Hamile Kalamama Nedenleri

sılam_nisa

Hamiş Melek
Hamile Kalamama Nedenleri
Sevgili meleklerim benim gibi hamile kalmayı isteyip de başarısız olanlar için okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim.Eğer hamile kalamıyorsak sebebini de bilmeliyiz değil mi?İşte hamile kalamama sebepleri:
178364d67315dd5898.jpg


Hamile Kalamama Nedenleri
  • Erkekte Sperm Üretimi ve Sperm İletilmesi ile İlgili Problemler
Erkeğe bağlı olarak hamile kalınaması durumunda ilk önemsenmesi gereken sebep sperm üretimindeki problemler yada spermin iletimi ile ilgili problemlerdir. Erkek sperm sayısının düşük olması (diğer adı oligospermi) ve hiç sperm olmaması (diğer adı azospermi) doğumsal hastalık olabileceği gibi, varikosel rahatsızlığı geçirenlerde, vazektomi yaptıranlarda, karın bölgesinden yapılan ameliyatlarda vaz deferensin istenmeden kesilmesi sonrasında da ortaya çıkabilir. Aşırı sigara ve alkol kullanması diğer nedenler arasındadır. Erken boşalma yada ereksiyon sorunu yaşayan erkeklerde sperm üretimi olsa bile üretilen spermin gerekli yere ulaşmasını sağlayamayacağından hamile kalamama nedeni olabilir. Ayrıca az cinsel ilişki de hamile kalamama nedeni olmasa da geç hamile kalma nedeni olabilmektedir.
  • Yumurta Hücresi Üretimi İle İlgili Problemler
Kadına bağlı gebe kalınamaması durumlarında en sık rastlanılan sebep kadında ovulasyon yani döllenebilecek yumurta hücresi üretimi olmamasıdır. Bu durum polikistik over sendromuna bağlı olabileceği gibi, kadında yumurta hücreleri menopoz ya da erken menopoz sebebi ile tükenmiş de olabilir. Az görülen bir neden olarak da kadında yumurtalıkların hiç olmaması sayılabilir. Bu durumun en belirgin belirtisi ise hiç adet görmemiş olmamadır.
Menapoz, kadın yumurtalıklarında yumurtlama için kullanılabilecek yumurta hücrelerinin olmaması durumudur. Erkeklerde yaşam boyunca sperm üretimi devam eder. Ancak kadın da durum farklıdır, kadın doğduğunda belli sayıda yumurta hücresi ile doğar. Bu sayı yaklaşık 400 dür. Bu sayı tükendiğinde kadında menopoz oluşur. Menopoz Türk kadınları üzerinde yapılan araştırmalara göre ortalama olarak 47 yaşında ortaya çıkar ve kalıtsal özelliklerden etkilenir, yani annenizin menopoza girdiği yaş sizin menepoz devrenizde önemlidir. Erken menopoz olarak bilinen durum menopozun daha erken ortaya çıkmasıdır. Bu durumun çeşitli nedenleri olabilmesine karşın en sık karşılaşılan neden kalıtsal olarak belirlenen menopoz yaşının düşük olmasıdır.
  • Yumurta İle Spermin Karşılaşması Ve Birleşmesiyle İlgili Problemler
Gebelik için sperm üretimi ve iletilmesinde sorun olmaması, ovulasyon yani yumurtlamanın da normal olması yeterli değildir.
Yumurtalıktan karın boşluğuna atılan yumurtayı, Fallop tüpünün saçakları tutar ve tüpün içine gönderir, burada yumurta hücresi spermlerle birleşerek döllenir, bundan sonra döllenen zigot tüpteki yolculuğuna devam eder ve rahim iç tabakasında kendine uygun bir yer bularak yerleşir. Buraya kadar yazılanlar olması gerekenlerdir. Bunun için de dış ortamdan vajinaya, vajinadan rahimağzına, rahimağzından rahim iç tabakasına, buradan da Fallop tüplerine, Fallop tüplerinden karın boşluğuna uzanan yol tümüyle açık olmalıdır.
Ancak bu süreçte problem oluşturabilecek çok sayıda durum vardır:
Bu süreçte ilk işlem dış ortamdan vajinaya geçiştir, en son kısmı da fimbriyalarla karın boşluğu bağlantısıdır.Kadınlarda an az görülen tıkanıklıklar sürecin en başında yer alanlar, daha sık görülen tıkanıklıklar ise yolun en sonunda görülenlerdir. Daha anlaşılır anlatmak gerekirse kızlık zarı doğuştan tümüyle kapalı olabilir, vajina, rahim ağzı veya rahim yine doğuştan hiç olmayabilir. Fakat bu doğumsal kusurlara çok az rastlanır.

Tüplerin tıkalı olması:
Tüplerin tek taraflı tıkalı olması durumu, hamile kalmayı engellemesi düşük bir durumken, kadında tüplerin iki taraflı olarak tıkanması kesin bir hamile kalamama nedenidir. Bu tek taraflı veya iki taraflı tüplerin tıkalı olması durumunun nedeni daha önceden geçirilen pelvik enfeksiyonlardır. Bununla birlikte endometriyozis hastalığı, tüplerde basıya neden olan miyomlar, pelvisteki yapışıklıklar tüplere dıştan bası yaparak, ya da yumurtalıktan atılan yumurta hücresinin Fallop tüplerinin saçakları tarafından yakalanmasını engelleyerek hamile kalamama nedeni olabilirler.
Asherman sendromu sorunu:
Daha önce problemli kürtaj yaptıran kadınların rahim iç tabakasının belli kısımlarında yapışıklığa sebep olduklarında hamilelik ürünü rahim içinde yerleşmek için uygun bir alan bulamayabilir.
Kadında doğumsal genital, vajinal anatomik bozukluklar:
Rahim içinde yeralan septumlar, rahim içi şekil bozuklukları, tam gelişmemiş rahim, çift rahim vb. gibi durumlar düşük ya da erken doğum nedeni olsalar da hamile kalamama durumuna önemli katkılarda bulunabilirler.
Hamile kalamama sorununda bilinmeyen nedenler:
Bazı kadın ve erkeklerde yapılan incelemelerde hiçbir problem oluşturacak unsur bulunamaz. Fakat gebelik oluşmadığına göre mutlaka bir sebebi vardır. Nedeni açıklanamayan infertilite olarak isimlendirilen bu durumundaki insanlar çeşitli nedenlerle zor gebelik oluşturan grup olarak tanımlanırlar. Bu durumdaki çiftler hamilelik için uğraşmaya devam etmelidirler. Sonuçta hamilelik oluşması çok büyük bir olasılıktır.



 
Geri
Üst