cevheri öğütmede kullanıldığı anlaşılmıştır. 4. katta ise bol miktarda depo, küp ve şırahaneler bulunmaktadır. Diğer dört kat ise hala tamamı açılamamıştır.

    Damat İbrahim Paşa vezir olduktan sonra, kasabamız eşrafından Hacı Abdullah Ağa da aşçıbaşı olarak Osmanlı sarayına girmiştir. Bu dönemde Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camiden artan malzemeler ile Kaymaklı Kurşunlu Camii inşa edilmiş. Kasabaya su getirmek için su yolları yapılmıştır.

    Kaymaklı'da Cumhuriyet kurulana kadar hala Rumlar ve Türkler bir arada yaşarlarmış. Yapılan mübadele anlaşmasından sonra Rumlar gitmişler ve Türk göçmenler kasabamıza gelmişlerdir. Rumların yapmış olduğu evlerde özel bir mimari ile yapılmış olanlar da vardır. Rumların kalan toprakları göçmenlere verilmiştir. Rumların ibadeti için birde kilise vardır.



    Yeraltı şehrinden resimler
    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>



    < Konu Resmi..>



    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>



    Birazda kasabanın diger yerlerine bakalım
    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>



    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>


    < Konu Resmi..>



    < Konu Resmi..>



    Daha resimler buldukça eklicem umarım begenirsiniz



     
  2. kaprisli

    kaprisli Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.310
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Tarihi ve doğası büyüleyici ve çok güzel canım. İnşallah fırsat olurda birgün görürüz :)
     
Güzel kasabam Kaymaklı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. kaymaklı tatlı

    kaymaklı tatlı

    kaymakli tatlilar kaymakli tatli kaymaklı tatlılar kaymaklı tatlı Kaymaklı Yüzyıllık TatlıMalzemeler 2 kahve fincanı irmik 5 kahve fincanı un 1 paket kabartma tozu Yarım su bardağı ceviz içi (dövülmüş) Şurup için: 4 su bardağı su, 4 su bardağı toz şeker 1 kahve fincanı yoğurt 1 kahve fincanı sıvıyağ 3 kahve fincanı toz şeker 2 adet dövülmüş karanfil 1 tatlı kaşığı toz haşhaş 3...
  2. Kaymaklı kayısı dolması

    Kaymaklı kayısı dolması

    Kaymaklı Kayısı Dolması Hazırlanışı: Kayısılar 2 saat kadar soğuk suda bekletilir, 5 dakika şekerli suyla beraber kaynatılır soğumaya bırakılır. Soğuyunca bıçakla kayısıların arası açılır, içlerine kaymak doldurulur. İsteğe göre fıstığa batırılarak servis edilir. Malzemesi: 500 gr kayısı ( kuru kayısı ) 250 gr kaymak 1 yemek kaşığı yeşil fıstık 250 gr toz şeker 250 gr su
  3. Meyveli Kaymaklı Ayva Tatlısı

    Meyveli Kaymaklı Ayva Tatlısı

    Malzemeler : * 4 adet ayva * 3 elma * 2 su b.toz şeker * karanfil * kırmızı gıda boyası * su Üzeri için: * kaymak * mandalina * kivi * hurma * nar Hazırlanışı : Ayvaları ikiye bölerek çekirdek yatağını çıkarın. Ayvaları iç kısımları alta gelecek şekilde geniş bir tencereye alarak üzerine suyu ve gıda boyasını ekleyip kapağı kapalı bir süre pişirin. Ayvalar yumuşayınca ters çevirip...
  4. Kaymaklı Ayva Tatlısı

    Kaymaklı Ayva Tatlısı

    kaymaklı ayva tatlısı hürrem tatlısı muhteşem yüzyıl ayva hürremin yediği tatlı Dün akşam Muhteşem yüzyıl dizisini izleyenler bilir.Hürrem sultan dün akşamki bölümünde kaymaklı ayva tatlısı yiyor ve tatlıya atılan zehir sonucu zehirlenip ölümden dönüyordu.Valla herşeyi bir kenara koyun benim canım o kaymaklı ayva tatlısını gördüğünde acaip bir şekilde çekti.Sizlerinde benim gibi çektiyse ve bu...
  5. benim şirin kasabam GÖREME/NEVŞEHİR

    benim şirin kasabam GÖREME/NEVŞEHİR

    Matiana-Maçan-Avcılar (GÖREMEnin eski isimleridir.) Antik çağlarda Maçan olarak bilinen Göreme, bölgenin en eski yerleşim birimlerinden biridir. Şehrin adı ilk kez Göreme ile birlikte, bu yörelerde derlenmiş ve VII. Yüzyılın başına tarihlenen “ Aziz Hieron’n İşleri” adlı kaynakta geçer. Doğal olarak korunmayan, diğer yerleşimler gibi gözden uzak bir yerleşim birimi olmayan Maçan, özellikle...

Sayfayı Paylaş