Hamilelik Döneminde Beslenme hakkında merak edilenler burada

M

Misafir

Forum Okuru
Hamilelik Döneminde Beslenme hakkında merak edilenler burada
Hamilelik Döneminde Sağlıklı Beslenme


Hamilelik Döneminde Nasıl Beslenmeli



Merhaba Sevgili Melek'ler, daha önce hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken hususlara bir çok yazımızda değinmiştik. Bu kez da gebelik döneminde beslenme hakkında bilgiler sunuyor ve bütün hamile üyelerimizi ve misafirlerimizi bu sayfamıza davet ediyoruz.

gebelik_diyeti-317.jpg




Gebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğin tek besin kaynağı vardır : Siz.Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp ve olgunlaşması hen de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle, gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir ağırlık artışı görülür.

Gebelik ne beslenme alışkanlıklarının nede damak zevkinin değiştirilmesini gerektirmez. DENGELİ ve ÇEŞİTLİ beslenmek önemlidir. Yapacağınız tek şey doğal, taze ve bol çeşitli besinler almaktır.

Neler yemelisiniz?

Bol miktarda meyve ve sebzeler (taze, donmuş, teneke kutuda konserve, kurutulmuş veya bir bardak meyve suyu)
günde en az beş porsiyon hedefleyin

Bol miktarda ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler

Yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık yemeyi hedefleyin), yumurta ve bakliyat (örneğin fasulye ve mercimek) gibi protein. Bunlar aynı zamanda iyi birer demir kaynağıdır.

Kahverengi ekmek, makarna, pirinç, bakliyat ve meyve ve sebzelerde bulunan bol miktarda lif – (bu kabızlığı önlemeye yardımcı olur)

Süt, peynir ve yoğurt gibi, kalsiyum içeren süt ürünleri...

Fazladan demire gereksiniminiz var mı?

Hamile kadınlarda demir eksikliği söz konusu olabilir. Bu yüzden bol miktarda demir açısından zengin yiyecekler seçmeye dikkat etmeniz gerekir. Demir açısından zengin bir yemek yerken aynı zamanda, C vitamini içeren yiyecekler veya bir bardak meyve suyu gibi içecekler de almaya çalışın. Bunlar vücudunuzun demiri özümlemesine yardımcı olur.

İyi demir kaynakları

Kırmızı et

Zenginleştirilmiş kahvaltı yiyecekleri

Bakliyat

Ekmek

Yeşil sebzeler

Karaciğerde de bol miktarda demir olmasına karşın, hamile olduğunuz dönemde karaciğer yemekten kaçınmanız gerekir.

C Vitamini

C Vitamini plasenta için yararlıdır, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. C vitamini taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitaminin çoğu kaybolur. Besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ yada az haşlayarak yemelisiniz.

Lahana

Bürüksel Lahanası

Greyfurt

Portakal

Domates

Patates

Karnıbahar

Çilek

Kırmızı ve Yeşil biber



Konserve gibi işlenmiş yiyeceklerden gebeliğiniz süresince uzak durmalısınız. Bu tür yiyeceklerde genellikle fazladan şeker ya da tuz katılmıştır; fazlaca yağ içerebilirler, içlerinde gereksiz koruyucu, tatlandırıcı, renklendiriciler bulunabilir. Ürünlerin etiketlerini dikkatlice okuyup yapay maddeleri içermeyenleri ya da en az içerenleri seçmelisiniz.
 
Geri
Üst