Halı nasıl temizlenir ?

Uzman SühaN

Administrator
Halı nasıl temizlenir ?
Evlerimizin zeminlerinin olmazsa olmazıdır halılar.Dekorasyona verdiği şıklığın yanında kışın zeminleri sıcacık tutar..Binbir ayağın üzerinden geçtiği halıların üzerinde gözle görülmeyen mikroplar barınabilir.Bu yüzden halıların hijyeni çok önemlidir.Halılarımızın temizliği cinsine göre yapmalıyız.Yün halılar,dokuma halılar, kuru temizleme gerektiren halılar...Halı temizleme fabrikaları günümüzde var olsada ani durumlarda iş başa düşebilir.Halı silme işlemine alternatif olarak yapılan halı yıkama işlemi, yıkama aşamasında yer sorunu oluşturması ve kurutma aşamasında mevsimsel sıkıntıları doğurması nedeniyle silmeye göre daha az tercih edilir. Bu arada karbonatla halı silme konumuzu da incelemenizi öneriyorum.Halı temizliği ile ilgili püf noktaları bu konumuz da bulabilirsiniz.Halı temizliği ile ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz..






Öncelikle halılarınızın doğal malzemelerden imal edilmiş olmalarına özen göstermelisiniz. Halı vekilimler genellikle naylon, lateks, polyester gibi plastik malzemelerden yapılır. Mümkün olduğunca sentetik malzemelerden kaçınmalısınız.



Plastik malzemeler doğal malzemelere göre çok daha fazla toz çeker ve tutar. Bu da daha fazla kirlenmelerine sebep olur.




halı nasıl temizlenir.jpg









Halı nasıl temizlenir?


Halılar düzenli olarak elektrik süpürgesiyle süpürülür. Fakat buna rağmen zaman içinde toz, kir, küf birikebileceğinden belirli aralıklarla daha derin temizlik yapılmalıdır.


Halı temizliğinin birçok yolu bulunur. Profesyonel olarak halı temizleyen firmalar olduğu gibi halı yıkama özelliğine sahip elektrikli süpürgeler ya da direkt halı yıkama makineleri birer alternatif olabilir. Fakat bu yöntemlerde kullanılan toksik içerikli deterjanlar, temizlik işleminin hijyenik bir ortamda yapılmaması, halıda kalabilecek veya ev ortamına yayılabilecek kimyasal kalıntılar gibi tehlikeler mevcuttur.


Ev temizliğinde en çok kullanılan malzemelerden biri olan karbonat, halı temizliğinde de kullanılır. Bakterileri yok eden, kokuları öldüren karbonat, nemi ve yağı çeken mısır nişastası ile birleştiğinde iyi bir halı temizleyicisine dönüşür. Bu karışım halının her yerine serpildikten sonra yaklaşık yarım saat beklenir. Ardından elektrikli süpürge ile süpürüldüğünde halılar temizlenecektir.




halı temizleme.jpg










Halıda bir leke oluştuğunda ise hemen müdahale etmenin önemi büyüktür. Lekeye dökülen soda, yüzeye çıkmasını sağlayacaktır. Böylece leke yerleşmeden temizlenebilir. Karbonat da lekenin üzerine dökülüp hafifçe ıslatılarak leke çıkarıcı olarak kullanılabilir. Ev temizliğinde sık kullanılan bir malzeme olan sirke de halıdaki lekeleri çıkarmak için kullanılabilir. Fakat sirke, karbonat veya sodanın lekeyi çıkarmaya yetmediği durumlarda, halıda leke bırakmayacağından emin olunduğunda kullanılmalıdır. Halının görünmeyen bir köşesinde denenerek leke bırakıp bırakmadığı görülebilir.


Leke bırakmaması için damıtılmış beyaz sirke kullanılarak da halı temizleyici yapılabilir. Bir miktar damıtılmış beyaz sirke, aynı oranda suyla karıştırılarak halıya sprey şeklinde sıkılır. Birkaç dakika nüfuz etmesi beklendikten sonra durulanır.


Doğal temizlik yöntemlerinin dışında arap sabunu kullanmak da halıların derinlemesine temizlenmesini sağlar.

Birinci yöntemde bir miktar mısır nişastasına ihtiyacınız olacak. Ortalama büyüklükte bir halı için bir bardak mısır nişastası yeterli olur. Bir bardak mısır nişastasını halınızın üzerine serpiştirin ve 30 dakika bekleyin. Ardından halıyı elektrik süpürgesi ile iyice süpürün.

İkinci yöntemde ise arap sabunu kullanabilirsiniz. Bir miktar arap sabununu sıcak suda köpürtün. Bu suyla halınızı silin. Ardından sirkeli suya batırdığınız bezle halınızın yüzeyini yavaşça silin. Bu yöntemle halınızı temizleyebilirsiniz.



Halı lekeleri nasıl çıkar?



1. Eğer halınızda çamur lekesi oluştuysa, lekeli kısma tuz dökün ve ovalayın. Ardından lekeli bölgeyi süpürün.

2. Eğer halınızda kahve lekesi oluştuysa, lekeli kısmı soda ile silin ve süngerle temizleyin.

3. Eğer halınızda şarap lekesi oluştuysa, hemen müdahale ederek lekenin üzerini tuz ile kaplayın. Tuz şarabı çekecektir. Kuruyunca tuzu süpürgeyle süpürün ve halıyı silin.

4. Eğer halınızda meye suyu lekesi oluştuysa, lekeli kısma kaynar su dökün ve lekeli bölgeyi süngerle silin.

Bu yöntemleri kullanarak halılarınızı doğal yöntemlerle temizleyebilir ve halılarınızda oluşan lekelerden kurtulabilirsiniz.
 
Geri
Üst