Hadi hep birlikte anneliğe hazırlanalım ...

Hamile kalmak için en ideal beden 36-38

Son yıllarda kadınları saran zayıflık tutkusu birçok sağlık sorununa zemin hazırlarken, hamile kalmayı da engelliyor. Tek tip diyetler; hormonal dengeyi bozarak, yumurtlamayı durduruyor. Yumurtlamanın sağlıklı olabilmesi için en ideali 36-38 beden olmak!.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, doğurganlığı artırmada sağlıklı ve bilinçli beslenmenin etkileri hakkındaki sorularımızı yanıtladı:

*Beslenme tarzı doğurganlığa nasıl etki eder? Hamile kalma süreci bazılarımız için sancılı bir dönem olabiliyor. Özellikle son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve mikro enjeksiyon sistemi ile hamile kalmaya çalışıyor. Bunun nedeni; hormonal dengesizliğin yanında yoğun ve stresli bir iş ya da aile hayatının içinde bulunmak. Aşırı stres maalesef ki hormon salınımını direkt etkiliyor. Bunun yanında; hızlı hayat koşullarına ayak uydurmaya çalışırken yeterli ve dengeli beslenememek de doğurganlığı etkileyen çok önemli bir faktör. Ayak üstü atıştırmalarla ya da fast food'larla geçiştirilen beslenme tarzı nedeniyle, vücut birçok besinden mahrum kalıyor. Yeterli vitamin, mineral ve kaliteli protein alamamak; hormonların düzenli ve yeterli çalışmasını engelliyor.

*Sıfır beden olmak kadının yumurta sayısını düşürür mü? Sıfır beden; vücutta ciddi anlamda vitaminmineral, protein ve karbonhidrat eksikliklerine neden olup, kişide aşırı gerginliğe yol açarak yumurtlamayı direkt durdurur. Oysa yumurtlamanın sağlıklı olabilmesi, sağlıklı bir bedende mümkündür. Bu beden de 36- 38 beden arasıdır. Nasıl ki fazla kilolu olmak adet düzensizliği yaratıyorsa, kişinin çok zayıf ve ideal kilosunun altında olması da adet düzensizliği yaratır. Bütün bu düzensizlikler de yumurtlamayı engelleyerek döllenmenin olmasının önüne geçer. Sıfır beden veya çok zayıf olmak, vücuttaki bütün hormonal sistemleri bozar. Vücudun demir depoları azalır. Buna bağlı konsantrasyonda azalma, yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik ve düzensiz adet olma ya da hiç olamama durumu olur. Tüm bu etkenlerin toplamında da yumurtlama gerçekleşmeyerek hamile kalınamaz. Ayrıca sıfır beden bir kadın her şeye karşı ilgisiz ve dikkatsiz olur.

*Sık sık diyet yapmak ya da tek besin içeren diyet programında yaşamak doğurganlığı etkiler mi? Benim takip ettiğim birçok hamile var. Hamilelik programı özel bir beslenme programıdır. Bu programı diyet olarak değerlendiremezsiniz. Sık sık diyet yapmak ya da tek besin içeren bir diyeti hamilelik öncesi ve hamilelikte uygulamak son derece yanlıştır. Hamile kalmadan önce de sıkı ve şok diyet yapmak ve kısa zamanda çok kilo vermek hamile kalmayı engeller. Hamile kalmayı planladığınız dönemde hızlı kilo vermeyecek şekilde diyet programınızı ayarlamalısınız. Tek besin içeren diyetler de hamile kalmayı engeller.

*Boy ve kilo arasında ne kadar fark olmalı? Herkesin ideal kilosu farklılık gösterir. 'Boy ile kilo arasında 10 kilo fark olmalı' diyemezsiniz. Böyle bir standart koymak yanlış olur. Boy ile kilo arasındaki farkın kiminde 10, kiminde ise 15 kilo olması gerekebilir. Peki bu nasıl belirlenir? Herkesin kemik yapısı da boy ile kilo farkı da değişir. Örneğin; kalın kemik yapılı insanların kemik ağırlığı fazla, yağ oranı az olur ve bu durumda da kilonun boydan ortalama 10-12 kilo az olması gerekir. Bu farkla insanlar 38- 36 beden arası olurlar. Fakat kemik yapısı ince olan kişilerin kemik ağırlığı az olduğundan bu fark 14-17 arası bir farka yükselir. Diğer bir faktör ise vücuttaki yağ oranıdır. İdeal kiloyu belirlemek için vücut, su, yağ ve kas oranına bakılması şart.

*Hamileliğe hazırlanan bir kadın kilo konusunda nelere dikkat etmeli? Hamileliğe hazırlanma sürecindeki kadının kilosunu koruyacak şekilde bir beslenme planı düzenlemeli. Bu dönemde kilo ve beslenmeye dikkat edilmezse, hamileliğe gereksiz yere fazla kiloyla başlanır. Hamilelik öncesinde ve hamile kaldıktan sonraki ilk üç ayda kilo korunmalı. Hatta ilk üç ayda kilo alınmamalı. 3 aydan sonra da ayda 1- 1.5 kilo alacak şekilde bir beslenme planı düzenlenmeli.

*Doğurganlığı artıran besinler neler? Doğurganlığın artması ve döllenmenin sağlıklı gerçekleşmesi için anne adayının özellikle dikkat etmesi gereken nokta; psikolojik dengesini iyi koruması ve vücudu rahatlatan B kompleks vitaminleri içeren bir beslenme uygulamasıdır. B kompleks vitaminin dışında diğer vitamin ihtiyacını da iyi karşılamalı. Bunlar; ceviz, fındık (1 çay bardağı), 5 adet muz, greyfurt, portakal, mandalina, çok tahıllı ekmek, yoğurt, süt, kivi, soya, bulgur, kereviz, brokoli, bezelye ve soya eti gibi besinlerden alınabilir.

CİNSİYETİ BELİRLENEMEZ
*Hamileliğe hazırlanırken hangi besinlerden kaçınılmalı? Hamilelik sürecinde kadında bazı fizyolojik değişiklirler olur. Vücutta aşırı şişkinlik ve su toplanması, kan şekerinde ani değişiklikler ortaya çıkabilir. Anne adayı bu olumsuzluklardan korunmak için beslenmesine çok dikkat etmeli. Hamileliğe hazırlanırken en çok kaçınılması gereken yiyecekler; salamura tuzlu yiyecekler, sakatatlar, konserve yiyecekler, aşırı yağlı besinler ve kızartmalardır. Özellikle tuzlu yiyecekler ödem oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca hamile adayında daha önceden gelen kansızlık söz konusu ise beslenmesi de iyi düzenlenmelidir. Kan şekerinde ani iniş ve çıkış olmaması için basit şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı. Bu yiyecekler arasında çay şekeri, şekerlemeler, hamur tatlıları (sütlü tatlıları haftada 1-2 defa yiyebilirsiniz), kola ve hazır meyve sularını sayabiliriz.

*Bebeğin cinsiyetine etki eden besinler hep konuşulur. Bu konuda ne öneriyorsunuz? Son yıllarda hayli gündemde olan tartışma konusu bu. Fakat Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Amerika'nın yaptığı birçok araştırma; besinlerle bebeğin cinsiyeti arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor. Bebek cinsiyeti, tamamen genetikle alakalı olup, beslenme ile bir ilgisi yoktur.

ALINTIDIR
 
kızlar merhaba
bende varım bebek isteyen :hey: 2. bebeğibebisim
bir kızım var 10 yaşında oda tedaviyle olmuştu

2. bebek için 3 sene önce başlamıştık tedaviye...
bende prolaktin yüksek yumurtlamama engel oluyor
yumurtlama olursada fazla gelişip kistleştiği için şimdiye kadar hamile kalamadım
klomenle deniyoruz ...ikinci aşamaya yani aşılamaya geçmiycez
bu son denememiz
rabbim işlerimizi kolaylaştırsın zorlaştırmasın ...zor bir süreç hepimiz için


zayıflayan arkadaşlar neler yapıp zayıfladığınızıda yazarmısınız
bende 7 kilo aldım tedaviye başladık başlayalı
doktorum kilo versen yumurtalıkların çalışmasını tetikler belki kendiliğinden bile hamile kalabilirsin dedi ama veremiyorum bir türlü
düzenli ve disiplinli bir diyet programı uygulayamıyorum
belki hep birlikte yaparsak sizden ilham alırım gaza gelirim :tasu:


İlk önce hoş geldin divinity :)
Allahım hiç birimizin kucaklarını boş bırakmasın diyeyim ilk önce, hormon dengesizliği için Dr.İbrahim Saraçoğlu HAYIT SUYUNU öneriyor istersen bir dene..
Kilo konusuna gelince; bn diyetisyene gittim, öncesinde dahiliyede tahlillerim yapıldı, tiroit antikorlarım biraz yükselmişti, şu an koruma amaçlı hafif dozda ilaç alıyorum, 3 ayı biraz geçti ve 10 kg verdim, ne yaptığıma gelince; sadece dengeli ve sağlıklı beslsniyorum, şekeri tamamen hayatımdan çıkardım, yağı ise oldukça azalttım, kesinlikle katı yağ, hazır gıdalar, kızartma, gazlı gazsız her türlü hazır içecek bunları kesinlikle kullanmıyorum, haşlama, buharda pişmiş yada cok az sıvı yağ ile pişmiş yemekleri, bol yeşillik, taze sebze ve meyve yiyiyorum..
Umarım sanada referans olur diyetim..
 
canım günaydın bilmiyorum sorun olup olmadıgını cunku uzun zamandır hiç muayene olmadım aama en son oldugumda bi sıkıntı yoktu ...
inşallahta olmaz..
evet kocişim geldi askerden teşekürler...
şimdiki korkumda eşim aşırı derecede cocuk istiyor stress olmaktan korkuyorum....
umarımhersey yolunda olur lalezarcım ösledim sizleri hemde cookkk
 
canım günaydın bilmiyorum sorun olup olmadıgını cunku uzun zamandır hiç muayene olmadım aama en son oldugumda bi sıkıntı yoktu ...
inşallahta olmaz..
evet kocişim geldi askerden teşekürler...
şimdiki korkumda eşim aşırı derecede cocuk istiyor stress olmaktan korkuyorum....
umarımhersey yolunda olur lalezarcım ösledim sizleri hemde cookkk

Tekrar gözün aydın tatlı kuşum,
stres yapmamaya özen göster canım, en büyük düşman stres biliyorsun,
Bizde seni özledik balım :)
 
Yok adetime daha var 23 - 25 subat arasında bekliyorum ama dedğim gibi şimdiden heycandan hersey belirti gibi gelmekte suan bile acaba acaba diyorum =)
 
Yok adetime daha var 23 - 25 subat arasında bekliyorum ama dedğim gibi şimdiden heycandan hersey belirti gibi gelmekte suan bile acaba acaba diyorum =)

Benimkide yaklaşıyor ama, ben bu ay daha olmasını istemiyorum çünkü midem için bir dünya ilaç alıyorum, haftaya cuma da göz kontrolüm var muhtemelen ilaç verebilir bu sefer, yani umutları biraz daha erteleyeceğiz :)
 
lalezarcım sen ne durumdasın bilmiyorum ama ben başlarda kilo veriyordum. Bugün bir eczanede tartıldım 65 kilo çıktım o kadar uğraş çabala sonuç sadece 5 kilo ben 8 kilo falan verdim sanıyordum. (evdeki tartım öyle diyor.) Vallahi morelim sıfır oldu.
 
Geri
Üst