Hacerül esved taşı hakkında kısa bilgi

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Hacerül esved taşı hakkında kısa bilgi
Hacer-ül-esved Kâbe'nin sağ tarafında yerden 1,5 metre yükseklikte bulunan yaklaşık 30 cm büyüklüğü olan siyah renkli taştır. Gümüş tabaka ile kaplanmıştır. Hacer kelimesi Arap dilinde taş demektir. Hacer-ül-esved ise siyah taş anlamındadır. Resulullah (sas) bir hadisinde Hacerü'l-Esved'in cennetten indiğini ve tedricen renginin siyahlaştığını bildiriyor: Hacer-ül-esved cennetten indi. İnerken süt gibi bembeyaz idi. İnsanların suçu nedeniyle karardı .



Hacerül esved taşı hakkında kısa bilg.jpg



Hacer-ül-esved taşına en talihli taş anlamında Hacer-Es'ad da söylenmiştir. Evet, o gerçekten en talihli taştır. Çünkü, birçok peygamber ve Peygamberimiz (sav) ona dokunmuş ve öpmüştür. Hacer-ül-esved taşı Allah ve Rasulü (sas) tarafından mübarek kılınmıştır. Şeytan bir taşın saygı görmesi hususunda insana vesvese verebilir, aklına belli şüpheler getirebilir. Unutmamalıyız ki, Allah'ın emirlerine saygı göstermek gerekir. Nitekim sahabe Resulullah'ın (sas) değer verdiği her şeye değer vermiştir. Örneğin, Hz. Ömer'i (ra) hüküm ederken gören Abis bin Rabia nakleder ki, Ben Hz. Ömer'i Hacerü'l-Esved'i öperken gördüm. Onu öptü ve ardından, Biliyorum ki, sen bir taşsın. Ne bir faydan ne de bir zarar var. Eğer Resulullah'ın (sav) seni öptüğünü görmeseydim seni asla öpmezdim, dedi.


Bu taşı selamlamak ve öpmekte amaç sadece Allaha tazim ve Peygamberimiz (sav) emrine itaat, hac işaretlerinden birini yerine getirmekten ibarettir. Cahiliye döneminde Araplar putların insanı Allah'a yakınlaştırdığına inanıyorlardı. Hz. Ömer (ra) de bunu demekle ibadetin sadece Allah için yapılacağını bildirmek istemiştir. Hz. Ömer bu hareketiyle hem de cahiliyedeki adetlerin Allah ve Resulünün emri olan Hacerü'l-Esved'i selamlamakla karıştırılmaması gerektiğini vurgulamıştır.


Yüce Allah'ın her işinde bir hikmet var. Biz namazda Kabe'ye doğru dönüyoruz. Aslında biz Allah'a yönelir, rızasını kazanmak için O'na dönüyoruz. Allah bazı yerleri kutsal etmiştir. Örneğin, Mescid-i Aksa, Mescid-i Haram ve RAVZAYI-Tahire gibi yerler kutsaldır. Konut sahibi Allah olduğu için istediğini istediği gibi yapmak da O'nundur. İnsanı yaratılmışların en şereflisi, İki Dünya Serveri'ni (sas) de meleklerden üstün yaratmıştır. Dilediğini yapandır. Her şey O'nun elindedir.

Hacer-ül-esved de Allah tarafından seçilmiş ve bu yüzden de inananlar tarafından kutsal sayılmıştır. Bunun hikmetini anlasakta, anlamasakta bu taşa karşı saygılı olmalıyız. Sonuç olarak onu diyebiliriz ki, Hacer-ül-esved İslam'ın sembollerinden biridir. Allah Resûlü'nün (sas) değer verdiği her şeye biz de değer vermeye çalışmalıyız.
 
Geri
Üst