Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü
HACİVAT VE KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ ?

Tam olarak gözlerini hayata açıp açmadıkları da muamma diyebiliriz. Rivayetlere mişlere muşlara dayanan ama çok büyük bir olasılık ile yaşadıkları düşünülen ve hatta tarihin sayfalarında önemli bir yer tutan Hacivat ve Karagöz.... Oyanılan oyunların bazılarında ki kendisi ağzıyla çingene olduğunu ifade etmiştir. Bulgar gaydası çalma durumu ve yine Gezgin Evliye Çelebi'nin de sözlerine dayanılarak aslında Karagöz'ün Bizans İmparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğu da ileri sürülmektedir.

Başka bir anlatıma göre de Hacı İvat Ağa ya da bizlerin bildiği ismi ile Hacimat Trakya'da bulunan Samakol Köyü demirci ustası olarak söylenmektedir. Hatta Orhan GAzi devri zamanında Bursada cami yapımında çalıştıkları öne sürülen iki işçi oldukları rivayet edilmektedir. Bunlar Cami yapımında çalışmaları gerekir iken ortalığı kızıştırıp çalışmadıkları gibi işçileri de engelleyerek göze batmışlardır. Orhan Gazi'nin cami yapımının bitmemesi üzerine Hacivat Ve Karagöz için kellenizi alırım dediği rivayet edilmekte ise de tüm olaylara aslında Hacivat'ın sepep olduğu söylenmektedir. Ve bunun üzerine ortalığı karıştırmalarından dolayı her ikisinin de başları kesilerek idam edildiği söylenmektedir.
hacivat ve karagöz neden öldürüldü.jpg


PEKİ HACİVAT VE KARAGÖZ NEDEN PERDE OYUNU OLDU ?

Bu ikisinin cami yapımını geciktirmeleri ve vaktinde bitirtmemelerinden dolayı Şeyh Küşteri bu duruma çok üzülür ve kuklalarını yaptırarak perde arkasından oynatmaya başlanır. Bir anlatım da daha şöyle ifade ediliyor. Eşrefoğlu Süleyman'ın belyliğinde bu ikisinin yaşadığı bir beye elçilik görevi yapmaları gerektiği, beylikler arasında haber taşımakla görevli olan bu ikilinin gittikleri yerlerde rahat durmaması karı kız olaylarına karıştırarak gönüllerini eğlendirmeleri neticesinde Kadı Pervane'nin muhitinde bir gün eğlenirken yakalandıkları ve Pervanenin bu ikiliyi öldürdüğü ifade edilmektedir.
 
Aaa gerçekten bilmiyordum. Tabi ben yaşadılar mı yaşamadılar mı ondan da emin değilim ama insanlar yaşamasa böyle suretleri olur mu Hani meddah sanatı vs diyorlar ya bence yaşamışlardır. Ama görünen o ki hiçte akıllı değillermiş yaramazlar. Neyse yaşadılarsa Allah Rahmet Eylesin ne diyelim. Karagöz mü kaldıııı Hacivat mı geçti gittiler
 
Geri
Üst